Modelový rad telefónov iPhone 14 je síce očakávaný až na jeseň, už dlhšie však na verejnosť prenikajú rôzne predpovede a špekulácie, aké novinky by mohol priniesť.

O tých hlavných informoval portál Macrumors.com. Zdôrazňujeme, že vo všetkých prípadoch ide zatiaľ len o oficiálne nepotvrdené informácie a fámy.

Displeje

Aj tohto roku by mala byť predstavená štvorica iPhonov s uhlopriečkami displejov 6,1 a 6,7 palca. S následníkom 5,4-palcového iPhone 13 mini sa už vraj neráta. Konkrétne to teda majú byť modely iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Povráva sa, že medzi štandardnými iPhonmi 14 a modelmi Pro bude tentoraz niekoľko podstatných dizajnových rozdielov, ktoré súvisia okrem iného so zmenami pri prednom fotoaparáte a Face ID objektíve.

Doterajšie „rezy“ v hornej časti displeja, pri ktorých Apple v predchádzajúcich rokoch tvrdošijne zostávalo, majú u Pro modelov nahradiť otvory či „priestrely“, aké už bežne používa konkurencia, napríklad Samsung či Huawei. V prípade nových iPhonov 14 Pro má ísť o dva otvory, jeden kruhový pre predný fotoaparát a druhý v tvare akejsi pilulky, v ktorej budú umiestnené komponenty potrebné pre snímanie tváre pomocou Face ID. Naopak, bežné iPhony 14 by aj naďalej mali mať výrez ako doteraz.

U dvoch vyšších modelov Pro by mala zostať zachovaná adaptívna obnovovacia frekvencia displejov do 120 Hz, otázne však je, aké riešenie použije Apple u dvoch základných telefónov. Hoci niektoré zdroje naznačujú, že by tiež mali dostať displeje s vyššou obnovovacou frekvenciou, analytik Ross Young je presvedčený, že pre aktuálnu nepriaznivú situáciu na trhu s displejmi sa tak nestane a budú si musieť vystačiť s klasickými 60 Hz zobrazovacími panelmi.

Vylepšenie adaptívnej obnovovacej frekvencie v podobe zníženia jej dolnej hranice zo súčasných 10 Hz na 1 Hz má priniesť ďalšiu novinku u iPhone 14 Pro a 14 Pro Max, ktorou je možnosť stále zapnutého displeja, teda tzv. Always-On displej. Opäť ide o funkciu, ktorú má konkurencia už roky.

iPhone 14 renderZdroj: Jon Prosser
Render telefónu iPhone 14 vytvorený na základe neoficiálnych informácií

Telo a konštrukcia

Vlaňajší iPhone 13 Pro mal telo z nehrdzavejúcej ocele, ktorú by u tohtoročného nástupcu mohla nahradiť titánová zliatina. Tento kov je pevnejší ako oceľ či hliník a je aj odolnejší voči poškriabaniu.

Naopak, „obyčajné“ iPhony bez prídomku Pro by mali mať aj naďalej hliníkové šasi. Hovorí sa tiež, že iPhone 14 Pro a 14 Pro Max budú mať o niečo tenšie rámiky okolo displejov, v prípade druhého menovaného modelu by mali byť užšie asi o pätinu.

Naopak, čo sa týka modulu zadného fotoaparátu, ten by mal byť o niečo masívnejší a trochu viac vyčnievať v porovnaní s aktuálnymi iPhonmi. Celkové rozmery nových telefónov ale majú byť takmer totožné s ich predchodcami z radu iPhone 13, mohli by mať však zaoblenejšie rohy v súvislosti s väčším modulom fotoaparátu.

Novinkou bude údajne aj fialová farba pre iPhone 14 Pro a 14 Pro Max.

Fotoaparáty

iPhone 14 Pro a 14 Pro Max by mali mať v porovnaní s rokom 2021 „papierovo“ lepšie fotoaparáty. Zatiaľ čo vlani aj najvyšší model iPhone 13 Pro Max mal „len“ 12 Mpix snímač a dokázal natáčať 4K video, tohto roku by ho mal nahradiť 48 Mpix fotoaparát s možnosťou natáčania 8K videa. Spomínajú sa tiež väčšie rozmery snímača, lepší ultraširokouhlý objektív aj teleobjektív, ktorý by mohol byť namiesto terajších šiestich prvkov zložený zo siedmich.

Bežné iPhony tieto vymoženosti vraj nedostanú, ale všetky štyri modely by mali mať predný fotoaparát s lepšou clonou aj autofokusom.

Zdroj: Macrumors.com
Aj údajné puzdrá nových iPhonov 14 ukazujú väčší modul fotoaparátu

Čipová sada

Vlani bol základom všetkých štyroch modelov iPhone 13 čipset A15 Bionic, vyrobený 5-nanometrovým výrobným procesom. Tohto roku má dôjsť k zásadnej zmene – zatiaľ čo základné modely budú stále poháňané tým istým procesorom, Pro modely by mali dostať novú, hoci len mierne inovovanú čipovú sadu A16. Zároveň by to bolo prvýkrát, keď by všetky predstavené telefóny iPhone nemali rovnaký procesor. Špekuluje sa, že dôvodom je pretrvávajúca polovodičová kríza.

U dvoch výkonnejších modelov s novými čipmi by malo prísť aj k zmene systému chladenia s odparovacou komorou, ktorá na lepšie odvádzanie tepla využíva zmenu skupenstva kvapaliny. Spoločnosť Apple tento spôsob chladenia údajne intenzívne testovala.

Novinkou má byť tiež 10-gigabajtový modem Qualcommm Snapdragon X65 5G či núdzové správy založené na satelitnom pripojení, ktoré by bolo možné odoslať počas krízových situácií v lokalitách bez pokrytia mobilnými sieťami. Niektoré zdroje hovoria i o podpore WiFi 6E.

Ďalšie novinky

Podľa portálu Idropnews.com Apple zvažuje u Pro modelov aj implementáciu USB-C konektora, ktorý už nájdeme v iPadoch. Dôvodom majú byť vyššie prenosové rýchlosti, na ktoré už nepostačuje Lightning konektor, predstavený v roku 2012 a založený na prenosových rýchlostiach štandardu USB 2.0. Apple však k tomuto kroku núti aj tlak európskej i americkej administratívy na zjednotenie mobilných konektorov a môže tiež argumentovať pozitívnym vplyvom na životné prostredie.

Spoločnosť z Cupertina údajne vyvíja aj funkciu detekcie automobilových nehôd, na čo by bol využívaný akcelerometer a iné senzory telefónu či hodiniek Apple Watch. Objaviť by sa mohla už v tohtoročných modeloch. Po indikovaní nehody by zariadenie automaticky vytočilo číslo linky tiesňového volania. Ide teda o vylepšenú a rozvinutú funkciu detekcie pádov, ktorú už jablčné zariadenia obsahujú.

Spomína sa tiež dvojterabajtové úložisko, snímač Touch ID pod displejom či úplné vypustenie fyzického slotu na SIM kartu a jeho nahradenie e-SIM. Tieto posledné správy však pochádzajú z menej dôveryhodných zdrojov a treba ich brať s rezervou.

Cena a dostupnosť

Na záver horšie správy – nové iPhony by mali byť drahšie a je možné, že tesne po predstavení na jeseň aj ťažšie dostupné. Ako informuje portál Whathifi.com, základný model by síce mal cenovo začínať na 799 dolároch, teda rovnako ako vlaňajší iPhone 13, ale u ostatných jablčných telefónov by sa cena zvýšila o sto dolárov. V kontexte aktuálnej situácie vo svete to znie pravdepodobne. Tej sú si vedomí aj v Apple a očakávajú nižšie predaje nových telefónov.

Zdroje: Macrumors.com, Idropnews.com, Whathifi.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.