Apple tento rok prekvapil.

Uviedol na trh nový iPhone, ktorý nie je ďalšou generáciou a do predaja prichádza polroka po predstavení iPhonu 6s. Má doteraz nepoužívané označenie iPhone SE a v podstate neprináša nič nové. Prekvapivo to nevadí.

Najväčšou výhodou nového iPhonu je jeho veľkosť. Má 4-palcový displej a konštrukciu, ktorá odkazuje na takmer 4 roky starý iPhone 5. Rozdiely by ste hľadali veľmi ťažko a ak nejaký nájdete, tak maximálne iba tie prvky, ktoré Apple predstavil v modeli 5s. iPhone SE je určitým spôsobom krokom späť, ak teda berieme do úvahy aktuálny trend čoraz väčších displejov. Nie je to však na škodu, že sa Apple rozhodol vyrobiť ďalší 4-palcový telefón. Je mnoho používateľov, ktorým sa aj 5-palcové telefóny zdajú byť veľké. Druhým problémom je fakt, že dnes na trhu prakticky nenájdete špičkovo vybavený telefón s displejom menším ako 4,7 palcov.

Osvedčené základy

Môžeme polemizovať, či označenie iPhone SE v sebe skrýva nejakú skratku. V redakcii názov telefónu prezentujeme ako iPhone Small Edition, ide však o náš výklad. iPhone SE má totožné hliníkové telo (dizajnom aj konštrukciou), ktoré sa Applu osvedčilo v modeloch iPhone 5 a 5s. Tieto iPhony považujeme za najkrajšie, pretože výborne kombinovali eleganciu, pohodlné držanie v jednej ruke a pôsobili ako malé, šikovné smartfóny. V poslednej dobe je trendom minimalizovať hrúbku a zväčšovať pomer displeja k celkovému telu, takže v tomto smere môže iPhone SE pôsobiť zastarane, ale o svoje čaro neprišiel. Aj napriek tomu, že celková konštrukcia je vzhľadom k displeju na dnešné pomery pomerne veľká.

iPhone SE využíva konštrukciu modelov 5 a 5s. Novinkou je lepší fotoaparát

iPhone SE využíva konštrukciu modelov 5 a 5s. Novinkou je lepší fotoaparát

V porovnaní s iPhonom 5 a 5s sa novinka navonok líši iba fotoaparátom s duálnym bleskom, označením SE na chrbte a farbou v prípade, že si kúpite model Rose Gold. Ten sme aj testovali. Fotoaparát je na úrovni aktuálnej generácie iPhonov, teda 12 MPix iSight senzor s podporou funkcie Live Photos, svetelnosťou f/2.2 a nahrávaním videa v rozlíšení až 4K pri 30 fps. Telefón sme v rámci testovania porovnali s iPhonom 6s Plus a výsledné fotografie boli prakticky totožné. Výhodou je, že vďaka väčšej hrúbke modelu SE je celý fotoaparát zabudovaný do konštrukcie telefónu, nič teda nevytŕča.

iPhone SE má totožný displej s rozlíšením 1136 × 640 a rovnaký snímač odtlačkov prstov, aký nájdete v modeli 5s. Z hľadiska týchto dvoch komponentov zaostáva za iPhonom 6s. Starší displej nedokáže tak dobre vykresliť bielu farbu (je viac krémová) a drobné rozdiely si všimnete aj v zobrazovaní ostatných farieb. Snímač odtlačkov prstov prvej generácie je pomalší a museli sme si naň zvykať. iPhone 6s vás po priložení prsta rýchlejšie rozpozná, pri testovaní iPhonu SE sme často museli opakovane priložiť prst, lebo sme ho zdvihli príliš rýchlo.

Bez funkcie 3D Touch, ale s výbornou výdržou batérie

iPhonu SE chýba na papieri prakticky iba jedna funkcia v porovnaní s modelmi 6s a 6s Plus. Technológia 3D Touch, ktorá reaguje na silu dotyku. V rámci bežného používania nám však nechýbala. Z hľadiska procesora a operačnej pamäte sú si modely SE a 6s rovnocenné, čo je výborná správa pre všetkých fanúšikov malých telefónov. V praxi by to malo znamenať, že keď si telefón kúpite, Apple ho bude podporovať rovnako dlho ako ostatné, ešte stále najnovšie, iPhony. Špičkový výkon v malom tele sa však podpisuje aj pod to, že telefón sa mierne zahreje pri hraní náročných hier.

iPhone SE má totožný výkon ako iPhone 6s a 6s Plus

iPhone SE má totožný výkon ako iPhone 6s a 6s Plus

Nárast výkonu a zlepšenie fotoaparátu sú dostatočné dôvody, aby ste vymenili svoj starý iPhone 5(s) za novinku. iPhone SE príjemne prekvapil aj v otázke výdrže batérie. V tomto smere sa prejavuje výborná optimalizácia systému iOS. Telefón sme nabili v sobotu tesne pred polnocou, počas oddychovej nedele sme ho príliš často nepoužívali. Spotreba v standby režime bola minimálna, a to aj pri zapnutom Facebooku a osviežovaní aplikácií na pozadí. V pondelok sme už telefón používali štandardne – trochu hrania, emailov, internetu a sociálnych sietí. Nabíjať sme ho dali až v utorok skoro ráno s 13 % zostávajúcej batérie a so štatistikou 56,5 hodiny fungovania od posledného nabitia a 6,5 hodiny aktívneho používania so zapnutým displejom. To je výborný výsledok! V štandardnej prevádzke sme iPhone SE nabíjali raz za 1,5 dňa a čas aktívneho používania so zapnutým displejom sa pohyboval v rozmedzí 6 – 8 hodín. Ešte raz pripomíname výbornú výdrž v standby režime.

Verdikt TOUCHIT

Škoda európskej ceny. iPhone SE sa predáva v Amerike od 399 dolárov (bez dane), u nás kúpite základný 16 GB model za 479 eur. 64 GB verzia je o 100 eur drahšia. Aj s týmito cenovkami je model SE najlacnejším iPhonom s najnovším procesorom a fotoaparátom na trhu. O trochu nižšia európska cena by mu však určite prospela. iPhone SE kombinuje to najlepšie z modelov 5s a 6s. Absentujúci 3D Touch displej nám nechýbal, ale aktuálnu generáciu snímača odtlačkov prstov by sme ocenili. Telefón nemá v segmente 4-palcových telefónov konkurenciu, jeho súperom je prakticky iba 4,6-palcová Xperia Z5 Compact od Sony a 4,7-palcový iPhone 6s. Veľkou výhodou telefónu je skutočnosť, že sa dá plnohodnotne ovládať jednou rukou. Na druhej strane, malý displej môže byť pre niekoho obmedzujúci. O tom, či by sme dnes dokázali žiť so 4-palcovým telefónom, polemizujeme aj v aktuálnom Dueli.

Cena: Od 479 EUR
Zapožičal: Slovak Telekom

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit