Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Každý, kto niekedy vyskúšal držať diétu vie, čo znamená jojo efekt. Ide o to, že v krátkom čase výrazne schudnete a po skončení diéty a návrate do bežného režimu kilá opäť naberiete späť. Ako to však naozaj je?

Negatívnou stránkou jojo efektu nie sú len kilá, ktoré vás dostanú späť na pôvodnú váhu. Telo si v tomto prípade rado prihodí ešte niečo navyše. A tak to ide stále dookola. V prvom rade to škodí vášmu organizmu a na druhej strane je to veľmi frustrujúce. V súvislosti s jojo efektom je často spájaná aj ketogénna diéta.

Ako je to naozaj s opätovným naberaním váhy? Je s pomocou keto diéty naozaj možné schudnúť aj bez jojo efektu?

Aby ste sa (opäť) nedostali do večného kolobehu chudnutia a priberania, vyskúšajte najskôr jojo efekt pochopiť. Väčšinou sa objavuje niekoľko týždňov po skončení diéty. Tá môže byť najskôr úspešná, ale po návrate k pôvodnému stravovaciemu režimu a zlozvykom sa začnú kila vracať späť. Môže za to strata svalov, a tým spomalený metabolizmus, prejedanie sa a zlá životospráva. Po úspešnej diéte máte pocit, že si môžete takzvane dopriať. Nesnažte sa schudnúť príliš rýchlo. Stratíte svaly a spomalíte metabolizmus. Po skončení diéty sa vám bude ukladať ešte väčšie množstvo tuku.

Žiadna striktná diéta vám nepomôže udržať kilá dole

Ak chcete kilá zhodiť natrvalo a bez jojo efektu, zabudnite na extrémne diéty. Tie vedú len k tomu, že z jedálnička musíte vyradiť všetky obľúbené jedlá a navyše pociťujete stále hlad. Pre vaše telo je to zbytočný stres. Takú diétu je náročné dotiahnuť do úspešného konca. Ak aj napriek tomu vytrváte a diétu ukončíte, celý čas sa vlastne nemôžete dočkať, kedy vaša váha ukáže vysnívané číslo a vy sa budete môcť vrhnúť na všetky tie jedlá, ktoré ste si museli odopierať. Jedno pokušenie vedie k druhému a vy zrazu zistíte, že ste tam, kde ste boli na začiatku – s nadváhou, frustrovaní a demotivovaní nejakú diétu skúsiť znova.

Ak sa vrátite späť k zlým stravovacím návykom, priberiete. Pri každej diéte je to rovnaké. Časté maškrtenie, večerné prejedanie, veľké porcie, ale i nadmiera alkoholu – to všetko vás vráti k vašej východiskovej váhe. Je dôležité, aby ste svoju stravu prehodnotili a z diéty si odniesli správne stravovacie návyky. Pravidelnosť v jedle, premýšľanie nad tým, čo jete a koľko sacharidov v onom jedle je, dostatok zeleniny, správne zvolené nízkotučné zdroje bielkovín, pitný režim.

Zmena životného štýlu

Nepozerajte sa na diétu ako na niečo dočasné a obmedzujúce. Berte ju ako svoj nový životný štýl. Z diéty musíte mať radosť, aj keď to spočiatku vyžaduje určité reštrikcie. Dôležité je sa naučiť začleniť zdravú stravu a návyky do vášho bežného života. Namiesto toho, aby ste sa snažili redukovať svoju váhu hladovkou, vsaďte na vyvážený jedálniček, pohyb a dobre nastavený oddychový režim. Riešením, ako schudnúť bez jojo efektu, je vybrať si takú diétu, z ktorej nebudete nešťastní a vyčerpaní.

Zvíťazte nad jojo efektom s keto diétou

Najväčším úskalím jojo efektu je fakt, že najskôr chudnete tuk a svaly, ale späť naberiete už len tuk. To sa vám s ketogénnou (alebo proteínovou) diétou nestane. Pri správnom nastavení príjmu proteínov totiž svaly chránite a chudnete len tuk. Najťažšie na chudnutí môže byť umenie si stravu správne poskladať. V tom sú výbornými pomocníkmi proteínové diéty. KetoMix ponúka vopred zostavený jedálniček, pohodlné doručenie všetkých jedál domov, ich jednoduchú a rýchlu prípravu a pestrý výber (proteínové kokteily, pečivo, cestoviny, polievky, omelety a iné). Jojo efekt je dôsledkom nepremysleného a zle naplánovaného chudnutia. Nezabudnite, že ak budete na to tlačiť a nebudete o svojom životnom štýle premýšľať v dlhodobom horizonte, zhodené kilá sa vám pravdepodobne vrátia späť. Ak chcete schudnúť natrvalo, nebojte sa obrátiť na odborníkov. Tí vám nielen poradia s nastavením správnej diéty, ale pomôžu vám udržať si váhu aj po jej skočení.   

Ako funguje ketóza?

Ketóza je celkom prirodzený stav v prípade že nemáte dostatok sacharidov. Vaše telo ich teda musí nahradiť niečím iným, aby mu nechýbala energia. A práve na tomto princípe je založená KetoMix diéta. Všetky naše jedlá sú nízkosacharidová a tak si po dobu diéty udržujete príjem sacharidov pod hranicou 50 g denne. Ako zdroj energie začne vaše telo chýbajúce sacharidy celkom automaticky nahrádzať ketónmi. A tie sa vytvoria z uloženého telesného tuku. Budete tak chudnúť pri akejkoľvek činnosti. Chudnúť s KetoMixom je skutočne jednoduché. Spaľovanie tuku pri tejto diéte má totiž na starosti ketóza, do ktorej sa s našimi jedlami dostanete behom pár dní. Nemusíte sa báť. Názov znie možno zložito, ale všetko je vlastne veľmi jednoduché.

Značky: