Ako každý mesiac, tak aj tento, tu máme pre vás ďalšie jazykové okienko s pani Sibylou Mislovičovou. 

TOUCHIT: Ako sa má správne písať slovo powerbanka? Je to spolu alebo oddelene? 

M.: Slovo powerbanka odporúčam písať spolu ako jedno zložené slovo napriek tomu, že v jazykovej praxi sa vyskytuje v rozličných pravopisných podobách. Musím však povedať aj to, že na vyjadrenie významu „prenosné zariadenie, prostredníctvom ktorého možno dobiť mobilný telefón či tablet“ sa za vhodnejšie pokladá spojenie externá batéria.

TOUCHIT: Podobne je na tom slovo internetbanking. Spolu alebo oddelene a s veľkým alebo malým i?

M.: Slovo internetbanking s významom „banková služba umožňujúca vykonávanie bankových operácií prostredníctvom počítača alebo iného zariadenia napojeného na internet“ sa píše s malým začiatočným písmenom ako jedno slovo a presvedčiť sa o tom možno aj v 2. zväzku Slovníka súčasného slovenského jazyka (dostupnom aj na adrese www.slovniky.juls.savba.sk). Toto anglické slovo sa v slovenskom prostredí používa v pôvodnej pravopisnej podobe s výslovnosťou [internetbenking]a jeho zdomácnenie spočíva v tom, že sa skloňuje podľa vzoru dub. Je frekventované, pretože ide o službu, ktorú verejnosť často využíva. Okrem tohto výrazu prevzatého z angličtiny sa používa aj spojenie internetové bankovníctvo.

TOUCHIT: V našich článkoch sa vyskytujú spojenia – Apple predstavil nový telefón alebo Apple predstavilo nový telefón. Ktoré je správne?

M.: Určiť rod cudzojazyčného názvu nie je vždy jednoduché. Za názvom Apple sa skrýva spoločnosť, prípadne počítač, telefón alebo iné zariadenie tejto značky (a niekto za ním vidí „jablko“). Ak sa pred názov predsunie výraz, ktorý ho bližšie určuje, nie je jeho používanie problematické, napríklad spoločnosť Apple predstavila nový produkt, nový počítač Apple je výkonný a pod. Ak používame tento cudzí názov samostatne, zväčša má rod podľa toho, čo predstavuje, nie je to však pravidlo. Názov Apple sa v jazykovej praxi používa väčšinou v mužskom rode, čo je v poriadku, napríklad Apple predstavil nový telefón. Pri takýchto cudzích pomenovaniach je však bežné, že rod sa ustaľuje pomerne dlhý čas.

Sibyla Mislovičová, foto: Ramon Leško

Sibyla Mislovičová, foto: Ramon Leško

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.