Spravovanie súkromia bude detailnejšie.

Miliardy zariadení so systémom Android čoskoro získajú funkciu automatického obnovovania povolení pre aplikácie, ktoré sa nepoužívajú. Funkcia bola prvýkrát oficiálne predstavená v Androide 11.

Funkcia pomáha chrániť súkromie používateľov tým, že automaticky resetuje povolenia na spustenie aplikácie – čo sú povolenia, ktoré na požiadanie zobrazia používateľovi výzvu – ak sa aplikácia nepoužíva niekoľko mesiacov.  

Nie je dôvod, aby aplikácia mala neustále prístup k médiám/úložisku, mikrofónu a/alebo fotoaparátu, ak ju nepoužívate. Ide teda o vec ochrany súkromia, ktorá bola v čase prvého uvedenia viac ako vítaná. Teraz sa rozšíri.

Google tento týždeň oznámil, že rovnakú funkciu automatického obnovenia prinesie od decembra 2021 do každého zariadenia od Androidu 6.0. Ide teda o miliardy zariadení, pričom aktualizácia ochrany súkromia sa týka všetkých zariadení so službami Google Play od API 23.

Funkcia bude predvolene povolená pre Android 11 (API 30) alebo novší. Používatelia však môžu manuálne povoliť automatické obnovenie oprávnení pre aplikácie zamerané na úrovne API 23 až 29.

Zdroj: Droid-life

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.