Výdrž na jeden deň

Nové iPhony poháňa 7nm procesor Apple A12 Bionic. iPhone XS Max má vo výbave 4 GB RAM a počas testovania v aplikácii AnTuTu sme namerali 350 tisíc bodov. Je to približne o 50% viac v porovnaní s iPhonom X, avšak vzhľadom k výbornej optimalizácii systému iOS 12 sme počas používania veľké rozdiely nepociťovali. Je zrejmé, že telefón má dostatok výkonu aj do budúcnosti. A výraznejší rozdiel sme si bohužiaľ nevšimli ani v prípade odomykanie tvárou. Face ID funguje o trošku rýchlejšie, stále však nedokáže odomykať tvár, pokiaľ iPhone používate v režime na šírku. V takom prípade musíte nahnúť hlavu vy.

Telefón nám na jedno nabitie vydržal fungovať 24 hodín, pričom sme mali takmer 3,5 hodiny aktívnu obrazovku a ďalšie 2 hodiny boli aplikácie aktívne na pozadí. S pomalou pribalenou nabíjačkou sa jeho 3174 mAh batéria nabíjala 3,5 hodiny. V balení už nenájdete 3,5 mm adaptér. Ten si môžete dokúpiť ako voliteľné príslušenstvo a takisto je v predaji aj rýchla nabíjačka, ktorá viditeľne skráti čas nabíjania. Ide však o ďalšiu investíciu.

Ani iPhone XS Max nerozpozná vašu tvár, keď ho budete držať na šírku. Treba preto nakloniť

Fotoaparát je lepší vďaka softvérovým vylepšeniam

Zadný fotoaparát majú iPhone XS aj XS Max totožný. Jeho základom sú dva 12 Mpx senzory. Ten hlavný má clonu f/1.8 a v porovnaní s rok starými iPhonmi sa odlišuje 26 mm ohniskovou vzdialenosťou a 1,4 µm pixelmi.

Pod viditeľne vyššiu kvalitu fotiek sa v prípade noviniek podpisuje najmä viac prepracované spracovanie obrazu a funkcia Smart HDR, ktorá využíva 4 snímky vo vyrovnávacej pamäti a kombinuje z nich dáta pre vytvorenie najlepšej výslednej fotografie. Každá snímka má totiž inú úroveň expozície a umelá inteligencia ich optimálne spojí do výsledného obrázku. Prínos tejto funkcie sme reálne videli počas nášho testovania a môžete si ho pozrieť aj vy v našom fototeste v tomto článku.

Na fotkách, ktoré ste odfotili v režime Portrét, môžete dodatočne meniť hĺbku ostrosti

4 snímky sa v prípade nových iPhonov neustále ukladajú do vyrovnávacej pamäti, keď je spustená aplikácia Fotoaparát. Výhodou tohto riešenia je, že získate fotku hneď po stlačení spúšte. Nedôjde teda k žiadnemu oneskoreniu medzi stlačením spúšte a samotným zhotovením fotografie.

Rozdiely v kvalite fotiek sa prejavujú najmä v náročnejších situáciách, v ktorých mal iPhone X problémy s presvetlením scény. iPhone XS a XS Max si s takýmito scénami poradia viditeľne lepšie a to platí aj pre nočné fotografie, na ktorých sú svetelné body menej presvetlené a vynikne tak viac detailov.

Novinkou je, že pri fotení v režime Portrét môžete na výsledných fotkách dodatočne upravovať hĺbku ostrosti. Funguje to výborne, aj keď je pravda, že iPhone nie vždy úplne správne oddelí tvár od pozadia. Problémy mu robia najmä vlasy.

Fotografie z iPhonu XS Max

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn, konštrukcia a displej
2. strana: Výbava, výdrž a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit