Používatelia hlásia zhoršenie stavu batérie už po menej ako roku používania.

Séria iPhone 14 bola uvedená v septembri 2022. Po necelom roku si však niektorí používatelia všimli, že s batériami ich telefónov niečo nie je v poriadku. Portál PhoneArena teraz informuje, že na sociálnych sieťach sa hromadia sťažnosti na zhoršenie stavu zdravia batérie, ktoré v niektorých prípadoch kleslo pod 90 %.

Hoci zníženie kapacity batérie môže byť vo väčšine prípadov v rámci limitov a špecifikácií, tak pri iPhonoch rozhodne nejde o bežný jav, ktorý by mali používatelia prehliadať. Je pritom zrejmé, že výkon batérie nie je konštantný a časom sa mení, čiže aj pri bežnom používaní sa kapacita batérie môže dostať na úroveň 90 %, pričom tento pokles je spôsobený bežným opotrebovaním. 

Pokým sa na sociálnych sieťach objavujú hlásenia o zdraví batérie na úrovni 90 %, tak jednou z najnižších hodnôt je 87 % zdravie batérie, ktoré je už znepokojivé. Hlavne vtedy, keď telefón nemá ani 1 rok. Znepokojení používatelia tvrdia, že kapacita batérie sa im nepozdáva, pričom dodávajú, že čoskoro budú musieť vymeniť batériu, inak sa ich iPhone nebude dať plnohodnotne používať.

Pokým existuje skupina sklamaných používateľov, tak oproti nej stojí skupina tých spokojných, ktorí hlásia 99 – 100 % zdravie batérie. Je teda otázne, do akej miery môže za zníženie kapacity batéria neoriginálne príslušenstvo (káble a pod.), alebo spôsob používania, ktoré by mohli mať vplyv na nadmerné opotrebovanie batérie.

Čo na to Apple?

K problému sa samozrejme vyjadrila aj spoločnosť Apple. Tá informuje, že batéria je navrhnutá tak, aby si pri prevádzke v bežných podmienkach zachovala až 80 % svojej pôvodnej kapacity pri 500 úplných nabíjacích cykloch. Jednoročná záruka zahŕňa servisné krytie v prípade poškodenej batérie. Ak je mimo záruky, spoločnosť Apple ponúka servis batérie za poplatok.

Faktorom, ktorý má vplyv na životnosť batérie, je vystavenie vysokým teplotám (napríklad ponechanie telefónu v aute počas horúceho letného dňa). Okrem toho lítium-iónové batérie chemicky starnú: znižuje sa množstvo náboja, ktoré dokážu udržať, čo vedie ku skráteniu času, kým je potrebné zariadenie dobiť.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.