Pre Apple je prepojený ekosystém základ.

Hoci bude nová náhlavná súprava pre zmiešanú realitu Vision Pro od Apple samostatným zariadením, teda pre svoje fungovanie nebude potrebovať výpočetný výkon počítača či telefónu, výrobca ju chce čo najviac implementovať do existujúceho ekosystému svojich výrobkov.

Na tento účel by mal slúžiť modernizovaný čip Ultra Wideband (UWB) v nadchádzajúcom rade iPhone 15. Tvrdí to analytik a odborník na zákulisie Apple Ming-Chi Kuo, podľa ktorého bude v tomto telefóne pravdepodobne nová, efektívnejšia verzia čipu Ultra Wideband, ktorý Apple v súčasnosti označuje ako čip U1.

Čip U1 prvýkrát debutoval v iPhone 11 a odvtedy je súčasťou každého modelu jablčného telefónu. Slúži na širokopásmovú komunikáciu so zariadeniami v blízkom okolí a od roku 2019 ho nájdeme aj v iných topmodeloch smartfónov. Čip je osadený tiež v zariadení Apple AirTag, hodinkách Apple Watch Series 6 a novších, niektorých reproduktoroch HomePod a v najnovšej generácii nabíjacieho puzdra AirPods Pro.

Výrobný proces tohto čipu by sa mal podľa Kua zlepšiť z predsa len už zastaraného 16 nm na pokročilejší 7 nm, čo umožní zvýšiť výkon a znížiť spotrebu energie pre blízke interakcie. Analytik zároveň predikuje aj jeden detail ohľadom ďalšej generácie telefónov Apple, teda iPhone 16. Ten by mal byť podľa neho prvým telefónom, ktorý bude podporovať technológiu Wi-Fi 7.

Apple Vision Pro je headset, ktorý výrobca predstavil na konferencii WWDC 2023 začiatkom júna. Jeho základom je dvojica zaoblených micro-OLED displejov s 23 miliónmi pixelovrozlíšením 4K pre každé oko, ktoré vytvoria virtuálne prostredie v skutočnom svete okolo používateľa. Dva displeje okuliarov dokážu vytvoriť virtuálnu obrazovku o veľkosti 30,5 metra. Do predaja sa majú dostať začiatkom roka 2024 za 3500 dolárov (bez DPH), čo znamená, že v Európe cena určite výraznejšie presiahne 4000 eur.

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.