Nedávna štúdia dokázala, že iPhone je zvyčajne vstupnou bránou do Apple ekosystému.

Patríte do tímu Apple či Android? Nech je to akokoľvek, nemožno poprieť, že fanúšikovská a používateľská základňa produktov Apple je skutočne rozsiahla. Nedávno sa tak stala predmetom štúdie, ktorej predmetom bolo zistiť, aké produkty z tohto ekosystému ľudia používajú. Zvyčajne sa to celé začína iPhonom, no po jeho kúpe sa štandardne ekosystém týchto produktov rozširuje a ľudia siahnu aj po ďalších zariadeniach.

V tomto prieskume sa organizácia CIRP sústredila na nedávnych zákazníkov, ktorí v rámci roku 2023 siahli po zariadení od Applu. Koniec zbierania dát nastal v decembri 2023, pričom výsledok štúdie jasne dokázal, po ktorom zariadení používatelia siahnu najčastejšie. Nebude to však žiadnym prekvapením, pre používateľov je po smartfóne prvoradá nositeľná elektronika.

Najskôr iPhone, potom hodinky či slúchadlá

Väčšina zákazníkov, ktorá si kúpi nový iPhone, následne siahne po hodinkách či slúchadlách z portfólia Apple. Dôvodom je práve spolupráca v rámci ekosystému, ktorú iPhony spolu s Apple Watch či AirPods ponúkajú. Najčastejšou kombináciou produktov v domácnosti však nie je iPhone spolu s hodinkami či slúchadlami, no s tabletom. Až 75 % používateľov iPhonu totiž podľa prieskumu vlastní iPad, pričom v závese sa nachádzajú Apple Watch. Tu je podiel o niečo menší, 66 % používateľov iPhonu vlastní aj Apple Watch.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Populárna je aj kombinácia smartfónu a počítača. Viac ako polovica majiteľov iPhonu, presnejšie 54 % používa iPhone v kombinácii s počítačom Mac. Štúdia však neupresňuje, o aký typ počítača ide, teda či ide o stolný počítač alebo prenosný MacBook. Oddanosť značke Apple však nie je novodobým trendom a už v minulosti ľudia preferovali používanie produktov v rámci jedného ekosystému.

Celý tento začiatok využívania viacerých produktov v jednom ekosystéme začal s počítačmi Mac. Následne však používatelia rozširovali svoju zbierku produktov o iPody. Až do roku 2007 pritom vstupnou bránou do ekosystému spoločnosti boli práve Macy či iPody. Po tomto roku sa situácia zmenila a zvyčajne prvým produktom z tohto ekosystému býva práve iPhone.

Zdroj: CIRP, andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.