Exkluzívny koncert Bridge from the Future sa uskutoční 12. mája, jeho vizuál navrhla umelá inteligencia.

STARMUS je medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, ktorého 7. ročník sa uskutoční od 12. do 17. mája 2024 v Bratislave. V slovenskom hlavnom meste sa zíde nielen svetová vedecká špička, ale aj legendárni hudobníci ako Jean-Michel Jarre a gitarista skupiny Queen, Brian May, ktorý má doktorát z astrofyziky a je spoluzakladateľom tohto festivalu.

Oboch hudobníkov budete môcť vidieť naživo v rámci exkluzívneho koncertu Bridge from the Future, ktorý sa uskutoční 12. mája v areáli výstaviska Incheba pri Moste SNP a bude zadarmo prístupný verejnosti. Držitelia vstupeniek STARMUS budú mať vyhradenú vlastnú časť v hľadisku.

Jean-Michel Jarre na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezradil, že dizajn vizuálu koncertu navrhla umelá inteligencia a že Bridge from the Future bude unikátny koncert, aký sa už nebude opakovať. Jarre sľubuje nezabudnuteľnú hudobnú a vizuálnu šou na pozadí kulisy Mosta SNP, Dunaja a Starého mesta. Na pódiu sa k nemu ako špeciálny hosť pripojí aj Brian May.

Jarre si zalieta na slovenskom aute

Jarre na tlačovej konferencii hovoril aj o tom, že sníval, ako budeme v 21. storočí lietať na Mars a jazdiť na lietajúcich autách. Tieto vízie sa zatiaľ naplno nenaplnili, avšak známy hudobník prezradil, že využije svoju aktuálnu návštevu Bratislavy, aby si zalietal na slovenskom aute AirCar.

Spoločnosť Klein Vision, ktorá lietajúce auto AirCar vyvíja, nedávno oznámila dôležitú dohodu o spolupráci s čínskou spoločnosťou Hebei Jianxin Flying Car Technology. Tá získala výhradné práva na výrobu a distribúciu certifikovaných lietajúcich automobilov s technológiou od KleinVision v bližšie nešpecifikovanom geografickom regióne.

Na festivale STARMUS sa v Bratislave predstavia aj ďalší hudobní hostia, ako The Offspring či Tony Hadley. Festival nedávno predstavil svoju vedeckú časť, pričom kompletný program nájdete na stránke festivalu. Lístky na podujatie sú v predaji na portáli Ticketportal.

Slovenské lietajúce auto AirCar Zdroj: Klein Vision
Slovenské lietajúce auto AirCar

STARMUS Camp nájdete na Hlavnom námestí v Bratislave

Program koncertov a prednášok festivalu dopĺňa STARMUS Camp, živé centrum bádania a učenia, ktorého cieľom je podnietiť zvedavosť a inšpirovať novú generáciu vedcov. V spolupráci s univerzitami a partnermi ponúkne vedecký tábor inovatívne výstavy, pohlcujúce zážitky a dynamický sprievodný program.

STARMUS Camp sa bude konať na Hlavnom námestí v Bratislave od 12. do 17. mája a bude otvorený pre verejnosť. Návštevníci všetkých vekových skupín budú mať možnosť vydať sa na cestu objavovania tajov vesmíru či zázrakov prírody.

Starmus Camp ponúkne množstvo aktivít vrátane PBL Výzvy, VÚB Atlas day a premietania filmu Starmus. Návštevníci si tiež užijú vystúpenia miestnych i medzinárodných umelcov, ako sú Lash & Grey, FLANGR, Montseratt Marti a Walter Schnitzellson. Okrem toho sa predstavia OuOus, Sam Handwich, Martin Valihora, NEMRA, ADONXS, Derek Shirinian a Vec & Škrupo.

Jean-Michel Jarre na tlačovej konferencii k festivalu STARMUS v BratislaveZdroj: TOUCHIT
Jean-Michel Jarre na tlačovej konferencii k festivalu STARMUS v Bratislave

STARMUS City program pre univerzity

Na účastníkov programu STARMUS City čaká viac ako 20 exkluzívnych prednášok a vzdelávacích iniciatív, ktoré sú prispôsobené špeciálne pre univerzity (Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská akadémia vied, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka a Masarykova univerzita) zúčastňujúce sa na festivale.

V rámci programu STARMUS City budú počas celého týždňa na univerzitách prebiehať pútavé prednášky renomovaných odborníkov a výskumníkov. Študenti budú mať možnosť zapojiť sa do diskusie s odborníkmi ako Joel Parker, ktorý diskutuje o prvej misii k trójskym asteroidom Lucy in The Sky, a Damien Barcelo, ktorý sa zaoberá mikroplastmi v životnom prostredí.

V rámci konferencie sa uskutoční diskusia o mikropolutantoch: Analýza, riziká a udržateľné riešenia. Medzi ďalšie témy patria Komplexný mier pre komplexné konflikty od Rim Turkmani, Skúmanie Marsu so Scottom Hubbardom, postrehy Donny Stricklandovej o generovaní ultrakrátkych optických impulzov vysokej intenzity a mnohé ďalšie. Tieto prednášky, pokrývajúce celý rad fascinujúcich tém od prieskumu vesmíru až po vedu o životnom prostredí, sľubujú obohatenie akademických skúseností a inšpiráciu pre budúcich lídrov v príslušných oblastiach.

Sponzormi festivalu STARMUS sú spoločnosti ESET, OMEGA, KIA a VÚB banka.

Jean-Michel Jarre na tlačovej konferencii k festivalu STARMUS v BratislaveZdroj: TOUCHIT
Tlačovej konferencie k festivalu STARMUS v Bratislave sa na diaľku pripojil aj Brian May

Zdroj: STARMUS, Jean-Michel Jarre, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit