USB-C port otvára nové možnosti.

iPhone 15 Pro Max je iPhone, ktorý ma za posledné roky počas oficiálneho predstavenia najviac upútal. Nie je to dané tým, že by dostal do výbavy revolučné novinky, to nie. Avšak okrem tradičných medzigeneračných zlepšení prináša aj nový titánový rámik a USB-C port. Ten otvára nové možnosti pre používateľov, ktorí chcú používať iPhone aj na tvorbu obsahu.

Podľa fotiek by sa mohlo zdať, že iPhone 15 Pro Max je rovnaký ako jeho predchodcovia, s výnimkou matného rámika. Realita je taká, že nových drobností si všimnete viac a sú to pozitívne detaily. Chválim nižšiu hmotnosť. Poviete si, že rozdiel je len 20 gramov, ale v ruke to pocítite okamžite. A rovnako pocítite aj fakt, že bočný rámik má nepatrne zaoblené hrany. V porovnaní s mojím 13 Pro Max sa rozdiel pri držaní v ruke prejavil na prvý dotyk a novinka má opäť o niečo lepšiu ergonómiu.

OLED panel je rovnaký ako pred rokom, ale displej má tenšie rámiky

Ďalším detailom je displej, ktorý má tenšie rámiky a pôsobí, ako keby vystupoval smerom k používateľovi. Ťažko sa to opisuje a nevšimnete si to ani na fotkách, avšak ak prejdete na iPhone 15 Pro (Max) z 13. alebo staršej generácie, tento rozdiel by ste mali pri prvom spustení nového iPhonu pocítiť aj vy.

Samotný OLED panel je bezo zmeny a je rovnaký ako v prípade iPhone 14 Pro Max. Vonkajší maximálny jas dosahuje 2000 nitov, čo bohato postačuje na používanie vonku aj počas slnečného dňa. Som rád, že takto jasný displej dostal tento rok aj základný iPhone 15 (Plus). Celková kvalita obrazovky je špičková.

Výborná ostáva aj reprodukcia zvuku, ktorá sa v porovnaní s iPhone 14 Pro Max výraznejšie nezmenila. Stále však ide o to najlepšie medzi smartfónmi.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Aj titánový rámik je lapač odtlačkov prstov

Titánový rámik, resp., aby som bol presný, rámik, ktorý je zo zliatiny titánu a hliníka, sa podpísal pod nižšiu hmotnosť. Zároveň však v posledných dňoch vzbudzuje pozornosť z viacerých ďalších dôvodov. Je magnetom na odtlačky prstov, to môžem potvrdiť. Rovnakým magnetom však bol aj oceľový rámik v prípade starších iPhonov Pro. Výhodou novej generácie môže byť, že titánový rámik je matný.

Objavili sa tiež informácie, podľa ktorých môže bočný rámik meniť farbu, avšak s týmto problémom som sa v prípade farebnej verzie Natural Titanium nestretol. Aj keď teda, upackaný bol viditeľne.

Odolnosť voči pádom by z hľadiska zadného skla mala byť totožná ako v minulosti. Pri páde na bočný rámik by mal byť titán v ideálnom prípade odolnejší ako oceľ a hliník. iPhone 15 Pro Max však môže byť náchylnejší na zlomenie v porovnaní so základným modelom s plne hliníkovým rámikom či staršími generáciami verzií Pro s oceľovým rámikom. Stačí si pozrieť videá na YouTube kanáli JerryRigEverything.

Otázne je, aká situácia by musela nastať, aby bolo riziko zlomenia telefónu reálne. Z praktického hľadiska však tieto dva potenciálne problémy vyriešite ochranným puzdrom, ktoré si aj tak 99 % používateľov kúpi.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Problém so zahrievaním som zaznamenal…

Potenciálne väčšou chybičkou krásy môže byť problém s rýchlym zahrievaním telefónu. V záťaži to samozrejme dáva zmysel, avšak mne sa iPhone zahrieval aj počas nie až tak zaťažujúceho multitaskingu a na takéto správanie som z minulosti nebol zvyknutý. iPhone využívam na prácu na služobných cestách, pretože ho považujem za najspoľahlivejšie zariadenie na prácu na sociálnych sieťach. Znamená to, že v reálnom čase fotím, editujem fotky a potom ich dávam napríklad na Instagram ako príbehy.

V rámci takéhoto používania bol iPhone 15 Pro Max na dotyk citeľne teplejší v porovnaní s iPhonom 13 Pro Max, a to najmä na ľavom bočnom rámiku a na zadnej strane. Znižovalo to pohodlie z používania telefónu. V rámci nenáročného používania som si zatiaľ takéto správanie nevšimol.

Je zrejmé, že nie každý používateľ bude mať problém so zahrievaním, avšak faktom je, že tento problém je reálny. Apple ho priznal a tvrdí, že identifikoval chybu v systéme iOS 17, ktorú odstráni aktualizácia. Rovnako pracuje s vývojármi tretích strán na oprave ich aplikácií, nakoľko niektoré z nich preťažovali systém, čo potom spôsobovalo zahrievanie telefónu. Predpokladám, že to tak bolo aj v mojom prípade.

Sám som zvedavý, či tieto aktualizácie kompletne vyriešia problém so zahrievaním telefónu alebo nie. Apple vyvrátil aj informácie, že by použitie titánového rámika negatívne ovplyvnilo tepelnú účinnosť – tvrdí presný opak. Uvidíme, aká bude realita.

Doterajšia skúsenosť so zahrievaním iPhonu 15 Pro Max bola na úrovni určitého diskomfortu, keďže telefón bol na dotyk teplý. Petr Hudec z Huramobil, s ktorým som sa stretol na tlačovej konferencii Xiaomi v Berlíne, využíval iPhone na náročnejšiu prácu s videom a reálne ho zahrievanie telefónu obmedzovalo, keďže telefón po dosiahnutí určitej teploty znížil maximálny jas displeja a začal škrtiť výkon. A to vonku neboli ani vysoké teploty.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

… aj počas nabíjania

So zahrievaním telefónu som sa stretol aj počas nabíjania, po týždni používania nového iPhonu, a to aj v prípade, že som použil oficiálny kábel od Applu, ktorý je súčasťou balenia. Povrchové teploty telefónu boli značne vyššie v porovnaní s iPhonom 13 Pro Max, pričom výkon nabíjania je totožný a pohybuje sa okolo 25 W.

Keď som iPhone 15 Pro Max nabíjal bezdrôtovo cez MagSafe, bez ochranného krytu, tak bol chladnejší v porovnaní s nabíjaním pomocou kábla. S takýmto správaním som sa v minulosti nestretol a nedáva mi zmysel. MagSafe má síce nižší výkon, avšak bezdrôtové nabíjanie generuje viac tepla a všetky ostatné iPhony, ktoré som používal, boli teplejšie počas MagSafe nabíjania v porovnaní s káblovým nabíjaním. Čiže aj zahrievanie počas nabíjania pripisujem chybe v systéme iOS, avšak na potvrdenie si musíme počkať.

Prečo to riešim? Pretože teplo je najväčší nepriateľ batérie a môže urýchliť jej degradáciu. Odporúčam teda sledovať, ako sa bude počas najbližších týždňov kauza so zahrievaním vyvíjať a či aktualizácia systému iOS vyrieši tento problém úplne alebo iba čiastočne.

Doplnené: Apple už sprístupnil aktualizáciu operačného systému iOS na verziu 17.0.3, ktorá opravuje problém s neočakávaným zahrievaním iPhonu.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

USB-C otvára nové možnosti používania

iPhone 15 Pro Max prináša nové akčné tlačidlo, ktoré ponúka viacero funkcií. Môžete mu priradiť aktiváciu tichého režimu, spustenie kamery, svetla blesku, hlasovej nahrávky alebo skratky. Ak by ste chceli využiť akčné tlačidlo na viacero účelov, môžete si vytvoriť viacero skratiek a po stlačení tlačidla si zvolíte, ktorú skratku, teda funkciu, chcete aktivovať.

Hlavným lákadlom, minimálne pre mňa, je určite USB-C port. Konečne si môžem nabíjať všetky zariadenia jedným USB-C káblom a najmä môžem efektívnejšie pracovať s telefónom. Nie je problém k nemu pripojiť USB-C disk, rýchlo si zazálohovať dáta a tie si potom nahrať do počítača alebo posunúť kolegovi s Android telefónom. iPhone 15 Pro Max má prenosové rýchlosti na úrovni USB 3.0, čiže aj v tomto smere je to v poriadku.

Tiež mi bez problémov funguje externý USB-C mikrofón, ktorý som si pred rokom kupoval k Android telefónu a uľahčuje mi tvorbu videí v teréne. USB-C je naozaj podstatné zlepšenie a je to niečo, čo ocenia nielen náročnejší používatelia, ale aj tí bežní, ktorí už konečne nebudú potrebovať samostatný kábel iba na nabíjanie iPhonu. A cez USB-C môžete zrkadliť obrazovku iPhonu aj na externý displej. Počítačový režim v štýle Samsung DeX však k dispozícii nie je.

