Otázka čitateľa: Rád by som sa opýtal, či je možné stále legálne prejsť s operačným systémom Microsoft Windows Vista Home Premium na Windows 10. Ak áno, ako sa to robí?

Upgrade z Windows Vista na Windows 10 s prenesením licencie (a teda zdarma) nie je možný a ani nikdy možný nebol. Tento prenos licencie od počiatku bol a je možný výhradne len z Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1.

Ak teda ešte prevádzkujete starý počítač s Windows Vista alebo Windows XP, čo je v prípade počítačov pripojených k internetu už značne nerozumné (nielenže je totiž neaktualizovaný systém, od rokov 2016/2017 sú neaktualizované preň aj internetové prehliadače ako Chrome či Firefox, pričom v posledných dvoch rokoch skončila aj podpora mnohých antivírusových systémov, ako napríklad Avast/AVG), nečakajte, že sa táto situácia niekedy ešte zmení. Nikdy už k tomu nedôjde.

Márny pokus upgradovať Windows Vista na Windows 10

Samotný upgrade systému nie je možné vynútiť ani bez prenosu licencie.  Ak si aj teda Windows 10 zakúpite a budete sa snažiť upgradovať Windows Vista už s novou licenciou, nepodarí sa to. Ak do počítača s Windows Vista alebo Windows XP vložíte inštalačné médium Windows 10 (ktoré je voľne k stiahnutiu na stránke Microsoftu), tak pokus o jeho spustenie na ploche dopadne neúspešne a márne dopadne aj priamy pokus o upgrade cez inštalátor nabootovaného média.

Aj keď je pravda, že operačné systémy Microsoftu sú spätne kompatibilné a z Windows 1.0 alebo Windows 95 sa môžete naozaj postupne dopracovať upgradom až na Windows 10, nejde to v jednom kroku.

Obvykle je možné preskočiť jeden až dva systémy, zriedkavejšie tri. Windows XP a Windows Vista je možné upgradovať v jednom skoku maximálne na Windows 8 (samozrejme bez prenosu licencie). Z toho pravdaže už môžete upgradovať na Windows 10 (tu sa licencia už dá preniesť).

Upgrade operačného systému má výhodu v tom, že sa prenesú nastavenia a takisto inštalácie programov do nového systému. Avšak vzhľadom na to, ako ďaleko sú evolučne od seba Windows XP/Vista a Windows 10, nie je príliš pravdepodobné, že by ste to vôbec aj potrebovali.

Na počítač s Windows XP alebo Windows Vista sa systém Windows 10 nainštalovať samozrejme dá (za predpokladu, že je hardvér počítača dostatočný). Ide to ale len formou čistej inštalácie. Pri nej však nemusíte disk formátovať. Ak to neurobíte, všetky osobné dokumenty, pracovná plocha a nainštalované súbory starých programov z Windows Vista/XP sa presunú do priečinka Windows.old vytvoreného na disku C, kde budú stále prístupné. Ľahko si ich tak budete môcť prekopírovať do ekvivalentných priečinkov nového systému.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.