iOS ponúka veľa možností v rámci práce s textom, ktoré sú relatívne známe, no stále existuje aj množstvo zaujímavých tipov a trikov, o ktorých sa veľmi nehovorí/nepíše, pričom sú v rámci každodennej práce s textom veľmi užitočné.

My takéto triky a zaujímavosti radi vyhľadávame/skúšame, aby sme vám ich mohli následne sprostredkovať. Pokročilí používatelia o nich možno vedia, no prevažná väčšina bežných používateľov o nich vôbec nevie. Tak poďme na to! 

V tomto článku vám prezradíme prvé dva tipy na efektívnu prácu s textom, ktoré si zaručene obľúbite. My ich používame na dennej báze, nakoľko nám písanie na iOS zariadeniach podstatne zjednodušujú.

1 – Rýchle zadávanie interpunkčných znakov, číslic a kapitálok

Ak chcete počas písania (na všetkých iOS zariadeniach) rýchlo a jednoducho vložiť do textu interpunkčné znamienka, symboly alebo číslice, tak nemusíte kliknúť na tlačidlo „123“ a vchádzať do sekcie interpunkcie a následne sa preklikávať späť. Stačí sa tohoto tlačidla („123“) iba dotknúť a rýchlo potiahnuť prst smerom doprava alebo hore a zastaviť na znaku alebo číslici, ktorú chcete zadať.

Po uvoľnení prsta bude požadovaný znak vložený a systém vás automaticky vráti do zadávania textu – už nemusíte tak často prechádzať do sekcie znakov a následne späť, stačí si zapamätať tento trik a písanie na iOS zariadeniach bude ešte rýchlejšie. Rovnaký systém platí aj pre zadávanie veľkých písmen (kapitálok), stačí kliknúť na „shift“ (šípka hore) a prstom rýchlo prejsť na písmeno, ktoré má byť veľké, teda kapitálka.

2 – Rýchle a presné označovanie textu

Bežne známe, resp. základné označovanie textu je relatívne jednoduché, no nie tak precízne a intuitívne ako nasledovný trik. Ak chcete označiť určitý odsek alebo časť z akéhokoľvek textu, tak na ňom nemusíte dlho držať prst a potom presúvať ohraničenie, ktoré nie vždy zostane tam, kde si prajete.

Stačí dlhšie podržať prst na medzerníku, pričom sa celá klávesnica zmení na pomyselný „trackpad“, vďaka čomu môžete veľmi jednoducho v rámci textu presúvať kurzor, no ak priložíte na túto plochu aj druhý prst, tak aktivujete výber textu. V skratke – kurzor rýchlo a presne premiestnite na požadované miesto a keď v rámci toho priložíte na klávesnicu druhý prst, tak môžete začať s výberom požadovanej časti textu. Rýchle, jednoduché a efektívne.

Prečítajte si aj:

Apple: iOS 13 beží na 70% aktívnych iPhonov

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE