Obrazový formát JPEG XL nebude podporovaný.

V oblasti nových obrazových formátov nenastal u najrozšírenejších prehliadačov internetu jednoznačný konsenzus. Na základe informácií z projektu Interop 2024 nebol formát JPEG XL dostatočne rozšírený. V súčasnosti ho podporuje prehliadač Safari od firmy Apple. Podpora takýchto obrázkov bola pridaná do prehliadača ešte minulý rok.

Skupina je v rámci tohto obrazového formátu rozhorčená, pretože v hlasovaní získal podstatne viac reakcií ako iné návrhy. Nový formát mal byť pôvodne náhradou za pôvodné formáty JPEG a PNG. Nedostatok podpory pre tento formát zo strany Googlu, ale aj ostatných vydavateľov svojich prehliadačov nenechala chladného študenta a programátora Tibeta Tornaciho. Vo svojich reakciách tvrdí, že nejde vyslovene o nový formát JPEG XL, ale o to, že projekt Interop pracuje v prospech používateľov a webových vývojárov.

Podľa dostupných informácií formát JPEG XL odmietla spoločnosť Google už pred 2 rokmi. Nedá sa však povedať, že by išlo o celospoločenskú zhodu a v skutočnosti podporu tohto formátu odmietol tím, ktorý sa venuje vývoju prehliadača Chrome. Svoje stanovisko má aj Mozilla, ktorá vytvára vlastný prehliadač Firefox. Zatiaľ je však viac neutrálne a odvoláva sa na náklady a nedostatok a unikátnosti v porovnaní s inými obrazovými kodekmi. Aktuálne sa do povedomia dostávajú AVIF a WebP.

interop2024 dashboardZdroj: interop 2024

Zdroj: The Register

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.