Zatiaľ to vyzerá, že nepriestrelné nebude nič, ani táto aplikácia.

Jediným rozdielom je ten, že ide primárne o hlasovú aplikáciu a v jej sieti sa prenáša hlas a nie text. S bezpečnosťou to bude ale podobné, ako pri iných aplikáciách. Chybičky sa teda objaviť môžu a netreba sa spoliehať na úplnú bezpečnosť.

Magazín The Verge hovorí o narušení, ktoré nastalo pri viacerých miestnostiach a používateľ bol schopný získať zvukový obsah aj tam, kde by inak potreboval pozvánku. Hovorca Clubhouse pre agentúru Bloomberg uviedol, že používateľ, ktorý toto vykonal, má trvale zakázaný prístup. Otázkou bude, čo to vo svete rýchlo vyrobiteľných on-line účtov bude znamenať.

Dôležité ale je, že firma si je vedomá tohto úniku informácií a možnosti rizika. Hovorca ďalej dodal, že firma spravila ochranné opatrenia, aby sa zabránilo opakovanému zneužitia chyby podobným postupom.

Táto chyba len poukazuje na to, že používatelia by mali byť stále obozretní. Zatiaľ je aplikácia iba na pozvánku a to len pre platformu iOS. V Číne je zakázaná, no dá sa použiť cez VPN službu. Napriek tomu by si všetci mali zvážiť dopady, ktoré hrozia, ak bude súkromie v aplikácii narušené.

Navyše správa zo Stanford Internet Observatory hovorí o tom, že ID používateľa aj chatovacej miestnosti je posielané vo forme bežného textu bez šifrovania. To by čisto teoreticky mohlo znamenať jednoduchšie identifikovanie kto s kým v akej miestnosti hovorí.

Riziko by tiež mohlo byť to, že firma používa spoločnosť Agora, ktorej sídlo je v Šanghaji. Tá sa však bráni, že audio alebo metadát používateľov ukladá len v prípade potreby fakturácie. Prístup k údajom nemá a nikde ich nezdieľa.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Clubhouse je nový hit medzi sociálnymi sieťami: Čo to je a ako funguje?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.