Vyššia cena je jedným z faktorov, ktorý ovplyvňuje predaje.

Predaje iPhonov medziročne klesli. Apple to oficiálne oznámil počas zverejnenia finančných výsledkov. Medziročný pokles bol na úrovni 15% a podľa analytika Steva Milunovicha môže byť dôvodom aj vyššia cena noviniek.

Tim Cook počas prezentácie výsledkov vysvetlil, že pri tvorbe ceny iPhonu XS vychádzali z ceny iPhonu X. Model XS Max je prirodzene o niečo drahší a iPhone XR je cenovo niekde medzi iPhonom 8 a 8 Plus. Podľa Cooka sú ceny v Amerike v poriadku, problémom však môžu byť niektoré zahraničné trhy.

Je to dané tým, že Apple určuje ceny iPhonov v cudzích menách prepočtom z dolára. A pokiaľ daná mena z hľadiska hodnoty medziročne poklesla, tak v kombinácii s vyššími cenami iPhonov mohli byť nové modely pre rok 2018 na daných trhoch skutočne predražené a mohlo to mať negatívny dopad na predaje.

Apple preto oznámil, že zmení svoju stratégiu tvorby cien na medzinárodných trhoch. iPhony teda budú mimo Ameriky o niečo lacnejšie, ale iba v niektorých krajinách. Ak dúfate, že tomu tak bude aj na Slovensku, Apple spomína najmä rozvojové krajiny.

Cook takisto oznámil, že Apple sa v blízkej budúcnosti pokúsi zvýšiť predaje dôrazom na trade-in program a predajom na splátky.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Apple vymenil v roku 2018 obrovské množstvo batérií. Spôsobili pokles predajov iPhonov?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit