Spoločnosť Apple uviedla v septembri na trh upgrade svojho telefónu iPhone a operačného systému iOS.

Zatiaľ čo za iPhone 7 musíte zaplatiť minimálne 760 eur a viac, iOS 10 je dostupný ako bezplatná aktualizácia pre veľké množstvo používateľov a prináša viacero noviniek. Aktualizovať môžu všetci majitelia telefónov iPhone 5 a novších.

Začnime však podrobnejším pohľadom na iPhone 7. Telefón sme si predstavili už v minulom vydaní nášho magazínu. Išlo o zhrnutie informácií, ktoré boli do uzávierky časopisu dostupné.

iPhone 7 sa už objavil aj v našej redakcii a konštatujeme, že prvé dojmy z nového telefónu sú rozpačité. Hoci sme vedeli o tom, že jeho dizajn sa vôbec nezmenil, keď držíte zariadenie fyzicky v ruke a vo vedľajšej ruke máte iPhone 6 alebo 6s, pocit z novoty vyprchá naozaj rýchlo. Samozrejme, ak migrujete z iPhonu 5 alebo 5s, potom budú prvé minúty spoznávania telefónu pozitívnejšie.

Na tlačidlo Domov si treba zvyknúť, farba Jet Black sa ľahko poškriabe

Apple síce uviedol nový farebný variant s názvom Jet Black, ktorý má lesklý povrch a naoko pôsobí trochu inak – pri pohľade na zadnú stranu zariadenia. Faktom však je, že tento variant sa veľmi ľahko poškriabe a rovnako rýchlo ho „ucapkáte“. Je to doslova lapač odtlačkov prstov. Apple preto odporúča používať ochranný obal, čo je z nášho pohľadu kontraproduktívne riešenie. Pri výbere nového iPhonu však treba na tento fakt myslieť.

iPhone 7 je pri pohľade spredu naozaj na nerozoznanie od svojich predchodcov

iPhone 7 je pri pohľade spredu naozaj na nerozoznanie od svojich predchodcov

Predná strana iPhonu 7 je identická so staršími modelmi, a to aj napriek tomu, že Apple použil nové tlačidlo Domov. To sa už nepohybuje ani nekliká, funguje rovnako ako dotykový displej s technológiou 3D Touch. Tlačidlo inak reaguje na silu dotyku, takže ho môžete stlačiť, ale jeho pohyb necítite. iPhone vás upozorní aspoň vibračnou spätnou väzbou. Používateľský zážitok je trochu iný, ale tlačidlo vyzerá z hľadiska dizajnu rovnako ako pred rokom či dvoma. Nevýhodou nového tlačidla je však to, že nefunguje, ak ho chcete stláčať v rukaviciach. Uvidíme, ako sa bude telefón používať počas zimy. Problémom v tomto prípade nie je ani tak odomykanie telefónu, ale skôr prechod zo spustenej aplikácie späť na domovskú obrazovku. Možno sa časom na trhu objavia iPhone-friendly rukavice, resp. textil.

Fotoaparát sa iba doťahuje na konkurenciu

Zadná strana ponúka najvýraznejšiu zmenu. Všimnete si skryté pásiky antény, ktoré teraz lemujú hornú a spodnú hranu telefónu a takisto aj mierne vypuklejší fotoaparát. Dôvodom je odolnosť voči vode na úrovni IP67, kvôli čomu je objektív lepšie izolovaný. Na poškodenie vodou sa však záruka nevzťahuje.

My sme testovali iPhone 7 Plus a v tomto prípade je fotoaparát duálny. Klasický 28 mm senzor dopĺňa 56 mm teleobjektív. Výhodou tejto kombinácie je 2-násobný optický zoom. Ten však môžete používať iba s priblížením 2×, hocičo na úrovni 1,1× až 1,9× a 2,1× a vyššie je digitálny zoom. S teleobjektívom sa dá vyhrať, môžete pomocou neho vytvoriť fotky, ktoré sú unikátnejšie v porovnaní s klasickým fotoaparátom. Priblíženie má v niektorých situáciách svoje čaro a obraz je podľa očakávaní o poznanie ostrejší pri použití 2-násobného optického priblíženia v porovnaní s tým digitálnym.

Najviac vzruchu prináša duálny fotoaparát. Apple má však stále čo zlepšovať

Najviac vzruchu prináša duálny fotoaparát. Apple má však stále čo zlepšovať

Nový fotoaparát nás v prípade iPhonu 7 lákal najviac. Jeho vylepšenie nie je také razantné, ako sme čakali. iPhone 7 samozrejme fotí lepšie ako predchodcovia a všimnete si to najmä pri fotení v horších svetelných podmienkach. Faktom však je, že Samsung Galaxy S7 / S7 edge a Note 7 (všetky tri telefóny majú totožný fotoaparát) novinka od Applu neprekonala. Je to škoda, nakoľko aktuálnym lídrom u Apple ostáva fotoaparát, ktorý sa nachádza už v pol roka starých telefónoch od Samsungu. Čakali sme, že sa Apple na konkurenciu minimálne dotiahne, ale fotky z nového iPhonu majú v horších svetelných podmienkach viac šumu. Pri dennom svetle záleží na subjektívnych preferenciách – Samsung telefóny produkujú na fotkách živšie farby. V porovnaní s iPhonom 6s si však vylepšenie určite všimnete. A platí to aj pre prednú selfie kameru, ktorá má po novom rozlíšenie 7 Mpx. iPhone 7 má takisto lepšiu stabilizáciu obrazu pri natáčaní videa, čo ocenia najmä majitelia základnej verzie. Tá túto funkciu v prípade iPhone 6s neponúkala. Optickú stabilizáciu však má teraz iPhone 7 aj 7 Plus a patrí medzi najlepšie na trhu. Toto vylepšenie chválime, iPhonom radi natáčame videá a teda ho oceníme aj v praxi.

Veľké zmeny majú prísť o rok

iPhone 7 takisto ponúka stereo reproduktory, takže reprodukcia zvuku je lepšia v porovnaní s rok starým modelom. To je počuť hneď. Poteší aj 32 GB úložisko, ktoré má základný model. Je to minimum, ale dá sa s tým existovať. 16 GB je dnes naozaj na dlhé lakte, ak teda používate základný model niektorého zo starších iPhonov alebo iPadov. Telefón je opäť rýchlejší ako jeho predchodcovia, počas bežnej prevádzky sme si však nevšimli výrazné rozdiely a dnes si ešte bez problémov vystačíte aj s rok starým modelom 6s. Výdrž batérie je takmer rovnaká, s bežnou verziou vydržíte deň, s Pluskom aj dva dni v závislosti od vášho používania.

iPhone 7 je opäť dostupný v základnej verzii so 4,7-palcovým displejom s rozlíšením 1334 × 750 a vo verzii Plus s 5,5-palcovým displejom a rozlíšením 1920 × 1080. Telefón je evolúciou a Apple si pravdepodobne iba pripravuje pôdu pre ďalšiu generáciu, ktorú predstaví o rok. iPhone totiž v roku 2017 oslávi 10 rokov existencie. Aj kvôli tomu by sa možno oplatilo počkať s kúpou nového iPhonu, ale samozrejme záleží na každého preferenciách. Výhodou iPhonov je, že aj rok starý model dokážete z druhej ruky predať za dobrú cenu. My náš redakčný iPhone 6s Plus zatiaľ neplánujeme meniť za novinku, radšej si ešte rok počkáme. Tak či onak, predobjednávky u amerických operátorov T-Mobile a Sprint opäť trhali rekordy.

Čaro spočíva v softvéri

Úspech Applu nespočíva iba v hardvéri, ale aj v softvéri a práve prepojenie iPhone + iOS je výborné a nemôže mu konkurovať takmer žiaden Android. Samozrejme česť výnimkám, ale iOS je naozaj výborne vyladený systém a minimálne polovica úspechu iPhonov. My sme to pocítili v praxi počas výstavy IFA. V reálnom čase sme fotili tlačové konferencie, zmenšovali fotky a pridávali textové komentáre, ktoré sumarizovali dianie. Faktom je, že prepínanie medzi aplikáciami a vykonávanie vyššie uvedených činností bolo v prípade systému iOS o poznanie rýchlejšie. V porovnaní s Huawei Mate 8 sme pri používaní iPhonu 6s Plus ušetrili na každej fotke niekoľko sekúnd, a to sa vo výsledku prejavilo tým, že sme vám mohli z každej konferencie priniesť v reálnom čase o 1/4 až 1/3 viac fotiek a komentárov. To je iba jeden z príkladov, perfektné strihanie videa na iPhone je kapitola sama o sebe. Jednoducho, veci fungujú tak ako majú, sú rýchle, svižné, a to často aj v prípade 2 roky starých modelov.

Operačný systém iOS 10 prináša najmä kozmetické novinky

Operačný systém iOS 10 prináša najmä kozmetické novinky

iOS 10 s praktickými vylepšeniami

Z času na čas sa však objaví výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo a Apple si vytiahol svojho čierneho Petra s uvedením systému iOS 10 na trh. Aktualizačný súbor krátkodobo spôsoboval nefunkčnosť niektorých zariadení. Hoci Apple chybu rýchlo opravil a vyhlásil, že problémy malo iba malé percento používateľov vrátane nás, škoda už bola napáchaná. iPhone bolo po stiahnutí aktualizácie potrebné pripojiť k programu iTunes. Ten v prípade Windows verzie nefungoval korektne, a tak nás od nefunkčného iPhonu zachránil MacBook, ktorý sme mali dočasne k dispozícii. Niektorí používatelia prišli aj o svoje dáta.

iOS 10 však z celkového hľadiska hodnotíme pozitívne. Obľúbili sme si novú funkciu Zdvihnutím zobudiť, ktorá je dostupná pre majiteľov iPhonov 6s, 6s Plus, SE a novších. Ak si túto funkciu zapnete, telefón rozpozná, že ste ho napr. zdvihli zo stola a automaticky rozsvieti displej. Funguje to výborne, nemusíte stláčať žiadne tlačidlo, aby ste si rýchlo skontrolovali notifikácie na uzamknutej obrazovke.

 Chválime nové spracovanie widgetov aj interaktívne notifikácie

Chválime nové spracovanie widgetov aj interaktívne notifikácie

S notifikáciami súvisí aj ďalšia zmena. Notifikačné centrum má nový dizajn a jednotlivé oznámenia vyzerajú ako bubliny. Konečne ich môžete mazať po jednom, čo je vlastnosť, ktorá nám dlho chýbala. Nové notifikácie majú takisto lepšiu podporu funkcie 3D Touch, takže ich silné stlačenie zobrazí nové možnosti alebo umožní rýchle odpísanie v prípade komunikačných aplikácií. Je to praktické. Zmenila sa aj obrazovka s widgetmi, ktoré sú interaktívnejšie a konečne má zmysel ich používať. Priamo bez odomykania telefónu si skontrolujete kalendár alebo aktuálny výsledok futbalového zápasu vášho tímu – ak máte stiahnutú príslušnú aplikáciu. Zmeny sú takisto vizuálne a widgety v iOS 10 konečne pôsobia uceleným dojmom. V prípade iOS 9 bolo ich spracovanie niekedy chaotické.

Detaily na každom kroku

Dizajnové zmeny notifikácií a widgetov možno definovať ako kozmetické. Nečakajte taký výrazný redizajn, aký ponúkol systém iOS 7. Drobné kozmetické zmeny si však všimnete na viacerých miestach. Či už to je upravené spodné menu s rýchlymi nastaveniami alebo uzamknutá obrazovka, ktorú už neodomknete posunutím, ale tlačidlom Domov. Posunutie aktivuje fotoaparát, resp. obrazovku s widgetmi, ak budete posúvať obrazovku doľava.

Apple zlepšil aj podporu dotykového displeja 3D Touch. Viacero aplikácií ponúka nové skratky a napr. aplikácia Telefón ponúka okrem rýchleho volania na 4 najčastejšie používané čísla aj možnosť vytvorenia nového kontaktu, vyhľadania kontaktu alebo zobrazenia posledného hovoru. 3D Touch používame veľmi sporadicky, ale v prípade niektorých aplikácií začína dávať táto funkcia zmysel a prináša reálny prínos. Uvidíme však, či sa kvôli tomu zmení náš spôsob práce s telefónom.

Užitočným detailom je aj možnosť odinštalovať systémové aplikácie z telefónu. Pokiaľ vám na obrazovke zavadzia ikonka u nás málo obľúbenej aplikácie Akcie, ktorá zobrazuje hodnoty akcií jednotlivých firiem, konečne ju môžete poslať preč z vášho telefónu. Novinky prináša virtuálna asistentka Siri, tá sa však ešte stále nenaučila po slovensky. To je škoda.

Apple v iOS 10 vylepšil celý ekosystém. Ak používate jeho služby, novinky vás potešia

Apple v iOS 10 vylepšil celý ekosystém. Ak používate jeho služby, novinky vás potešia

Vylepšenie ekosystému

Apple s uvedením systému iOS 10 vylepšil celkový používateľský zážitok a z novej aktualizácie budete nadšení najmä v prípade, ak používate služby od Applu. Aplikácia Správy sa dočkala obrovských zmien a po novom podporuje množstvo smajlíkov, nálepiek, ale aj aplikácie. Priamo prostredníctvom správ sa môžete dokonca aj zahrať. Napr. biliard. Po každom ťahu sa vždy pošle správa, ktorá obsahuje aktualizované informácie o tom, čo sa udialo na biliardovom stole a čakáte, až váš súper zareaguje a spraví svoj ťah. Ak však máte kamarátov s Androidom, tak sa nezahráte.

Rovnako aj Fotky prinášajú vylepšenia, ktorými sa Apple doťahuje na konkurenciu. Ak si svoje fotografie zálohujete pomocou Apple služieb, novinky vás potešia. V opačnom prípade si ich takmer nevšimnete.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia iPhone 7: Stále najlepší

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit