Vynovená aplikácia prináša nový a moderný dizajn a množstvo užitočných funkcií.

iRobot nedávno oslávil 30 rokov a aj pri tejto príležitosti kompletne vynovil svoju mobilnú aplikáciu iRobot Home, ktorá slúži na správu robotických vysávačov Roomba a robotických mopov Braava jet. Vynovená aplikácia prináša úplne nový dizajn a množstvo praktických funkcií, ktoré posúvajú robotické zariadenia značky iRobot z pozície pomocníka na úroveň takmer plnohodnotnej náhrady za človeka.

Nová aplikácia iRobot Home zaujme okamžite po spustení. Úvodnej obrazovke dominuje veľký obrázok vášho robotického vysávača alebo mopu a animácia vám okamžite prezradí, čo zariadenie práve robí.

Pozrite si naše redakčné video s predstavením aplikácie iRobot Home

Pomôže s úvodným nastavením nového robota

Praktické je, že pokiaľ si budete s aplikáciou párovať váš nový vysávač alebo mop, tá vám v rámci procesu úvodného nastavovania zobrazí množstvo praktických informácií, ktoré by ste mali vedieť o vašom novom pomocníkovi. V prípade Roomby i7+ sa napríklad zobrazia informácie o tom, že robot využíva inteligentnú navigáciu po vašej domácnosti, ktorú dokáže zmapovať a následne sa v nej bude pohybovať efektívnejšie.

Vysávač si neustále aktualizuje informácie o vašej domácnosti a tak po čase môže spoznať niektoré objekty, ako je napríklad jedálenský stôl a ponúkne vám vytvorenie zóny na vysávanie iba v jeho okolí.

V prípade mopu Braava jet m6 vám aplikácia zrozumiteľne vysvetlí spôsob fungovania, úvodné nastavenie mopovania a tiež používanie jednotlivých podložiek na suché alebo mokré upratovanie. Odporúčame, aby ste si tieto tipy prečítali – nie je to strata času.

Vynovená aplikácia iRobot Home

Vynovená aplikácia iRobot Home. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Prehľadnosť na prvom mieste

Kľúčovou vlastnosťou vynovenej aplikácie je prehľadnosť. Všetky podstatné nástroje a funkcie sú prehľadne umiestnené na úvodnej obrazovke – k dispozícii sú Obľúbené položky, Časový plán, História vysávania či mopovania a Správy, ktoré sú personalizované a obsahujú okrem dôležitých informácií aj užitočné odporúčania.

Funkcia Obľúbené položky umožňuje vytvoriť skratky pre často používané nastavenia vysávania. Prednastavenou obľúbenou položkou je vysávanie celej domácnosti, avšak postupom času si budete môcť vytvoriť vlastné položky a zadefinovať si, aby Roomba vysávala iba vybrané miestnosti alebo v okolí zvolených objektov – napríklad v okolí už spomenutého jedálenského stola. Roomba môže tieto objekty spoznať a automaticky pre ne vytvoriť zónu vysávania, prípadne si môžete vlastné zóny vytvoriť aj vy.

Môžete si teda vytvoriť obľúbené položky pre jednotlivé miestnosti a zóny alebo pre ich kombinácie a robota poslať upratovať jedným ťuknutím v aplikácii. V minulosti bolo potrebné vždy manuálne zvoliť jednotlivé miestnosti, takže funkcia obľúbené položky reálne šetrí čas.

A pokiaľ máte doma okrem Roomby aj mop Braava jet, môžete ho takisto zahrnúť do vašej obľúbenej položky a nastaviť si, aby Roomba vysávala vybrané miestnosti a Braava následne mopovala v samostatne zvolených miestnostiach. Je to praktické.

Vynovená aplikácia iRobot Home

Vynovená aplikácia iRobot Home. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Umelá inteligencia vytvorí personalizované odporúčania

Funkcie Časový plánHistória boli k dispozícii aj v predchádzajúcej verzii aplikácie iRobot Home. Teraz sú však viac na očiach a teda ich neprehliadnete. Do pozornosti dávame aj funkciu Správy, v rámci ktorej vám bude aplikácia posielať užitočné odporúčania. Pri ich tvorbe využíva aj umelú inteligenciu, ktorá vyhodnocuje to, kedy roboty upratujú.

Umelá inteligencia takisto môže odporučiť vytvorenie odporúčaných zakázaných zón, teda miest, ktorým by sa mal robot počas upratovania vyhnúť. A samostatnou kapitolou sú sezónne odporúčania – tie odporučia napríklad pravidelnejšie čistenie v období, kedy je to potrebné, napr. kvôli sezónnym alergiám.

Vynovená aplikácia iRobot Home

Vynovená aplikácia iRobot Home. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Automatizácia aj hlasové ovládanie

Vynovená aplikácia iRobot Home vylepšila aj možnosti automatizácie. Roboty dokážu komunikovať s ostatnými inteligentnými zariadeniami vo vašej domácnosti a aj pomocou nich zistiť, či ste doma alebo ste odišli do práce. Vďaka tomu je možné aktivovať automatické upratovanie, ktoré nebude definované konkrétnym dňom a časom, ale zapne sa, keď odídete z domu.

A nechýba ani hlasové ovládanie cez asistentov Amazon Alexa alebo Google Asistent. Robot povysáva celú domácnosť, vybranú miestnosť alebo v okolí zvoleného objektu – stačí iba povedať hlasový povel v cudzom jazyku.

Vynovená aplikácia iRobot Home

Vynovená aplikácia iRobot Home. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Stručný popis vynovenej aplikácie iRobot Home

Vynovená aplikácia iRobot Home

Úvodná obrazovka zobrazuje informácie o zvolenom zariadení. Môžete si skontrolovať stav batérie, mapu vašej domácnosti alebo mu zadať novú úlohu. Časté úlohy si môžete uložiť ako obľúbené položky

Vynovená aplikácia iRobot Home

Spodná polovica úvodnej obrazovky obsahuje informácie o vytvorených časových plánoch, ktoré si môžete rýchlo skontrolovať alebo upraviť. Rovnako si môžete pozrieť detailnú históriu upratovania aj s podrobnými údajmi o konkrétnych vysávaniach a mopovaniach

Vynovená aplikácia iRobot Home

Takto vyzerá obrazovka s informáciami o vysávaní. Robota sme poslali iba do dvoch izieb domácnosti

Vynovená aplikácia iRobot Home

Keďže máme v domácnosti nielen robotický vysávač, ale aj mop, tak sa môžeme medzi zariadeniami prepínať a sledovať, čo práve robia. Mop v tomto prípade mopuje, základné informácie máme hneď poruke

Vynovená aplikácia iRobot Home

Mapa našej domácnosti. Jednotlivé miestnosti si môžeme pomenovať, upraviť zóny medzi izbami a nastaviť si zóny, kam nemá robot chodiť upratovať alebo zóny, kam ho pošleme – napríklad aby neupratoval celú izbu, ale iba okolie sedačky. V prípade mopu je možné zadefinovať aj prahy a prinútiť mop, aby cez ne chodil

Vynovená aplikácia iRobot Home

V sekcii Správy sa zobrazujú užitočné odporúčania, aktualizácie a tipy

Prečítajte si aj:

Najnovší domáci pomocníci od iRobot

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit