Z pomenovaní by malo vypadnúť označenie „Plus“ a pribudnúť „Ultra“.

Apple posledné roky počas svojho hlavného podujatia na jeseň pravidelne predstavuje štvoricu telefónov. Zatiaľ čo v rokoch 2020 a 2021 sa ich názvy líšili len číslovkami, pri aktuálnom rade iPhone 14, ktorý bol predstavený na jeseň 2022, už došlo aj k zmene pomenovania. Viaceré zdroje tvrdia, že niečo podobné sa udeje aj tohto roku.

Pripomeňme, že v roku 2020 to bola séria iPhone 12, iPhone 12 Mini, 12 Pro a 12 Pro Max. O rok neskôr šlo o tie isté názvy, ale namiesto 12 bola, pochopiteľne, 13.

Vlani sme sa však dočkali miernej zmeny. Model Mini už medzi novou štvoricou nefiguroval. Dôvodom vraj bol nezáujem o tento malý model. Hoci sa teda hovorí, že ľudia chcú malé mobily a výrobcovia im ich nedoprajú, minimálne v tomto prípade sa to nepotvrdilo.

Najnižším modelom v rade sa tak stal základný iPhone 14. Jeho väčším súrodencom je iPhone 14 Plus, pričom tento prídomok bol predtým naposledy u radu iPhone 8. Dva vyššie modely však názov nezmenili (okrem číslovky) a sú nimi iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Minimálne v dvoch prípadoch má ale v roku 2023 opäť dôjsť k zmene pomenovania. Základný iPhone 15, samozrejme, zostane, ale z ponuky má vypadnúť „plusková“ verzia, o ktorú je údajne malý záujem a na celkových predajoch jablčných telefónov má zďaleka najmenší podiel. Ľudia radšej volia Pro model, ktorý nie je oveľa drahší.

Ak sa teda predpovede naplnia, tohtoročný rad by sa mal začínať iPhonom 15, nasledovaný iPhonom 15 Max a iPhonom 15 Pro. Najvyšší model by sa volal iPhone 15 Ultra, čím sa má viac odlíšiť od Pro verzie, keďže napríklad vlani sa líšili len veľkosťou uhlopriečky displeja.

Potešujúcou novinkou, o ktorej sa hovorí, má byť odstránenie známeho „výrezu“ v hornej časti obrazovky a jeho nahradeniel „priestrelom“, resp. výkrojom v tvare pilulky pre prednú kameru a potrebné snímače. Aj nižšie modely iPhone 15 by tak dostali známy Dynamic Island, teda rozširujúce sa okienko okolo prednej kamery s rôznymi informáciami či ovládacími prvkami.

Novinkou má byť tiež definitívny prechod zo zastaraného konektora Lightning, ktorý majú iPhony od roku 2012, na výkonnejší štandard USB-C. K tomu kroku Apple prinúti okrem iného aj nariadenie Európskej únie o zjednotení konektorov mobilných zariadení.

Medzi ďalšími novinkami radu iPhone 15 sa spomína periskopový zoom, ktorý by umožnil plynulú zmenu priblíženia pri fotografovaní. Niektoré zdroje spomínajú aj koniec tradičných fyzických tlačidiel a ich nahradenie snímačmi s haptickou odozvou – teda niečo na spôsob tlačidla Home na starších iPhonoch, ale tentoraz by šlo o tlačidlá hlasitosti a napájania.

Rozdiel medzi základnými iPhonmi a dvomi vyššími modelmi by tentoraz mohol byť aj vo Wi-fi pripojení. Zatiaľ čo prvá dvojica by mala Wi-fi 6 ako celý rad iPhone 14, dva drahšie modely by už mali ponúknuť o niečo vylepšený štandard Wi-fi 6E.

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.