Japonsko mnohí vnímajú ako technologickú veľmoc a lídra v inováciách, neplatí to však pre všetky oblasti. Administratíva krajiny dodnes hojne využíva napríklad diskety a faxy, ktorých sa však v blízkej budúcnosti mieni konečne zbaviť.

Aktivistom v tomto smere je podľa portálu Engadget.com predovšetkým novovymenovaný minister pre digitalizáciu Taró Kóno, ktorý v jednom zo svojich príspevkov na sociálnej sieti Twitter ohlásil „vojnu“ proti disketám. Ako tvrdí, v japonskej vládnej administratíve je dodnes okolo 1900 rôznych procedúr, ktoré vyžadujú použitie rôznych diskových nosičov. Okrem diskiet medzi ne patrí aj MiniDisc či klasické CD.

Minister tvrdí, že mladšia generácia tieto technológie už ani poriadne nepozná a možno ani nevie, ako diskety vyzerajú. Jeho úrad preto plánuje zapracovať na zmene predpisov, ktoré vyžadujú ich využívanie a zaviesť namiesto nich online formuláre a žiadosti. Rovnako chcú ukončiť používanie faxov, ktoré v krajine vychádzajúceho slnka stále nie sú výnimkou.

Diskety donedávna používala aj americká vláda. Prostredníctvom nich mali byť dokonca doručované príkazy od prezidenta na prípadné použitie jadrových zbraní. Až v roku 2019 prešla na bližšie nešpecifikované „vysoko zabezpečené digitálne úložisko“.

Čo sa týka Slovenska, viaceré vysoké školy stále vyžadujú odovzdanie záverečnej práce aj na CD a nestačí im nahratie na cloudové úložisko. Existujú dokonca samosprávy miest, kde technické riešenie mestského rozhlasu umožňuje prehranie oznámení taktiež len z CD.

Zdroj: Engadget.com, Twitter.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.