iRobot je spoločnosť na Slovensku dobre známa hlavne robotickými vysávačmi. Vo svojom portfóliu má však aj mopy, teda zariadenia, ktoré umývajú podlahu, na mokro. Takým zariadením je iRobot Braava Jet 240, ktorý sme dlhodobo testovali.

Základný popis

Hneď na začiatku treba povedať, že je to prvý mop, ktorý v našom teste dokázal reálne nahradiť ručné umývanie podlahy v takých priestoroch ako je kúpeľňa, wc, kuchyňa či špajza. Je určený na mokré umývanie priestorov s plochou do 20 m2 (pri vlhkom alebo suchom zametaní do 25 m2). Väčšie priestory sa dajú mopovať rozdelením pomocou virtuálnej steny. To, čo Braava poumýva, robí naozaj dôkladne, nič nevynechá. Pri práci je Braava Jet tichá, nebude vás teda rušiť.

Je to mop určený na domáce použitie. Jeho kompaktný tvar umožňuje, aby sa dostal aj na ťažko prístupné miesta. Kompaktné rozmery mopu umožňujú jeho skladovanie napr. v skrini, dá sa pritom položiť naplocho alebo zadnou časťou na výšku. Batéria sa nabíja asi 2 hodiny a vydrží niečo menej ako 2 hodiny prevádzky.

Princíp funkcie

iRobot Braava Jet 240 je robotický mop, ktorý čistí podlahu pomocou čistiacich podložiek a rozprášenej vody. Tie obsahujú čistiacu látku, ktorá sa aktivuje pomocou vody. Vodu pritom vystrekuje iRobot Braava Jet 240 zo zásobníka. Robí tak premyslene – nikdy nestrieka vodu na nábytok, ale vždy len na podlahu. Do zásobníka tak pred čistením naplníte čistú vlažnú vodu a pokiaľ máte nabitú batériu a správne vloženú umývaciu podložku, môžete začať s čistením. K dispozícii sú tri typy podložiek a Braava Jet 240 pritom rozpozná, aký typ čistiacej podložky ste vložili.

Typy čistiacich podložiek

Prvou je modrá podložka na mokré umývanie. Vtedy Braava Jet použije trojitý pohyb robota a čistiaca hlava pohybmi a miernou vibráciou odstraňuje nečistoty a škvrny. Čistiaci prostriedok v podložke zanecháva sviežu vôňu čistoty. Táto podložka je vhodná na lepené plávajúce podlahy, keramickú dlažbu či kameň.

Druhý typ podložky je určený na vlhké zametanie a použije sa na plávajúce podlahy, ale robot chodí vpred a vzad, teda dvakrát po jednom mieste. Pohyb robota je v tomto prípade priamočiary. Táto podložka je oranžová.

Tretím typom je biela podložka na suché zametanie. Tá pozametá a zachytí prach, špinu a vlasy. Nečistoty, ktoré pozametá už nepustí a použiť ju môžete na všetky typy pevných podláh. Popisované podložky sú jednorazové, nie je možné ich používať opakovane. Skúsili sme to a takto čistenie naozaj nefunguje. Podložka totiž obsahuje presné množstvo čistiaceho roztoku a tiež nemôže byť mokrá, aby robot pri čistení nezanechával za sebou šmuhy.

Podložky sú teda len na jedno použitie, po umývaní na nich vidíte aj zachytené nečistoty. Po čistení uvoľníte podložku potlačením tlačidla na mope a to bez toho, aby ste sa jej dotkli. Takto ju jednoducho premiestnite
do odpadkového koša, čo je maximálne hygienické. Spolu s umývačom dostanete v krabici po dvoch podložkách na mokré umývanie, vlhké a suché zametanie – teda celkovo 6 podložiek. Ďalšie podložky sa dajú kúpiť napr. v e-shope dovozcu. Predávajú sa balíky po 10 kusov v cene 10,99 eura. Jedno umývanie vás tak vyjde na zhruba jedno euro. Zdá sa vám to veľa?

Existuje lacnejšie riešenie a sú to prateľné podložky v cene 19,90 eura za dva kusy, ktoré sa dajú použiť 50-krát. Tie však neobsahujú čistiaci prostriedok a umývanie s nimi nie je také pohodlné.

Mobilná aplikácia a virtuálna stena

Mobilná aplikácia iRobot Home pre iOS a Android je s mopom spojená cez Bluetooth. Je určená na ovládanie zariadenia v rámci domu, teda nespustíte s ňou robota na diaľku napr. z práce. V rámci dosahu Bluetooth môžete robotický mop spustiť a napr. aj určiť objem vody, ktorý sa použije pri čistení. Ocenili sme aj možnosť nastavenia virtuálnej steny pomocou tejto aplikácie bez použitia externého zariadenia. Virtuálna stena je zabudovaná priamo v mope.

Virtuálna stena funguje tak, že robota položíte zadnou stranou na hranu priestoru, pokiaľ chcete umývať. V aplikácii potom potlačíte ovládač s dvoma čiarkami (prípadne dvakrát potlačíte tlačidlo Clean na mope). Odteraz sa bude robot pri umývaní pohybovať len vo vyhradenom priestore a takto sa dá napr. po častiach umývať väčší priestor. Virtuálnu stenu využijete aj vtedy, keď chcete umývať miestnosť bez dverí alebo prahu. Mobilná aplikácia zároveň vedie históriu umývania.

Verdikt

iRobot Braava sme používali skoro mesiac a dosť intenzívne. Umýva naozaj dobre, poctivo a dostane sa takmer všade. Umýva dlhšie, ako by ste to robili manuálne, ale to nevadí – necháte Braavu pracovať a keďže je tichá, neruší vás. Štandardné čistiace podložky treba použiť vždy nové, bez toho to nefunguje.

Cena: 249 EUR

Zapožičal: PLAY Electronics

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

VIDEO TOUCHIT: Uľahčite si domáce práce. S mopovačom iRobot Braava Jet 240

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.