Výdrž batérie sa počas môjho testovania pohybovala takmer na úrovni iPhonu 13 Pro Max. Počas náročných dní som sa vedel dostať aj na 7 až 8 hodín aktívneho používania s vypnutým always-on displejom. Bolo to však ovplyvnené viacerými premennými a takáto výdrž nebola štandardom po každom nabití. Telefón sa nabil zo 6 % na 58 % v priebehu 30 minút a na 70 % za 40 minút. Za 80 minút sa nabil na 94 %.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

24 Mpx fotky a 5× optický zoom

iPhone 15 Pro Max má tradičnú trojicu zadných fotoaparátov. Hlavný fotoaparát má 48 Mpx rozlíšenie a fotografie fotí v 24 Mpx rozlíšení. V prípade potreby sa môžete prepnúť do režimu 12 Mpx. Rozdiel vo veľkosti fotiek nie je až taký dramatický. Zaznamenal som nárast veľkosti na úrovni cca 30 %, podľa Applu môže dosiahnuť až 60 %. 

Zvyšné dva fotoaparáty, ultraširokouhlý a teleobjektív, majú 12 Mpx rozlíšenie. Novinkou v prípade modelu Pro Max je zvýšenie optického zoomu teleobektívu na 5-násobok. Je to fajn, avšak chýba mi medzistupeň s 3× optickým alebo bezstratovým zoomom. Hlavný fotoaparát ponúka režim 2× zoomu, ktorý sa vytvorí ako výrez z hlavného senzora. Zvyšok až do 5× priblíženia je digitálny zoom, čo môže byť obmedzujúce.

Novinkou sú tri režimy fotenia pomocou hlavného fotoaparátu, ktoré zodpovedajú ohniskovej vzdialenosti 24, 28 a 35 mm. 24 mm je natívne ohnisko hlavného fotoaparátu, zvyšné dva režimy sú výrezy z hlavného senzora. Táto funkcia je dostupná iba v režime 24 Mpx a ide o príjemnú drobnosť, ktorú som využíval. Nechýba možnosť fotiť v rozlíšení 48 Mpx a do RAW formátu.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Kvalita fotiek a videa je tradične skvelá

Celková kvalita fotiek je tradične skvelá, ako sme v prípade iPhonov zvyknutí. Týka sa to fotiek cez deň aj večer. Denné fotky majú množstvo detailov a výborný dynamický rozsah, a to naprieč všetkými fotoaparátmi.

Pri fotení v horšom svetle a večer sa automaticky aktivuje nočný režim, ktorý zosvetľuje scénu. Fotky pôsobia trochu umelo, ale vyzerá to pekne aj na zdieľanie na sociálne siete. Kvalita 5× zoomu je do veľkej miery ovplyvnená okolitým svetlom, čo je pochopiteľné. Vonkajšie fotky počas slnečného dňa sú skvelé, vo vnútri sa zhoršuje ostrosť a detaily. 

Záznam videa je špičkový. Ak chcete telefón na natáčanie videa, iPhone 15 Pro Max (prípadne iPhone 15 Pro) je najlepšia voľba.  

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Galéria fotiek, ktoré odfotil iPhone 15 Pro Max

Nižšie nájdete výber niekoľkých fotiek, ktoré odfotil iPhone 15 Pro Max a boli komprimované pre účely webu. Do pozornosti dávam aj kompletnú galériu v plnom rozlíšení, ktorú si môžete pozrieť, resp. stiahnuť z môjho úložiska OneDrive.

Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT

Verdikt

iPhone 15 Pro Max má opäť o niečo lepší dizajn (hoci to tak nemusí na prvý pohľad vyzerať), je výkonnejší, lepšie fotí, lepšie natáča videá a konečne štartuje s 256 GB úložiskom (iba verzia Max). Zároveň je však ľahší, čo je príjemné zlepšenie a najmä prináša USB-C port, ktorý mne ako používateľovi ponúka väčší komfort nabíjania pomocou jedného kábla a zároveň mi otvára nové možnosti, ako naplno využiť potenciál telefónu.

Pokiaľ Apple naozaj kompletne odstráni problém so zahrievaním prostredníctvom softvérovej aktualizácie, potom bude iPhone 15 Pro Max skvelým upgradom pre každého, kto teraz používa niektorý z modelov série iPhone 12, resp. starších generácií. Pokiaľ máte iPhone 13 Pro Max alebo 14. generáciu, upgrade dáva zmysel najmä kvôli USB-C portu, ak ho potrebujete na prácu.

Cena: od 1449 eur

Zapožičal: Telekom

Páči sa nám

  • Nižšia hmotnosť je super a pocítite ju
  • Opäť o niečo dokonalejší dizajn
  • USB-C otvára úplne nové možnosti
  • Nádherný displej
  • Výborná reprodukcia zvuku
  • Špičková kvalita fotografií aj videa
  • Pro Max začína s 256 GB úložiskom
  • Dobrá výdrž batérie

Nepáči sa nám

  • Problémy so zahrievaním počas používania aj nabíjania (vyriešiť by ich mala aktualizácia systému iOS)
  • Titánový rámik je lapač odtlačkov prstov
  • Pomalé nabíjanie
  • Privítal by som štvrtý fotoaparát, resp. funkciu kvalitného 3× zoomu

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit