Prepísanie súborov je nepríjemné, najmä ak ste to pôvodne nechceli spraviť.

Bezpečnostný výskumník vydal ukážku toho, ako sa dá chyba v systéme zneužiť na tento účel. Chybu, ktorú ohlásil SandboxEscaper, nebola jediná. Už v minulosti upozorňoval na zraniteľnosti v operačnom systéme Microsoftu.

Najnovšia chyba umožňuje prepísanie súborov ľubovoľnými súbormi alebo údajmi. Našťastie je na to potrebné splniť množstvo kritérií. Inak nie je možné toto potenciálne riziko zneužiť. Človek s menom SandboxEscaper informoval Microsoft už pred Vianocami, svoju ukážku vydal verejne až o pár dní neskôr.

Svoj test aplikoval na test pci.sys, ktorý sa dal prepísať dátami nazhromaždenými nástrojom Windows Error Reporting. Podstatné na celom probléme je to, že ide o systémový súbor. Nejde teda o bežný súbor na vašom disku, ku ktorému sú treba štandardné oprávnenia.

Útok by mohol poukazovať na možnosť útoku Denial of Service a získať administrátorské oprávnenia na vzdialenom počítači. Táto forma zneužitia by mohla byť použitá na diaľkové vypnutie antivírusového systému.

Tým by sa útočníkovi cesta do vášho systému o niečo zjednodušila. Zaujímavosťou je, že sa chyba nedá zneužiť na počítačoch s jedno jadrovými procesormi.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Spoľahlivý Windows 10? Takto zistíte index spoľahlivosti

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.