Základný iPhone stále ponúka iba 60 Hz. Nie každému to bude stačiť.

Apple spustil predaj smartfónov série iPhone 16. Hlavnú pozornosť pútajú modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max, ktoré sú teraz väčšie ako predchádzajúce generácie. Majú displeje s uhlopriečkami 6,3 a 6,9 palca. V ich tieni je základný iPhone 16 so 6,1-palcovým displejom a jeho verzia Plus so 6,7-palcovým displejom.

Základné iPhony dostali tento rok viacero výborných zlepšení vrátane citeľne výkonnejšieho procesora, 8 GB RAM, multifunkčného akčného tlačidla zo série iPhone 15 Pro (Max) a úplne nového tlačidla spúšte s názvom Camera Control. Základné iPhony tiež dostali výkonnejšie káblové a bezdrôtové nabíjanie.

Jednou z mála vecí, ktoré sa nezmenili, sú displeje. Tie ponúkajú maximálny jas 2000 nitov, čo bohato postačuje na vonkajšie používanie aj počas letného slnečného dňa. Zachovávajú si však obnovovaciu frekvenciu 60 Hz, čo už môže dnes niekomu prekážať.

iPhone 16 a iPhone 16 ProZdroj: Apple
iPhone 16 a iPhone 16 Pro

60 Hz režim displeja na iPhone Pro

Ak ste doteraz používali základný iPhone, tak vám to vadiť nebude, keďže 60 Hz displej je pre vás štandardom. Horšie to môže byť v prípade, že zvažujete prechod na iPhone 16 alebo iPhone 16 Plus zo staršej generácie iPhonov Pro. Tie totiž majú 120 Hz displej. Po pár rokoch používania takéhoto displeja môže byť prechod na 60 Hz obrazovku už pomerne náročný.

Našťastie si môžete jednoducho vyskúšať, či vám bude 60 Hz displej vadiť alebo nie. Najrýchlejším spôsobom je aktivovanie Režimu nízkej spotreby cez Nastavenia > Batéria.

Alternatívne môžete ísť do Nastavení > Prístupnosť > Pohyb a zapnúť nastavenie Limitovať frekvenciu snímok. Toto nastavenie prepne displej vášho iPhonu Pro na frekvenciu 60 Hz aj mimo režimu šetrenia batérie a zážitok z jeho používania tak bude rovnaký ako v prípade základného iPhonu.

Vyskúšajte si teda používanie 60 Hz displeja na iPhone Pro a po pár dňoch si sami vyhodnotíte, či vám bude displej základného iPhonu prekážať alebo nie.

Takto si nastavíte 60 Hz režim displeja na iPhone ProZdroj: TOUCHIT
Takto si nastavíte 60 Hz režim displeja na iPhone Pro

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit