Problematika úradov a obrovskej byrokracie sa nedá odstrániť zo dňa na deň.

Prekážok, vízie, nech už to nazveme akokoľvek, je viac. Zákon boja proti byrokracii bol schválený 12. 5. 2018. Kým však príde do platnosti vo všetkých oblastiach života bežného občana, chvíľu to potrvá. Jednou z vízie bude vybudovať infraštruktúru konektivity. Projekty informatizácie sa bez spoľahlivého a rýchleho pripojenia nebudú dať realizovať

Ich dokončenie bez tohto „dátového“ medzistupňa by v budúcnosti narazilo na svoje limity. V tomto smere sa operátori rozhodli investovať do vlastnej infraštruktúry. Ich cieľom je pokrytie tzv. bielych miest na Slovensku. Teraz je na rade dokázať EK, že si operátori naozaj svoj záväzok napĺňajú. Jednou z výziev bude navýšenie konektivity na 100 Mbps.

Martina Slabejová, Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, hovorí: „To, že sa realizácia projektov oneskorila, nie je tak veľká tragédia. Je potrebné zohľadniť, aby boli kvalitné.“ Pôvodné májové či júlové termíny nebudú naplnené.

Nateraz počítame so septembrom 2018. Toto je termín, kedy nebudete musieť medzi úradmi nosiť výpis z obchodného a živnostenského registra a z katastra nehnuteľností. Od januára 2019 k tomu pribudne výpis z registra trestov.

Implementácia samotných projektov bude so zameraním sa na najnovšie trendy. Už dnes sa bude vláda spoliehať na machine learning alebo blockchain technológie.

Bez zdravých a dobre manažovaných údajov to fungovať nebude. Inak by sa minulo účinkom celé snaženie. Na jeho konci je ale občan, ktorý chce mať zároveň istotu, že jeho dáta budú bezpečné.

Dôležité pri predkladaní nových projektov bude ich udržateľnosť. Čerpať na ne eurofondy je jednoduché. Čo však, keď prílev dotácií z Únie na tieto projekty skončí? Udržateľnosť aj bez dotácií bude jedným z kľúčových parametrov nových projektov.

Prečítajte si aj:

ITAPA: Najväčší bikesharing na Slovensku už toto leto v Bratislave

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.