Názov produktu ako z rapperského filmu. Uznajte, Lil Solid? A keď k tomu dáme 2.0, vyzerá to ako high-tech produkt. IQOS 4.0 by pokojne stačil. Kde je háčik?

Teraz ide o produkt, ktorý bol dostupný pod inou licenciou a spoločnosť Philip Morris International (PMI) sa v spolupráci s KT&G rozhodli distribuovať pod licenciou spoločnosti PMI. Takto to je a teda preto ho nájdete na stránke iqos.com a môžete si ho vybrať spomedzi doterajších IQOS produktov.

IQOS 3 DUO bude stále dostupný, rovnako aj ostatné produkty. Alebo ešte lepšie povedané, príchod Lil SOLID 2.0 nebude znamenať vyradenie tradičných IQOS produktov z ponuky. Vo svojej podstate ide o akési vylepšenie alebo odlišnú návrhovú sériu pôvodného IQOS 3 / 3 DUO. Nie je to upgrade doslovným spôsobom.

Technologicky je zariadenie založené na pôvodnom princípe, zmenu pocítite pri prvom použití – na hmotnosti. Toto už nie je tá emulácia tradičnej cigarety ale a defacto powerbanku, ktorú si prikladáte k ústam. Tí, čo používajú „liquidy“, toto poznajú. Pre vás ostatných to môže byť zo začiatku nezvyk.

Je to IQOS alebo nie?

Nie je, ako som už v úvode poznamenal. Odlišné je to, že už to nie je „palička“ oficiálne nazvané aj ako nahrievač. Je to teda trochu iný produkt, fungujúci veľmi podobne a tým, že ho priamo nenavrhoval PMI, má trochu iný dizajn. Celé zariadenie treba držať v ruke a treba si zvyknúť na vyššiu hmotnosť (99 gramov). Tá z mojich skúseností nie je tak problematická a zariadenie ako také má iné výhody.

Jednou z najdôležitejších vlastností je to, že sa zmenila čepeľ a teraz tu máte antikorový hrot. Výrazne menej sa špiní a čistenie je jednoduchšie. Druhá záležitosť sa týka použitia. Máte možnosť využiť tri nahrievania po sebe, čo je o jedno navyše oproti verzii IQOS 3 DUO. Celkovo Lil SOLID 2.0 vydrží na 25 nahrievaní (2900 mAh) batéria.

Čistenie

Novinkou je čistenie teplom. V balení ale nájdete aj čistiaci nástroj. Má dve strany a jedna sa použije ako prvá, to je umelá hmota, ktorú nasadíte na hrot a otáčate s ňou. Tu je jasný rozdiel oproti minulému IQOSu, keďže tu už nie je čepeľ ale hrot. Potom použijete druhú stranu čistiaceho nástroja. Podobá sa na kefku na čistenie fliaš a prečistíte vnútro.

Čistenie teplom je efektívne a je dobré ho z času na čas použiť. Trvá niekoľko sekúnd a aktivujete ho 5× rýchlym stlačením (v priebehu 2 sekúnd) tlačidla na zariadení. Potom stačí nečistoty vytriasť.

Ako zariadenie vyzerá?

A najmä ako sa správa. Hoci vyzerá inak a možno sa tak nejako viac podobá na IQOS 3 Multi, požíva sa takmer na vlas rovnako ako doteraz známy IQOS 3 DUO. Na nabíjanie je v spodnej časti konektor USB-C. Rýchlosť sa nezmenila a nabíja sa 10 W nabíjačkou. V balení je teraz nabíjačka, ktorá funguje v dvoch výkonových režimoch a to 10 a 15 W. Rýchlejšie nabíjanie môžete využiť pri nabíjaní smartfónu. Špecifikácia Lil SOLID 2.0 hovorí o maximálnom príkone 10 W.

Lil SOLID 2.0Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Lil SOLID 2.0

Horná strana má odoberateľný kryt, ktorý je pritiahnutý magnetom. Drží dobre a bez problémov sa dá vytiahnuť a vytriasť nečistoty. Takisto je tu posuvný kryt šachty. Ten je na odoberateľnej časti. Toto by mohla byť časť, ktorá sa bude dať v budúcnosti personalizovať a vymieňať za ďalšie kryty. Na prednej strane je dlhé a úzke tlačidlo podsvietené a na základe farby signalizuje stav nabitia, blikaním napríklad nabíjanie alebo nahrievanie hrotu. Lil SOLID 2.0 zároveň poskytuje vibračnú odozvu. Rovnako ako pri IQOS aj tu treba držať tlačidlo dve sekundy na začatie nahrievania. Po dokončení procesu nahrievania sa dá zariadenie používať a pred ukončením jednej relácie raz zavibruje a pri ukončení aktuálnej relácie použitia zavibruje dvakrát.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Lil SOLID 2.0 je niečo, čo sme tu chceli už dávno. Cenovo dostupné zariadenie, ktoré sa pri svojom používaní takmer vôbec nešpiní a nestúpa tak potreba neustáleho čistenia, čoraz viac akéhosi hĺbkového čistenia. Používa sa jednoducho, systém je nenáročný na údržbu a jediné, čo potrebujete, je nezabudnúť ho občas nabiť.

Nemá podporu aplikácie ani žiadne iné, povedzme hlúposti. Aj vďaka tomu je tu lepšia cena a vy vo výsledku predsa nepotrebujete mobilnú aplikáciu.

Cena: 45 eur

Zapožičal: Philip Morris International

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.