Vapovanie bude alternatíva pre každého, kto nechce fajčiť klasické cigarety.

Nový elektronická cigareta VEEV funguje na podobnom princípe, ako minulé produkty od firmy Philip Morris International (PMI). Ide najmä o spôsob, akým sa produkt používa a ako sa využíva s náplňami. Nemusíte nič napĺňať sami, všetko je dostupné vo forme vymeniteľných násad. To je rozdiel oproti mnohým vapovacím zariadeniam či elektronickým cigaretám, ak chceme tieto produkty nazývať takto.

Základom je samotné zariadenie, ktoré má kompaktné rozmery. Na IQOS VEEV sa zvrchu nasadí náplň s rovnomenným názvom. Vyhnete sa tak riziku nesprávneho naplnenia a výrazne tiež minimalizujete riziko vytečenia náplne s prímesou nikotínu. Nabíjanie je cez USB-C konektor a zariadenie je nabité približne za pol hodinu.

K téme: Takto funguje Lil SOLID

K dispozícii je ukazovateľ batérie vo forme 4 bielych LED diód. Tie sú zároveň signalizačné v prípade problémov so zariadením. Minutie náplne bude signalizované blikaním jednej LED, tej najvyššej pri náplni. Vybitie bude zase signalizovať blikanie spodnej LED diódy.

Ako sa používa?

Hliníkové telo sa dobre drží v ruke. Nevýhodou oproti IQOS 3 Duo alebo LiL Solid je to, že náplň budete používať viackrát. Výrobca hovorí o 340 – 400 potiahnutí. Sú ale závislé od intenzity potiahnutia a sami zistíte, aký počet bude platiť pre vás. Možno lepšie než počítanie bude zistenie, kedy musíte vymeniť ďalšiu náplň. Tie sa dajú vymieňať kedykoľvek, aj za chodu zariadenia. Rovnako tak sa dá používať aj počas nabíjania.

Výrobca síce hovorí o tom, že náplne by nemali vytekať, no veľmi sa na to nespoliehajte. Lepšie je dať náplň späť do vrecúška, v ktorom bola zabalená ako nová. V zásade ale ide o to, že máte možnosť striedať náplne skôr, ako ich úplne ich úplne použijete.

Spôsob celkového používania sa veľmi podobá na minulé produkty. No tie boli na náplne s tabakom. IQOS VEEV poslúži najmä v tom, že máte väčšiu voľnosť v počte potiahnutí. Môžete menej ale aj viac, toto bude na vás. Netreba nahrievať náplň a teda čakať. IQOS VEEV je zapnutý po sekundovom stlačení tlačidla, rovnako sa aj vypína. Keď ho nepoužijete 3 minúty, vypne sa automaticky.

Zdroj: Samuel Hindy

Použitá je vibračná odozva pri potiahnutí z náplne. Dá sa nastaviť cez webovú aplikáciu a pripojením Veev k počítaču cez USB kábel. Takisto sa dá znížiť intenzita LED svetla ale aj spôsob, v akom rytme budú vibrácie pri potiahnutí. Komu by prekážalo množstvo vyfúknutého oblaku aerosólu, má možnosť ho znížiť tiež cez aplikáciu. Používatelia iPhonov môžu využiť priamo mobilnú aplikáciu.

Náplne a technológia

Celková jednoduchosť môže byť jedným z argumentov, prečo vyskúšať elektronickú cigaretu IQOS VEEV namiesto zariadenie na nahrievaní tabaku ako je napríklad IQOS 3 Duo. PMI ich vyrába na území EÚ a tak máte istotu v použitých štandardoch. Nemusíte sa spoliehať na dôveru voči neznámemu výrobcovi z Číny a tápať, čo asi tak vapujete v ním dodávanej zmesi.

PMI využíva vlastnú technológiu MESH, ktorá má zabezpečiť prehrievaniu e-kvapaliny v náplni. Vyhnete sa spálenej chuti pri minutí obsahu. Je ale pravda, že posledné dve-tri potiahnutia sú poznať a mierne sa mení chuť náplne. Aj tak ale tento mechanizmus funguje veľmi dobre. Jej minutie vám ďalej neumožni ju používať, LED dióda bude blikať a tak ju treba len potiahnuť a vymeniť za druhú.

Objem kvapaliny je 1,5 ml a na výber je 7 typov. Dve tabakové, dve svieže a tri ovocné príchute.

Verdikt

Elektronická cigareta IQOS VEEV je alternatíva ku klasickému škodlivému fajčeniu. Ani IQOS VEEV nie je bez rizika a nefajčiari by tento produkt nemali používať. Okrem iného totiž obsahuje nikotín, ktorý je návykový.

Zariadenie ako také funguje veľmi dobre a aj sa s náplňami dobre používa. Systém je premyslený tak, aby ste nemuseli zisťovať čo a ako funguje. Rovnako je dobre vyriešená výmena náplní a celková jednoduchosť.

Z pohľadu tých, čo používajú produkty PMI v kategórii IQOS vidíme toto ako ďalšiu prestupnú stanicu ako sa postupne tohto návyku zbaviť alebo znižovať inhaláciu škodlivých látok na nižšie množstvo.

Cena: 19 eur za zariadenie

Zapožičal: Philip Morris Slovakia

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.