Test vykonal portál CNET.

Apple pokryl najnovšiu generáciu iPhonov úplne novým ochranným sklom s názvom ,,Ceramic Shield (keramický štít). Vďaka vyššej tvrdosti sľubuje lepšiu odolnosť voči pádom a nárazom. A hoci to Apple tvrdí každý rok, tentokrát by sa karta mohla naozaj obrátiť, pretože nejde len tak o obyčajné sklo.

Ceramic Shield je zmesou skla a keramiky a vlastnosťami by mal byť tvrdší ako väčšina kovov. Je však dôležité zdôrazniť, že iPhone 12 disponuje keramickým sklom len na prednej strane. Zadnú stranu pokrýva rovnaké sklo, akým bol pokrytý aj minuloročný model, iPhone 11.

Vďaka americkému portálu CNET, ktorý samotný test voči pádom zorganizoval, si môžete podrobne prezrieť, ako nová generácia iPhonu zápasila s tvrdými nárazmi o betón. Zhrňme si základné fakty:

  1. Sklo na iPhone 12 leží v jednej rovine s kovovým rámom a už nie je zakrivené ako v predchádzajúcich modeloch, v novom prípade teda sklo menej vytŕča nad úroveň rámu
  2. Apple tvrdí, že samotná voľba dizajnu tiež hrá zásadnú rolu. Zadná a predná strana by mala byť po novom až dvakrát odolnejšia ako u starších modelov
  3. Všetky štyri modely novej generácie (iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro a iPhone 12 Max) majú rovnaký keramický štít na prednej strane a rovnaký typ skla na zadnej strane. Avšak jeden rozdiel tu nájdeme a je ním samotný rám. iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max majú rám z nehrdzavejúcej ocele, zatiaľ čo iPhone 12 mini a iPhone 12 disponujú len hliníkovým rámom
iPhone 12

iPhone 12. Zdroj: Apple

Portál CNET sa rozhodol otestovať model iPhone 12 v zelenej farbe

Test číslo 1 – Pád z jedného metra s obrazovkou smerom dolu

Jedným z najbežnejších pádov, je ten, keď telefón vkladáte do vrecka alebo ho z neho vyťahujete. Portál CNET približne prehodnotil, že táto vzdialenosť je cca jeden meter. A aj keď sa môže zdať, že jeden meter nie je až taká obrovská výška, ak pristane telefón na betóne, chodníku alebo inom tvrdom povrchu, je pravdepodobné, že skončí s rozbitou obrazovkou.

Pri páde z výšky jedného metra narazila horná predná časť iPhonu 12 ako prvá, potom prišla na rad tá spodná. Po tvrdom páde sa iPhone ešte raz odrazil do vzduchu obrazovkou smerom nadol. Dostal to dvakrát. Hliníkový rám mal po okrajoch telefónu niekoľko preliačin a škrabancov, ale nič vážne.

Test číslo 2 – Pád z jedného metra so zadnou časťou smerom dolu

Medzi hlavnú nevýhodu nového iPhonu 12 patrí hmotnosť. Je vrcholne ťažký. Pristál takmer rovnakým spôsobom ako pri prvom páde, avšak práve preto ten najväčší úder dostal modul fotoaparátu.

Tentokrát to vôbec nevyzeralo tak ružovo ako pri predchádzajúcom páde. Akonáhle testeri otočili telefón, všimli si, že mu pribudla obrovská prasklina cez celú polovicu zadnej časti telefónu. S prasknutým zadným sklom sa portál CNET rozhodol útočiť už len na obrazovku.

Ako odolný je iPhone 12?

iPhone 12 po páde číslo 2. Zadné sklo prasklo. Zdroj: Chris Parker/CNET

Test číslo 3 – Pád z dvoch metrov s obrazovkou smerom nadol

Ľavý horný roh obrazovky, oproti modulu kamery, sa tvrdého betónu dotkol ako prvý, po odraze nasledovala pravá strana, kým sa neprevrátil na zadnú stranu a obrazovka zostala smerom hore.

Najnápadnejšia preliačina bola na vrchu, presne na mieste, kde sa prvýkrát dotkol s betónom. Takmer to vyzeralo, že tento pád spôsobil prasknutie na obrazovke. Ale po zotretí sa ukázalo, že sú to len kovové zvyšky z rámu a predné sklo bolo stále v perfektnom stave.

Ako odolný je iPhone 12?

iPhone 12 po páde číslo 3. Displej drží, konštrukcia ukazuje drobné poškodenie. Zdroj: Chris Parker/CNET

Test číslo 4 až 6 – Pád z troch metrov s obrazovkou smerom dolu

Keďže obrazovka stále odhodlane vzdorovala, rozhodli sa testeri pritvrdiť a pomocou schodového rebríka dosiahli výšku troch metrov. Toto sa už určite nemôže rátať ako bežný pád, pokiaľ vám náhodou telefón nevypadne z balkóna na druhom poschodí. Zrejme však chceli zistiť, ako si dvanásty iPhone poradí s takouto výškou.

Pri troch metroch sa už ťažko dá docieliť, aby telefón padol obrazovkou smerom dolu. Zatiaľ čo jeden z testerov mal telefón v úmysle pustiť tak, aby naozaj dopadol prednou časťou dolu, iPhone sa zrejme rozhodol inak a pristál takmer úplne rovnakým spôsobom ako v predchádzajúcom teste. Priehlbina na pravej hornej strane rámu sa markantne zväčšila, ale obrazovka akoby zázrakom opäť prežila. Takéto pády zopakoval CNET ešte dvakrát.

Tieto testy neboli vedecké, nemôžeme teda s úplnou istotou tvrdiť, že obrazovka je najsilnejšia v porovnaní s akýmkoľvek iným telefónom na trhu. Jednoznačne môžeme povedať, že iPhone 12 bol na rozdiel od predchodcov omnoho odolnejší.

Zdá sa však, že zadná strana iPhone 12 určite medzi gigantov nezničiteľnosti voči pádom nepatrí. Pri bežnom nosení s ochranným puzdrom si myslíme, že neplánovaný pád by mala bez okolkov prežiť aj zadná strana.

Ako odolný je iPhone 12?

iPhone 12 po šiestich pádoch, ktoré vykonal portál CNET. Zdroj: Chris Parker/CNET

Autor: Oliver Šuba

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

Kedy bude iPhone 12 na Slovensku? Poznáme presný termín spustenia predaja (DOPLNENÉ)

Značky: