Britské regulačné orgány budú prešetrovať tamojších mobilných operátorov po tom, čo títo v priebehu niekoľkých mesiacov oznámili zdraženie poplatkov za telefonovanie a dáta a to na veľmi podobné ceny. Výsledkom má byť zistenie, prečo sa tak stalo a či nejde o dohodu.

Podľa správy analytickej spoločnosti Fideres Partners, ktorá sa zaoberá vyšetrovaním dohôd medzi firmami, oznámili štyria podobné zvýšenie cien pre koncových zákazníkov, ktorí si uzatvárajú novú zmluvu alebo si ju predlžujú. Títo operátori majú v Spojenom kráľovstve spolu až 87 % zákazníkov. Ide o spoločnosti Vodafone, EE BT Group, Three UK a O2 Telefónica. Traja operátori už poplatky za zmluvy navýšili o 3,9 až 4,5 %, O2 bude zvyšovať od nového roka.

Podľa analýzy Fideres zvýšenie cien bude stáť spotrebiteľov približne 400 miliónov libier (467 miliónov eur) ročne navyše, pričom predčasne ukončiť zmluvu nie je celkom jednoduché. Analytická firma zaslala svoje zistenia britskému telekomunikačnému regulačnému orgánu Ofcom a tiež Úradu pre hospodársku súťaž spolu so žiadosťou o prešetrenie. Ich stanovisko zatiaľ nie je známe.

Zástupcovia spoločností O2 a Three uviedli, že sa nemôžu k správe vyjadriť, lebo ju ešte nevideli celú. Hovorkyňa spoločnosti BT uviedla, že cieľom zmeny je „konsolidácia cien“. Zvýšenie cien údajne odráža dodatočné investície, ktoré musia operátori v rámci ich podnikania zrealizovať, aby sme mohli pokračovať v zvyšovaní kvality služieb.

O niečo konkrétnejší bol hovorca spoločnosti Vodafone, ktorý uviedol, že „v UK je mimoriadne konkurenčný trh s neustále sa zlepšujúcim pomerom ceny a kvality sietí. Hoci zvyšovanie cien nie je nikdy jednoduché, musíme každý rok stanoviť ceny tak, aby sme udržali krok s potrebou investovať do našej siete. A teraz je tu aj dodatočná požiadavka na nútené odstránenie zariadení od firmy Huawei. Podobné tlaky pociťujú všetci operátori.“

5G

5G

Rozhodnutie britskej vlády zakázať využívať existujúce zariadenia od spoločnosti Huawei Technologies pri naozaj nákladnom zavádzaní technológie 5G môže ešte viac znížiť zisky mobilných operátorov. Tí sa pritom neustále sťažujú na nízke marže, ktoré vychádzajú práve z vysoko konkurenčného prostredia v Spojenom kráľovstve.

Pomôcť by mohlo napr. zníženie počtu veľkých konkurentov, ale napr. spojenie O2 a Three UK zablokovala Európska únia ešte v roku 2016. Regulačný orgán vtedy uviedol obavy z možného zvýšenia cien. Ako to bude po vystúpení UK z Európskej únie však znamená nové podmienky pre operátorov.

Zákaz používania technológií od Huawei môže ohroziť aj niektoré nemecké automobilky. Nie je žiadnym tajomstvom, že do týchto automobiliek investovali čínske firmy, v niektorých prípadoch sú rozhodujúci vlastníci práve z Číny. Ako to bude s predajom týchto áut v Európe nie je zatiaľ jasné.

Zdroj: Bloomberg

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.