Sexuálny obsah prijímajú cez sociálne siete už aj deti.

Internetová poradňa IPčko.sk je internetový projekt mladých psychológov, ktorí pomáhajú každému, kto potrebuje poradiť v oblasti psychického zdravia.

Marek Madro, riaditeľ a psychológ z internetovej poradne pre mladých IPčko.sk, hovorí o nelichotivých štatistikách používania internetu deťmi. Internet je pre veľkú skupinu nielen detí miesto, kde môžu volať o pomoc. Bežne ale tieto znaky nemusíme ihneď rozpoznať.

vľavo: Marek Madro, riaditeľ a psychológ z internetovej poradne pre mladých IPčko vpravo: Dragan Martinovic, Managing Director pre región EE v spoločnosti Kaspersky Lab

Preto vznikla táto poradňa, ktorá rieši problémy používateľov na internete. Nemusí ísť nutne o kyber šikanu ale o akékoľvek problémy, ktoré majú a hľadajú pomoc na internete.

Týmto projektom chcú zároveň prispieť k tomu, aby sa mladí prišli radšej poradiť sem. Je to anonymné a hľadať riešenie v tíme 17 psychológov je lepšie, ako zadávať na Googli kľúčové slová „samovrazda navod“. Aj také veci sa dejú a IPčko.sk chce pomáhať riešiť a vypriadavať sa s bežnými problémami ľudí na internete.

80 % detí od 9 ÷ 16 rokov v roku 2014 používa internet na prípravu do školy. Z toho 62 % potvrdilo, že chatuje s kamarátmi, 70% zase sleduje YouTuberov.

Zaujímavosťou je, že 75% detí do 13 rokov má profil na sociálnych sieťach. Hoci spodná hranica na legálne využívanie týchto služieb je až od 13 rokov.

Všetky výskumy hovoria o tom, že svet on-line vidíme ako bezpečnejší.

Zaujímavé, no nie prekvapivé je, že až 70% informácií o sebe dávajú deti dobrovoľne. Práve preto, aby získali na hodnote. Neraz je totiž internet jediné miesto, kde v v ich svete môžu získať nejakú hodnotu.

Rizikom je však potom príliš veľa informácií, ktoré o sebe poskytnú. Najmä rôzne citlivé informácie, strasti, bolesti, osobné záležitosti. Neskôr ale môžu byť proti nám zneužité.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.