Služba Mozilla Monitor sa snaží chrániť súkromie na internete. Zatiaľ len v USA.

Podľa prieskumu o ochrane súkromia sa záujem mladých o svoje súkromie zvyšuje o 42 %. Internet sa ale nedá považovať za súkromnú záležitosť a to aj kvôli tomu, že od počiatku tak primárne nebol navrhnutý. Nehovoriac o tom, že firmy chcú získať o používateľskom správaní čo najviac údajov. Napriek tomu existujú rôzne služby, ktoré vás upozornia na odcudzenie vašich dát. O tých sme informovali v minulosti a ide najmä o krádeže hesiel. Služba Monitor Plus by mala používateľom pomôcť s odstránením ich údajov na internete.

Zadarmo aj platená

V začiatkoch tejto služby mala za úlohu ukázať používateľovi, kde mohli byť jeho údaje zneužité. Stačilo zadať emailovú adresu a zobrazili sa webové stránky, ktoré v minulosti evidovali narušenie alebo odcudzenie údajov, najčastejšie hesiel. Služba funguje aj naďalej zadarmo a nazýva sa Mozilla Monitor. Stačí zadať emailovú adresu a zobrazia sa upozornenia na služby, kde došlo k porušeniu ochrane osobných údajov. Takisto je k dispozícii jednorazové bezplatné odstránenie a vašich dát. Platená služba Plus stojí 8,99 USD mesačne.

Mozilla_Monitor_GIF_1Zdroj: Mozilla

Táto verzia ide viac do hĺbky a umožňuje zistiť viac osobných údajov. Používateľ však bude musieť zadať svoje meno a priezvisko, ako aj mesto a štát, v ktorom žije. K tomu aj dátum narodenia a samozrejme tu niekoľkokrát spomínaný email. To je na celom tomto kľúčová súčasť.

Manuálne aj automaticky

Informácie budú zašifrované a Mozilla ich potrebuje na to, aby dokázala čo najpresnejšie vyhľadať všetky údaje o konkrétnom používateľovi. Výsledkom je zobrazenie služieb alebo stránok, kde sa jeho dáta nachádzajú. Odstránenie je možné automaticky alebo manuálne prostredníctvom sprievodcu, ktorý navedie používateľa ako dáta na vybranom webe odstrániť.

Služieb tohto typu je niekoľko (napríklad DeleteMe), no spravidla sa dá povedať, že odstraňovanie trvá niekoľko dní. Nie vždy sa však údaje podarí odstrániť. To aj s prihliadnutím na to, že spoločnosti majú legislatívnu povinnosť vyhovieť používateľom. V Európe takáto služba zatiaľ nie je dostupná. Podobnú službu má aj ESET v rámci svojho balíka ESET Security Ultimate, no aj v tomto prípade je služba dostupná len v rámci Spojených štátov.

Zdroj: Mozilla

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.