Za posledných pár rokov priniesol tento OS do klasických telefónov niektoré funkcie, ktoré boli dovtedy dostupné iba pre smartfóny.

Aktuálne sa KaiOS stáva tretím najpoužívanejším operačným systémom pre telefóny. Je nainštalovaný na viac ako 100 miliónoch zariadení a ciele ostávajú aj naďalej vysoké. Chce sa dostať až k miliarde používateľov. V roku 2019 boli do tohto OS investované nemalé finančné prostriedky. Spoločnosť Google platformu podporila sumou 22 miliónov dolárov a pridala aj zopár svojich aplikácií, medzi ktorými sa nachádza Vyhľadávanie, Mapy a Asistent.

Novo investované prostriedky vo výške 50 miliónov dolárov sú už pod taktovkou spoločností Google a TCL a tomuto rastúcemu operačnému systému majú pomôcť sa dostať aj na ďalšie trhy. KaiOS zaznamenal počas roka 2018 výrazný rast a to aj vďaka úspešnému zavedeniu na trhu v Afrike a strategickým partnerstvám so spoločnosťami ako Google, Facebook a Qualcomm. Analytici tvrdia, že do roku 2022 by trhová hodnota mohla vzrásť až na 22 miliárd dolárov.

Poslaním platformy KaiOS je otvárať nové možnosti pre jednotlivcov, organizácie a spoločnosti tým, že sa miliardám ľudí bez internetu na rozvíjajúcich sa trhoch sprístupní mobilná konektivita. Táto platforma sa môže dobre uplatniť aj ako alternatíva k moderným smartfónom, dokonca aj na etablovaných trhoch.

Telefóny, ako je Nokia 8110 4G sú príklady toho, čo feature telefón novej generácie s KaiOS dokáže. Rozhranie telefónov je optimalizované pre klasické tlačidlové ovládanie, ale stále ponúka veľa funkcií s HTML 5 aplikáciami, 4G, GPS a NFC pripojením. Vďaka podpore spoločnosti Google môžeme očakávať, že čoraz viac veľkých vývojárov aplikácií bude nasledovať a rozširovať segment inteligentných funkcií týchto telefónov.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Nokia 8110 prekvapila: Môžete si do nej stiahnuť aplikáciu WhatsApp

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.