Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Bez elektromotora ani na krok. Aj tak sa dá označiť ich využívanie v modernom živote. Široké portfólio elektromotorov, elektroprevodoviek či frekvenčných meničov poskytuje neobmedzené možnosti ich praktického využitia. Prečo sú stále populárne aj jednoduchšie jednofázové elektromotory a kde sa s nimi stretnete?

Jednofázové elektromotory – význam v skratke

Jednoduchšia konštrukcia, bezpečný a kvalitný výkon predurčuje jednofázové elektromotory pre použitie hlavne v domácnostiach, v obchodných prevádzkach, ale aj v malých podnikoch. V mnohých prípadoch sa vyrábajú z hliníkovej zliatiny, a preto sú vysoko spoľahlivé.

Pri premene elektrickej energie na mechanickú potrebuje takýto elektromotor jednofázové napájanie. To znamená, že používa jedno striedavé napätie, a tým nie je závislý od dostupnosti trojfázového napájania. Navyše, rýchlosť jednofázového elektromotora umožňuje účinne regulovať frekvenčný menič.

Špeciálne požiadavky na elektromotory

Výber správneho a efektívne fungujúceho elektromotora súvisí s individuálnymi a špecifickými požiadavkami zákazníkov, výrobných a priemyselných prevádzok.

Perfektnou výhodou je, keď má klient – či malá firma alebo veľký závod skúseného výrobcu elektromotorov nablízku. Tak napríklad pre Bratislavský región sú to elektromotory Bratislava a okolie. Zabezpečujú výrobu (aj špeciálnych) elektromotorov, promptné dodanie zo skladu a tiež odborné technické poradenstvo počas používania.

Sklad Vybo electricZdroj: elements.envato.com
Sklad Vybo electric

Výhody jednofázových elektromotorov

K hlavným dôvodom pre výber a používanie jednofázového elektromotora patrí týchto 5 charakteristík:

1. Nízka hmotnosť, keďže jednofázové elektromotory sú naozaj ľahké a kompaktné.

2. Efektívny prenos a podávanie optimálneho výkonu, pričom výkon týchto zariadení môže byť do 3 kW.

3. Majú menšie požiadavky na údržbu.

4. Keďže ide o uzavreté motory, sú odolné voči vode, prachu aj nepriaznivým poveternostným podmienkam, čo umožňuje ich použitie i vo vonkajších aplikáciách.

5. Jednoduchá konštrukcia jednofázového elektromotora priamo súvisí s nižšími nákladmi na výrobu.

Jednofázové elektromotory v bežnom živote

Jednofázové elektromotory sa zvyčajne inštalujú do menších elektrických zariadení, ako je elektrické náradie a domáce spotrebiče. Ako príklady z bežného života môžeme vymenovať klimatizácie, kompresory, malé vŕtačky, ventilátory, čerpadlá, kosačky trávy, ale aj chladničky a odšťavovače.

OdšťavovačZdroj: elements.envato.com
Odšťavovač

Síce sa jednofázové elektromotory čoraz častejšie nahrádzajú trojfázovými elektromotormi, stále si chránia svoju pozíciu na trhu.

Trojfázové elektromotory sú výkonnejšie, hospodárnejšie pre zariadenia s vysokými nárokmi na elektrickú energiu (veľké závody a firmy) a majú dlhšiu životnosť. V praxi sa taktiež veľmi efektívne využívajú frekvenčné meniče, ktoré pomáhajú zabezpečiť plynulý chod prevádzky.

Elektromotory, elektroprevodovky aj frekvenčné meniče zohrávajú v ére digitalizácie a automatizácie priemyslu rozhodujúcu úlohu. Priam strategickým rozhodnutím je výber ich výrobcu s dlhoročnými skúsenosťami a využívaním moderných technológií.

Značky: