Slovensko vstúpilo do Európskej únie 1. mája 2004 a bolo to vtedy našim národným cieľom. Postupovali sme pritom krok po kroku. Práve teraz sa začína medzinárodný kongres ITAPA 2022 s podtitulom Právo na úspech a bude sa venovať digitálnej transformácii EU a špeciálne Slovenska.

Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý vystúpi na úvod kongresu nás inšpirujú také krajiny ako je Estónsko, Fínsko či Izrael, ktoré sú svetovými lídrami v inováciách. Slovensko má silnú priemyselnú základňu a ako to nepokazíme, môžeme sa k týmto lídrom priblížiť. Slovensko má veľa talentov, žiaľ často odchádzajú do zahraničia alebo robia niečo iné, ako je ich hlavná špecializácia. Dôvody sú predovšetkým ekonomické. „V tejto chvíli prebiehajú prvé kroky k tomu, aby sme tento cieľ naplnili aj prostredníctvom Plánu obnovy a jeho reforiem,“ prehlásil predseda vlády pred začiatkom ITAPA 2022.

ITAPA 2022Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vystúpenie predsedu vlády na ITAPA 2022

Eduard Heger odpovedal aj na otázku, či bude dosť peňazí na inovácie. Podľa neho máme nevyčerpaných 6 miliárd eur z EU a nevieme ich dostať do nášho prostredia. Tieto peniaze treba nasmerovať na výskum a vývoj. My trpíme problémom, že peniaze smerujeme zlým smerom, obyčajne do schránkových firiem.

Podľa Eduarda Hegera treba transparentne hodnotiť projekty, aby sa presadili tí najlepší. Jediný spôsob ako sa presadiť je prísť s kvalitnými projektami. Budeme mať na to aj zahraničných hodnotiteľov a transparentné rozhodovanie. Slovensko ako malá krajina môže byť v niektorých veciach trend-setterom. Spomenul napr. megoňky, čo je prírodný úkazu na Kysuciach, kde sú veľké gule ako svetový unikát.

Predsedu vlády sme sa pýtali, kde presne podľa neho môžeme byť trend-settermi. Dosltali sme odpoveď v podobe firiem, na ktorých je možné stavať. Konkrétne Eduard Heger spomenul ESET, Sygic, Pixel Federation ale aj pobočky svetových IT firiem, ktoré na Slovensku sú a využívajú vysoký potenciál našich ľudí.

Celkovo je podľa predsedu vlády v Pláne obnovy 630 miliónov eur pre vedu a výskum. Z toho 44 miliónov eur sa vyčlení na podporu medzinárodnej spolupráce zapájania sa do európskych projektov. 168 miliónov eur je vyhradených na podporu spolupráce akademického sektora a organizácii výskumu a vývoja. 139 miliónov je vyčlenených na podporu excelentnej vedy, 74 miliónov na výzvy pre aspoň 30 projektov v dekarbonizácii ekonomiky. Ďalej 128 miliónov na výzvy pre aspoň 155 výskumných projektov v digitalizácii ekonomiky a 40 miliónov na finančné nástroje podporujúce inovácie.

ITAPA 2022Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Predseda vlády Eduard Heger odpovedá na naše otázky

Inšpiráciou môže byť aj vystúpenie Michala Trubana, ktorý dnes radí, ako vybudovať úspešnú a inovatívnu firmu. Ako tvrdí, chýba nám naozajstný strategický prístup. „Ak sa Slovensko inovatívnou krajinou nestane, situácia sa bude zhoršovať.“ prehlásil Michal Truban. Inovácie znamenajú modernú a lepšiu krajinu pre život. Je nevyhnutné zastaviť únik talentov do zahraničia.

ITAPA 2022Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ITAPA 2022

„Spoločnosť je rozdelená ako nikdy predtým. Dominantným trendom je vyhraňovať sa. Avšak na to, aby sa tu žilo lepšie, potrebujeme spolupracovať a zapájať talenty,“ tvrdí Adrian Vyčítal z investičnej spoločnosti IPM Group a predseda správnej rady iniciatívy Slovak Global Network.

Na ITAPA sa bude hovoriť aj o zmene klímy, energetickej kríze, prechode na obnoviteľné zdroje a prechode na cirkulárnu ekonomiku. O tom bude hovoriť zástupca SPP, Peter Kučera.

A o tom, ako sa treba popasovať s problémami bude na ITAPA hovoriť aj bývalý hokejový reprezentant Slovenska Radoslav Lintner.

ITAPA 2022Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ITAPA 2022

ITAPA v tomto roku prebieha 3 dni – od 29. novembra do 1. decembra 2022 a to v bratislavskom hoteli Crowne Plaza. Zaujímavé sú aj Open Talky, ktoré sa každý deň konajú večer a registrovať sa dá zadarmo.

Zdroje: vlastné, ITAPA

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.