Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Viaceré technologické a IT spoločnosti sa zapojili do boja so šírením koronavírusu na Slovensku. Prijali preventívne opatrenia v podobe zrušenia limitov na prácu z domu či organizácie mítingov výhradne cez telekonferencie, zároveň aktívne poskytujú pomoc v podobe technologických riešení, vďaka ktorým bude boj proti šíreniu nákazy na Slovensku účinnejší, uľahčí život občanom, umožní žiakom prístup k online učivu a zefektívni prevádzku firiem a úradov.

V Microsofte intenzívne sledujú aktuálny vývoj ochorenia Covid-19, vrátane jeho dopadu na slovenské školstvo. Školy môžu využívať Microsoft Teams, ktoré majú všetko, čo potrebujú – komunikáciu s celou triedou aj jednotlivými žiakmi, zdieľanie dokumentov s rôznou úrovňou oprávnenia, vytváranie, distribúciu a opravovanie online testov, zadávanie a vyhodnocovanie domácich úloh alebo online hodiny s podporou videa, audia, zdieľania obrazovky alebo prezentácie s automatickým záznamom celej hodiny. To všetko je dostupné pre školy zdarma a nástroje môžu začať využívať v bezplatnej verzii Office 365 pre školy.

Microsoft pre školy pripravil návody, video návody, webináre, príručky, firma je k dispozícii v prípade potreby.


Cisco Systems Slovakia

Firmy dnes potrebujú zaistiť vlastnú prevádzkyschopnosť bez toho, aby sa zvýšilo riziko nákazy u zamestnancov a umožniť im prácu z domu. Preto je potrebné zabezpečiť:

  1. videokonferenčné riešenia a riešenia pre vzdialenú spoluprácu, ktoré umožnia zostať v kontakte s kolegami či zákazníkmi, realizovať stretnutia a porady a navzájom spolupracovať na diaľku.
  2. prístup k dátam, ktoré sú najčastejšie uložené vo firemných serveroch, z domu – teda mimo firemnú sieť.
  3. zabezpečiť komunikáciu aj vzdialený prístup do siete a kdátam.

Spoločnosť Cisco na tieto potreby reaguje sprístupnením konkrétnych IT nástrojov zdarma:

  • videokonferenčné riešenia: možnosť využitia nástroja Webex bezplatne po dobu 90 dní po registrácii na webe https://cart.webex.com/sign-up-webex
  • na aktiváciu tejto služby je potrebné kontaktovať obchodné zastúpenie Cisco Slovakia. Kontaktné údaje TU
  • zaistenie zabezpečeného prístupu k firemným dátam na diaľku: poskytnutie Cisco AnyConnect Secure Mobility Client zdarma. Ponuka platí do 1. júla.
  • zabezpečenie počítačov vzdialených pracovníkov: poskytnutie bezpečnostných nástrojov Cisco Umbrella a Duo Security po registrácii zdarma – registrácia je dostupná na webových stránkach https://signup.umbrella.com/ a https://signup.duo.com/. Ponuka platí do 1. júla.

Táto ponuka sa týka všetkých podnikov a organizácií bez ohľadu na ich veľkosť. Týka sa i existujúcich zákazníkov, ktorí môžu doteraz používané riešenia bezplatne rozšíriť pre viac používateľov. Rovnako je určená pre školy, ktoré hľadajú efektívny spôsob, ako zabezpečiť výučbu na diaľku. I tie môžu bezplatne využiť videokonferencie a nástroje pre vzdialenú spoluprácu po registrácii na stránke https://www.webex.com/webexremoteedu.html. Tá obsahuje aj praktické návody a postupy, ako riešenia čo najrýchlejšie nasadiť do praxe.


Spoločnosť SAP otvára svoje platformy SAP Ariba Discovery a SAP TripIt všetkým používateľom. V prípade SAP Ariba Discovery, platformy na vyhľadávanie obchodných partnerov, ju sprístupňuje na 90 dní, počas ktorých si akýkoľvek nákupca okamžite môže zverejniť svoj dopyt a akýkoľvek dodávateľ naň môže reagovať. Zadanie dopytu i ponuky je bezplatné a otvorené pre každého. Prístup k SAP Ariba Discovery tak môže pomôcť nákupcom i predajcom nájsť k sebe rýchlo cestu a minimalizovať tak komplikácie spôsobené zdržaním dodávok, problémami s kapacitou či zvýšeným dopytom v čase krízy.

Ktokoľvek, kto si v období od 13. marca 2020 do 31. marca 2020 stiahne aplikáciu TripIt a zaregistruje sa, získa na šesť mesiacov vyššiu verziu TripIt Pro. Aj existujúci používatelia získajú TripIt Pro na pol roka bezplatne.


Spoločnosť Agemsoft prevádzkuje vzdelávacie portály www.kozmix.skmoj.kozmix.sk určené pre 1. stupeň základných škôl a obsahuje stovky lekcií pre 11 predmetov. Portál www.fenomenysveta.sk je určený pre medzipredmetovú výučbu na 2. stupni základných škôl a obsahuje niekoľko tisíc online interaktívnych aktivít a stovky vzdelávacích videí z dielne BBC.

Agemsoft je pripravený sprístupniť kompletný vzdelávací online obsah týchto portálov bezplatne pre všetky školy a rodiny na Slovensku na obdobie 1 mesiaca. V najbližších dňoch zabezpečí:

  • Na komunikačných kanáloch Agemsoft a na stránkach ITAS zverejnenie aktivačného kódu, ktorý po zadaní do prostredia portálu odomkne celý obsah bezplatne na 1 mesiac;
  • Portály disponujú samoregistráciou na vytvorenie účtu, ktorý je nevyhnutný pre prácu so vzdelávacími materiálmi;
  • podstránku s inštrukciami pre cieľové skupiny.

Značky: