Panasonic uviedol na trh tzv. box kameru s označením LUMIX DC-BS1H. Je vybavená Full-Frame snímačom a je špeciálne určená do videoštúdia.

LUMIX BS1H je kompaktná kamera, na ktorej nenájdete displej a držať ju len čisto v ruke sa síce dá, ale určite to nie je pohodlné. Navyše tu nenájdete také šikovné funkcie ako je napr. stabilizácia. V podstate je to kocka, ku ktorej môžete pripojiť príslušenstvo. Takže ako? Je to vôbec použiteľné?

Kamera Panasonic BS1H
Kamera Panasonic BS1H

Patrí do štúdia

Ej veru je a veľmi. Treba len vedieť, kde sa táto kamera uplatní. Ako sme povedali, je zrodená do štúdia. Teda je primárne na statíve teda ani nepotrebuje stabilizáciu. Nepotrebuje ani ten displej, lebo ho máte a poriadne veľký v podobe monitora pripojeného cez HDMI rozhranie. Okrem toho je tu Ethernet port a ním dokážete cez špecializovaný softvér pripojiť kameru k notebooku a tam nastaviť všetky potrebné parametre obrazu či realizovať fotografie. Inými slovami, môžete veľmi dobre ovládať kameru, ktorá je na statíve alebo na kamerovom žeriave (jimmy-jib). Pre lepšie ovládanie sme ku kamere pripojili náš držiak s drevenou rúčkou.

Kamera Panasonic BS1H
Kamera Panasonic BS1H na statíve

Parametricky BS1HJ vychádza z LUMIX S1H. To znamená natáčanie video vo vysokej kvalite. Kamera má 24 MPx Full-Frame snímač s technológiou Dual Native ISO, ktorý umožňuje zaznamenávať obraz až v 6K rozlíšení. Pýši sa tiež krásnym bokehom, výborným výkonom pri slabom osvetlení alebo širokým dynamickým rozsahom 14+ stupňov na logaritmickej škále (V-Log).

Kamera Panasonic BS1H
Kamera Panasonic BS1H s batériou a výbavou objektívov

Filmová kvalita obrazu

Použitie optického Low Pass filtra (OLPF) potláča moaré a falošné farby. Obrazový snímač s duálnou natívnou citlivosťou ISO minimalizuje tvorbu šumu. K tomu pristupuje ešte spracovanie signálu procesorom Venus Engine a to pri citlivosti ISO 51200 s minimálnym šumom.

Poskytuje tiež 10-bitový 60p 4K/C4K záznam videa HEVC pri použití obrazovej plochy zodpovedajúcej formátu Super 35 mm. Interne možno nahrávať priamo v 10-bit 4K/30p s farebným vzorkovaním 4 : 2 : 2 vo formáte H.264 z celej plochy snímača.

Kamera Panasonic BS1H
Takto funguje automatické zaostrovanie na oko človeka

Kamera LUMIX BS1H tiež ponúka detekciu objektu v reálnom čase pomocou technológie hlbokého učenia. Využívali sme zaostrenie na oko natáčanej osoby a tento systém bol jednoducho neomylný. Pokojne sme sa pritom mohli pohybovať veľmi rýchlo, zaostrovanie to stíhalo.

Kamera Panasonic BS1H
Takto to funguje po pripojení mobilného LCD displeja

Ďalšie funkcie

Surové dáta z kamery je možné vyviesť cez HDMI port a uložiť vo formáte Apple ProRes RAW na zariadení Atomos Ninja V alebo vo formáte Blackmagic RAW na zariadení Blackmagic video Assist 12G HDR.

Funkcia VFR (Variable Frame Rate) umožňuje nahrávať spomalené alebo zrýchlené videá C4K/4K a FHD. LUMIX BS1H využíva efektívnu štruktúru rozptylu tepla, túto kameru jednoducho nazahrejete. Môžete natáčať vo vysokom rozlíšení bez časového obmedzenia. Rám tela je zložený zo zliatiny hliníka a horčíka, čo zaisťuje vysokú odolnosť pri zachovaní nízkej hmotnosti. Dáta sa ukladajú na dve SD karty, čo je výhodné na zálohovanie.

Dnes sú v obľube živé vystúpenia a BS1H podporuje funkciu IP streamingu. To je cesta, ktorá umožňuje diaľkový prenos kvalitného obrazu na sociálne platformy pre online vysielanie s pripojením k počítaču cez káblovú sieť LAN. BS1H dokáže streamovať video v rozlíšení 4K 60p (50p) vo formáte H.265. Na formát H.265 pritom stačí polovičný dátový tok pri zachovaní rovnakej kvality obrazu ako pri formáte H.264. Streamovanie v rozlíšení 4K je možné aj v prípadoch, keď nie je dostatočná šírka pásma.

Kamera Panasonic BS1H
Krásne video vytvoríte pomocou tejto kamery

Príslušenstvo pripojené ku kocke

Kamera, resp. kocka je naozaj kompaktná, ľahká a pritom odolná. Zároveň má veľa praktických portov. Okrem USB 3.1 typu C je tu terminál 3G-SDI (BNC) a HDMI typu A, ktoré možno použiť na výstup. Okrem toho sú k dispozícii funkcie Genlock IN (BNC) a Timecode IN/OUT (BNC), ktoré umožňujú synchronizované nahrávanie videa z viacerých uhlov.

Takto je možné vytvoriť škálovateľný systém s externými monitormi, plošinami a gimbalmi dodávanými inými výrobcami. Pri pripojení k sieti LAN je vďaka napájaniu cez Ethernet (PoE +) inštalácia veľmi jednoduchá. Spomínaný softvér LUMIX Tether for Multicam umožňuje ovládanie až 12 kamier BS1H.

Kamera Panasonic BS1H
Kamera Panasonic BS1H sa dá držať v ruke, ale bez príslušenstva to nie je ono

Použitie objektívov radu LUMIX S s kamerou BS1H prináša ďalšie výhody. Pri nasadení objektívu LUMIX radu S s optickým stabilizátorom obrazu (O.I.S.) možno použiť funkciu Boost I.S. (Video) a je k dispozícii výborné ovládanie AF/AE.

Na kamere nájdeme tiež 3,5 mm porty pre slúchadlá a mikrofón, modul XLR DMW-XLR1 sa predáva samostatne. Tiež je tu pripojenie Bluetooth a Wi-Fi. Samostatne s len kamerou sa fotografie nedajú realizovať. Toto je ale možné pomocou softvéru LUMIX Tether for Multicam.

Kamera Panasonic BS1H
Na test sme mali aj skvelé objektívy

Výhradne pomocou tejto kamery sme nakrútili aj video o telefóne Samsung Galaxy S21 FE. Ako je jasné z tohto videa, točili sme aj zábery mimo statívu a mimo štúdia. Pritom sme ku kocke pripojili externý monitor a podľa neho natáčali zábery. Problém je v tom, že náš monitor nie je dotykový, a teda voči LUMIX S1H chýba úroveň tohto šikovného ovládania celého systému. Pripúšťame, že sa kamera nešikovne drží v rukách a na niektorých záberoch v našom videu to aj vidno. Chcelo by to teda nejakú konštrukciu, ideálne gimbál na profesionálne natáčanie.

Vyhodnotenie

Áno, táto kamera si napriek tomu, že nemá displej, stabilizáciu a nešikovne sa drží v ruke si svoji relatívne vysokú cenu obháji. Ten, kto si ju kúpi, vie prečo to robí. Získava celý rad profesionálnych funkcií v kompaktnom balení, ktorá pracuje stabilne a bez zaváhania.

Cena: 3499 eur

Zapožičal: Panasonic

Zdroje: vlastné, Panasonic

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.