Nedostatok čipov zasiahol aj nové iPhony, prakticky zasahuje vždy nové produkty.

To v prípade Applu znamená znížený počet vyrobených iPhonov a podľa informácií z Bloombergu to vyzerá celkový pokles o 10 miliónov kusov. Na prvé počutie to znie nepríjemne, na druhé sa už natíska úvaha, koľko ľudí si to reálne všimne. Pokles z 90 na 80 miliónov predpokladaných kusov na výrobu bude obmedzujúce, avšak v praxi by tento nedostatok mohli ťahať zásoby iPhonu 12 a jeho variantov.

Výrobcovia ako Broadcom alebo Texas Instruments meškajú s dodávkami a zatiaľ aj s prihliadnutím na situáciu na trhu to nebude inak v budúcom roku. Pesimistickejšie odhady hovoria o tom, že nedostatok čipov bude pokračovať aj v roku 2023. Toto sa ale netýka len čipov ako takých ale aj displejov resp. lepšie povedané ich častí. Tie pre Apple vyrába Texas Instruments a riešením problémom nie je len o jednom konkrétnom čipe.

Pod touto problematikou si mnohí predstavia potrebu vyrobiť jeden čip, no v zásade ide o množstvo špecifických čipov, ktoré majú len čiastkovú úlohu. Vôbec to nemusí znamenať, že bude nedostatok hlavných procesorov. Prevedené do bežného procesu to znamená, že chýba riadiaci čip na prevádzku displeja, prípadne chýba modul na Bluetooth alebo Wi-Fi atď.

V závislosti na fabrikách to môžu byť aj radiče do pevných diskov, prípade pamäťové moduly NAND a tak by sa spomalili dodávky ďalších komponentov, ktorých ja trhu zdanlivo dostatok. Toto zdanie však nemusí byť pravdivé a vo veľkom ho prehlušuje nedostatok procesorov.

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.