Na výstave IFA predstavila firma JBL svoju novú vlajkovú loď na riešenie zvuku predovšetkým k televízoru. Je to JBL BAR 5.1 SURROUND a je to najvybavenejší zo soundbarov od tejto už legendárnej firmy. Intenzívne sme ho v redakcii testovali a prinášame naše dojmy.

Dodávka a inštalácia

Súpravu dostanete v zaujímavej škatuli s prierezom písmena L a v dodávke je hlavný reproduktor a subwoofer, ďalej prepojovacie káble pre napájanie, diaľkové ovládanie s batériami a HDMI kábel. Okrem toho pár návodov a drobné príslušenstvo. Osobne nám pri cene tohto systému chýbal kábel na optický prenos zvuku.

Hlavný zvukový panel je možné uchytiť aj na stenu. Na to máte v dodávke potrebné držiaky, skrutky a šablónu na vŕtanie otvorov.

Samotné vyhotovenie hlavného reproduktora je s nízkym profilom a nie je príliš veľké. Ak sa rozhodnete pre jeho umiestnenie pod televízorom, tak napríklad od 55-palcovej uhlopriečky televízora to pekne spolu ladí. Subwoover má tvar kvádra, je dosť ťažký a dá sa naň aj sadnúť. Na jeho vyhotovení vidíte 10-palcový otvor a tlačidlo, ktoré svojím svetlom označuje stav úspešného pripojenia k hlavnému reproduktoru. To je bezdrôtové a je to výhoda, lebo nepotrebujete ťahať žiadne ďalšie káble po obývačke. Stačí len pripojiť ten napájací.

JBL BAR 5.1 SURROUND

JBL BAR 5.1 SURROUND, Zdroj: JBL

Skúšali sme polohu subwoofera pred poslucháčom aj za ním a lepšie to znie, keď sa nachádza vpredu. Lepšie tak vnímate naozaj výraznú basovú zložku zvuku (od istej hlasitosti).

Zvuk ako kategória sama o sebe

Ako už názov hovorí, toto je 5.1 kanálový zvukový systém. Hlavný panel obsahuje päť 50 W reproduktorov, na oboch koncoch sú ešte prúdiace tweetery. Subwoofer má výkon 300 W, celkový frekvenčný rozsah zostavy je 40 Hz ÷ 20 kHz. A BAR 5.1 naozaj vytvára priestorový (výrobca dokonca hovorí panoramatický) zvuk. V praxi tak naozaj počujete, ako sa osoby vo firme pohybujú, odkiaľ prichádzajú doplnkové zvuky a pod. Výborné je to napr. pri sledovaní futbalu. Celkový zvukový výkon tejto zostavy je až 550 W, a to je fakt veľa.

Ak už budete investovať nie malú sumu za tento vynikajúci subwoofer, určite viete, prečo to robíte. Toto nie je o náhodnom nákupe. Vo svojej domácnosti musíte mať možnosť pustiť hudbu naozaj nahlas (od 40 % vyššie), lebo len vtedy sa prejavia jeho vlastnosti. My sme mali na test práve televízor TCL EC780, ktorý je už od výroby vybavený špeciálnym soundbarom ONKYO a sám už produkuje veľmi dobrý zvuk. Na nižšej hlasitosti tak nerozpoznáte, či ide zvuk zo zabudovaného alebo externého soundbaru.

Obrovský rozdiel nastane, keď to fakt „vypálite“ (nad 70 %). JBL BAR 5.1 SURROUND tu funguje tak, že basy vám rozkmitajú vnútorné orgány. Doslova cítite výbuchy vo filme vo vašom žalúdku, bránica sa natriasa pri dupote koní a aj vlasy vám povievajú pri behu hlavného hrdinu. Ak si môžete dovoliť v premietacej miestnosti poriadny zvuk, lepší ako v kine, potom je JBL BAR 5.1 SURROUND rozhodne pre vás. Samozrejme, čím je originálny zvuk na vašom televízore horší, tým viac oceníte tento soundbar.

JBL BAR 5.1 SURROUND

JBL BAR 5.1 SURROUND, Zdroj: JBL

My sme soundbar pripojili k televízoru pomocou dodávaného HDMI kábla s využitím ARC (Audio Return Channel). Je to ideálna forma spojenia, len ten kábel je presa len trochu hrubší a vidieť ho. Práve tu by sa uplatnil kábel na optický prenos zvuku, ktorý je tenký a kvalitatívne ešte o niečo vyššie ako metalické spojenie. Len spomeňme, že k dispozícii je aj Bluetooth pripojenie, pri ktorom však v súvislosti so spojením s televízorom môžete zaznamenať isté oneskorenie zvuku za obrazom. Prejaviť sa to môže hlavne pri hraní hier s využitím televízora. Korekcia s diaľkovým ovládačom je možná, ale nemusí ísť vždy o konštantný odstup zvuku od obrazu.

Naopak, Bluetooth pripojenie so smartfónom je ideálne. Je úplne bezdrôtové, tu oneskorenie nevadí a s použitou verziou Bluetooth 4.2 zvuk nestráca na kvalite. Aspoň nie počuteľne.

Pokročilé pripojenia

Súčasťou soundbaru je aj Wi-Fi pripojenie, ktoré umožňuje integráciu s Google Chromecast a Apple Airplay 2. My sme využili spárovanie s Google Home. Takto je možné pohodlne streamovať hudbu alebo hlasovo ovládať zariadenie. Hlavný panel sa dá ešte pripojiť na internet cez Ethernet.

Prepojenie soundbaru je možné aj tak, že zdroj obrazu a zvuku pripojíte najprv naň a z neho potom prechádza na zobrazovaciu jednotku – televízor alebo projektor. Takto je možné zapojiť napr. Blu-ray prehrávač, XBOX alebo Playstation a obraz prechádza cez soundbar v 4K rozlíšení s podporou HDR10 a Dolby Vision.

Mimochodom, JBL BAR 5.1 SURROUND už neobsahuje 3,5 mm jack port a hoci je tu USB port, tento sa využíva len na servisné účely, nie na prehrávanie hudby z USB kľúča. Obe vlastnosti považujeme v súčasnej dobe za logické.

Na hornej strane hlavného panelu je ešte jednoduché ovládanie s určením hlasitosti, výberu vstupu a na jeho prednej strane svieti označenie aktuálneho typu pripojenia. Diaľkovým ovládačom sa dá ešte meniť sila basovej zložky v troch stupňoch, dosiahnuť okamžité stíšenie hudby a prepínať vstup.

thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalita zvuku a predovšetkým basov
  • možnosti pripojenia
  • dizajn a spracovanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vyššia cena
  • chýba optický kábe

Verdikt

Ak hľadáte niečo, čo vám radikálne vylepší zvuk vášho televízneho prijímača či chcete streamovať kvalitnú hudbu z mobilu a máte na to podmienky, tak JBL Bar 5.1 SURROUND je ideálne riešenie pre vás. Samozrejme, musíte mať aj nahrávky v príslušnej kvalite. S týmto soundbarom získate bohatý a hlasitý zvuk so širokými možnosťami použitia. Rovnako je výhodou elegantný dizajn a vzhľadom na výkon aj kompaktné rozmery.

Cena: 599 €

Zapožičal: www.jbl.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.