Údajne sa tak deje kvôli technickým problémom.

Spoločnosť Apple tento rok vydá sériu iPhone 15, ktorá bude z viacerých uhlov pohľadu prelomová. Nebude to však až do takej miery, do akej sa pred časom predpokladalo. Nové informácie prináša známy analytik Ming-Chi Kuo, ktorý svojím príspevkom na Twitteri určite sklame nejedného fanúšika moderných technológií. Už skôr sme počuli, že Apple sa chystá v smartfónoch série iPhone 15 použiť dotykové tlačidlá. To sa však kvôli viacerým problémom nestane.

Dotykové tlačidlá sa mali objaviť v modeloch iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Kuo teraz naznačuje, že sa tak “možno” nestane. Podľa jeho slov existujú pretrvávajúce technické problémy, čo znamená, že Pro modely série iPhone 15 budú musieť byť uvedené na trh s bežnými fyzickými tlačidlami. To je však škoda, lebo dotykové tlačidlá by výborne dopĺňali revolučný dizajn, ktorý Pro modelom celosvetovo zabezpečí najtenšie rámiky okolo displeja.

iPhone 15 Pro: Dizajnová (r)evolúcia potvrdená
Krycie sklá displejov iPhone 15 a 15 Pro

Pripomeňme si, že nedávne úniky naznačovalo, že hardvérové tlačidlá hlasitosti, a posuvník upozornení radu iPhone 15 Pro, by sa už nemali v týchto telefónoch objaviť. Namiesto nich sa mali použiť kapacitné dotykové tlačidlá. Išlo by tak o podobné riešenie, ktoré sa už objavilo pri domovskom tlačidle napríklad v iPhone 8 a ďalších. 

Okrem toho, že správa o dotykových tlačidlách navnadila fanúšikov značky na supermoderný iPhone 15 Pro (Max), tak ich vynechanie nielenže nepoteší používateľov, ale zároveň poškodí dodávateľov komponentov, ktorí mali jednotlivé časti riešenia dotykových tlačidiel dodať. Ide o spoločnosti podieľajúce sa na výrobe mikroprocesorov pre dotykové tlačidlá, ako aj tzv. taptic engine.

Kuo: iPhone 15 Pro údajne nedostane dotykové tlačidláZdroj: Twitter/Kuo
Kuo: iPhone 15 Pro údajne nedostane dotykové tlačidlá

Treba však mať na pamäti, že zrušenie dotykových tlačidiel nie je definitívne, keďže iPhone 15 Pro (Max) sa stále nachádzajú v testovacej fáze. To znamená, že pokiaľ sa situácia stabilizuje, tak dotykových tlačidiel sa predsalen pri nových iPhonoch 15 Pro dočkáme. 

Výrazný vplyv na nasadenie dotykových tlačidiel môže mať aj globálna finančná situácia. Kebyže tá je aj naďalej nepriaznivá a Apple by musel pri nových iPhonoch s dotykovými tlačidlami výrazne zvýšiť cenu, pravdepodobne by išlo o veľký problém. Teraz je však ťažké odhadnúť, či Apple zvažuje aj tento scenár, alebo všetko zatiaľ iba zvaľuje na “nevyriešené technické problémy”.

Pravdepodobne spoločnosť chce iba získať viac času, pokým sa séria iPhone 15 nedostane do masovej výroby. Neskôr sa vak určite dozvieme viac.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.