Pouncer je ľahký a lacný dron s doletom 35 km z Británie.

Britská firma Windhorse Aerospace odhalila svojho nového drona menom Pouncer. Je tri metre veľký, samo-navigujúci a unesie až 50 kg nákladu. Firma onedlho plánuje demonštrovať jeho schopnosti – vo výške troch kilometrov vypustí z lietadla C130 Hercules tridsať dronov, ktoré doletia minimálne 35 km a zasiahnu svoj cieľ s presnosťou na sedem metrov.

Pouncer má ľahký rám vyplnený vákuovo balenými potravinami, potiahnutý biodegradovateľným termoplastom na škrobovom základe. Trup drona je vyplnený ťažšími potravinami, vodou a palivom na varenie.

Firma vie vyplniť drona akýmikoľvek potravinami, takže v krízových situáciách vedia do rôznych oblastí dodať potraviny vhodné pre daný región – napošlú napríklad bravčové do oblastí s moslimskou populáciou, aby jedlo nevyšlo nazmar.

Pouncer bude vyrábaný v rôznych veľkostiach a jeho skonštruovanie bude jednoduchšie ako zloženie švédskeho nábytku, takže na rýchle nasadenie nebude potrebná špecificky trénovaná pracovná sila. Rám najväčšieho modelu bude stáť okolo 100 EUR.

Zdroj: ZDNet

Značky: