iPadOS 18 je k dispozícii od 16. septembra 2024.

Apple sprístupnil veľké aktualizácie operačných systémov watchOS 11, iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalších.

iPadOS 18 je verzia operačného systému, ktorá premení tablety od Applu na ešte produktívnejšie zariadenia. Spomenúť musíme najmä konečne príchod aplikácie Kalkulačka do iPadov. Zmeny však prichádzajú aj do poznámok či ďalších oblastí systému.

Poznámky a kalkulačka

Áno, je to tak. V roku 2024 Apple konečne priniesol do iPadov aplikáciu kalkulačky. Tá ponúka oveľa viac možností ako štandardná kalkulačka v iPhonoch, keďže Apple ide využiť potenciál veľkého displeja a stylusu. S Apple Pencil v tabletoch s iPadOS 18 môžete teda vytvárať poznámky v kalkulačke, pričom matematické problémy sa budú automaticky riešiť. iPad teda môžete využiť aj namiesto papiera, ktorý však príklady aj zložitejšie problémy a grafy vypočíta za vás.

iPadOS 18 matematické poznámkyZdroj: Apple
iPadOS 18 matematické poznámky

Tablety mnohí využívajú aj na písanie poznámok rukou pomocou stylusu. Pri použití Apple Pen v tablete s iPadOS 18 a písaní poznámok sa vaše písmo automaticky upraví tak, aby bolo jednotné. Poznámky pritom upravujú vaše písmo a pamätajú si, aký je váš štýl písma. Vložením textu z inej aplikácie sa taktiež vedia poznámky prispôsobiť vášmu písmu a budú pôsobiť, ako keby ste ich napísali rukou.

Apple pridáva do poznámok gesto scratch for erasure, keď jednoducho váš text prečiarknete ako na papieri a automaticky sa zmaže. Novinkou je aj živý prepis zvuku do poznámok či formátovanie textu podfarbovaním a zvýrazňovaním.

Vylepšenia identické s iOS 18

iPadOS 18 v mnohých oblastiach kopíruje funkcie z iOS 18. O nich sme vás už informovali v našom predchádzajúcom článku. Teraz však zhrnieme, ktoré všetky funkcie sa zhodujú naprieč týmito systémami.

Hlavným bodom je možnosť personalizácie a úpravy domovskej obrazovky a nová lišta v centre ovládania. Apple do iPadOS 18 pridal možnosť presúvania aplikácií v skupinách, ich upratanie na domovskej obrazovke podľa vlastnej preferencie a rovnako aj možnosť prefarbenia.

iPadOS 18 prehľadZdroj: Apple
iPadOS 18 prehľad

Aj aplikácia Fotky získala nové rozloženie, ktoré je identické s operačným systémom iOS 18. Správy umožňujú nové efekty, reakcie či naplánovať správu na neskôr.

V neposlednom rade Apple optimalizoval aj herný režim, aby si iPady užili aj hráči hier. Safari prichádza s tzv. Highlights, teda sekciou, v ktorej nájdete všetky podstatné informácie, ktoré sa na stránke nachádzajú. Zlepšila sa aj čítačka, bohužiaľ spomenuté zlepšenia prehliadača Safari sú dostupné len v angličtine.

Do systému iPadOS 18 prichádza aj nová aplikácia na správu hesiel.

Kompatibilita iPadOS 18

Systém iPadOS 18 je dostupný pre tieto iPady:

  • iPad Pro (M4)
  • iPad Pro 12.9″ (3. generácia a novší)
  • iPad Pro 11″ (1. generácia a novší)
  • iPad Air (M2)
  • iPad Air (3. generácia a novší)
  • iPad (7. generácia a novší)
  • iPad mini (5. generácia a novší)

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.