Vlogovacia kamera ZV-1 predstavuje novo vyvinutý koncept špecificky zameraný pre youtuberov. AX43 je nová kompaktná kamera 4K Handycam s pokročilými technológiami stabilizácie obrazu.

Vľavo Sony ZV1 a vpravo Sony RX100 VII

Vlogovacia kamera ZV-1

Vrecková vlogovacia kamera ZV-1 je ľahké kompaktné riešenie typu „všetko v jednom“. ZV-1 bola navrhnutá priamo pre tvorcov obsahu a vlogerov, kombinuje ľahko použiteľné funkcie s nekompromisnou kvalitou zobrazovacích technológií, čo z nej robí dokonalý nástroj pre každého tvorcu obsahu.

ZV-1 je vybavená skladaným obrazovým senzorom Exmor RS CMOS s 1,0-palcovým snímačom obrazu s čipom DRAM a svetelným objektívom 24-70 mm F1,8-2,8 ZEISS Vario-Sonnar T, ktorý vytvára krásne rozostrené pozadie (bokeh). Vďaka tomu snímaný objekt proti pozadiu nádherne vynikne. Kamera uzamkne zaostrenie na objekt a sleduje ho s vysokou presnosťou a rýchlosťou vďaka špičkovému systému automatického zaostrovania Sony. ZV-1 je ďalej vybavená najnovším obrazovým procesorom BIONZ X s front-end LSI, ktorý zabezpečí vynikajúcu kvalitu obrazu s vysokým rozlíšením a nízkou úrovňou šumu. Tuto výnimočnú zobrazovaciu technológiu kombinuje s vysoko kvalitnými a všestrannými možnosťami záznamu zvuku. ZV-1 je prvá kompaktná kamera od Sony s dotykovým LCD displejom, ktorý ponúka možnosť vyklopenia. To uľahčuje snímanie v režime selfie a umožňuje pripojenie externého zvukového príslušenstva. ZV-1 ponúka pokročilé funkcie pre video, vrátane záznamu filmu 4K a stabilizácie obrazu v tele, ktoré uspokoja všetky potreby tvorcov videí.

Rýchle prepínanie medzi dvoma režimami rozostrenia pozadia

ZV-1 ponúka jednoduché riešenie na ľahké prepínanie medzi dvoma úrovňami rozostrenia pozadia (bokeh) počas záznamu. Pomocou funkcie prepínača bokehu rýchlo nastavíte optickú clonu tak, aby bolo pozadie buď viac, alebo menej rozostrené bez toho, aby došlo k rozostreniu  snímaného objektu. Tlačidlo Bokeh, ktoré sa nachádza na hornej strane kamery je ľahko prístupné. To zjednodušuje samotné nakrúcanie.

Zaostrenie na objekt, ktorý má byť pre scénu kľúčový

ZV-1 uľahčuje nakrúcanie recenzií produktov a podobného video obsahu. Preč sú časy, kedy ste museli dať ruku za snímaný objekt, aby naň kamera zaostrila. Je to vďaka novej funkcii Product Showcase , ktorá umožňuje rýchle a plynulé prechody zaostrenia medzi tvárou nakrúcaného a objektom umiestneným pred objektívom.

Táto kompaktná kamera je založená na špičkovej technológii vyvinutej pre fotoaparáty radu α (Alpha™) a RX a disponuje automatickým zaostrovaním (AF), ktoré umožňuje uzamknúť zaostrenie počas nakrúcania videa aj vysoko presné a rýchle sledovanie objektov. Funkcie Real-time Eye AF a Real-time Tracking pre video umožňujú kamere ZV-1 udržať zaostrenie na oko/tvár snímaného objektu alebo plynulo meniť zaostrenie medzi väčším počtom objektov. Pritom možno v prípade potreby ovládať rýchlosť AF a citlivosť sledovania. Kamera vďaka tomu dokáže udržať zaostrenie na objekt alebo objekty tiež v rušnom prostredí.

Tvár bude mať prioritu

Extrémne zmeny osvetlenia, ako keď idete počas slnečného dňa vo vonkajšom prostredí a naraz sa presuniete z jasného miesta do tieňa, nepredstavujú pre ZV-1 problém vďaka novej funkcii Face Priority Autoexposure (AE). Detekuje a uprednostňuje tvár snímaného a upraví expozíciu tak, aby bola tvár zobrazená s vhodným jasom v akomkoľvek prostredí. Táto technológia AE tiež potláča náhlu zmenu expozície, pokiaľ sa objekt rýchlo odvráti od kamery, aby sa vylúčili prepálené alebo extrémne tmavé zábery.

Prirodzená farba

ZV-1 využíva pokročilé vedomosti o farbách, ktoré zdokonaľuje a optimalizuje pleťové tóny. ZV-1 vytvára hladkú a prirodzenú pleť, najmä pri snímaní v režime selfie, aby sa zdôraznila tvár subjektu – a zároveň zachováva ostrosť úst a očí vo videách a statických záberoch.

Krištáľovo čistý zvuk

Vysoko kvalitný obsah vyžaduje čistotu a špičkovú kvalitu zvuku a ZV-1 je vybavená spoľahlivými a univerzálnymi možnosťami na jeho zachytenie. Vstavaný mikrofón ZV-1 je vybavený najnovším 3-kapsľovým mikrofónom Sony, ktorý bol navrhnutý na zachytenie dopredu smerujúceho zvuku. Umožňuje jasné zachytenie hlasu subjektu a zároveň minimalizuje šum na pozadí, najmä pri práci v režime selfie. Pro väčšiu flexibilitu je ZV-1 tiež vybavená štandardným 3,5 mm mikrofónovým jackom a päticou Sony Multi Interface Shoe, čo zjednodušuje pripojenie širokého spektra externých mikrofónov. ZV-1 je tiež dodávaná s protiveterným krytom, ktorý sa dá pripojiť na päticu MI, aby sa minimalizovalo rušenie vetrom.

Dizajn a funkcie optimalizované pre vlogovanie

ZV-1 bola navrhnutá pre tvorcov obsahu a vlogerov. Táto kompaktná, ľahká kamera (približne 294 gramov / 105,5 mm × 60,0 mm × 43,5 mm) je prvá kompaktná kamera Sony s otočným LCD displejom Vari-angle LCD Screen s vyklápaním, ktorý umožňuje tvorcom zjednodušiť nastavovanie s využitím MI pätice pre voliteľné externé mikrofóny bez potreby ďalšieho držiaku so sánkami pre upevnenie príslušenstva.

Ovládajte pohodlne ZV-1 jednou rukou vďaka pohodlnému ergonomickému gripu a veľkému tlačidlu „REC“ pre nahrávanie, ktoré je umiestnené v hornej časti kamery a umožňuje rýchly prístup k nahrávaniu videa, rovnako ako červená dióda na prednej strane kamery, ktorá indikuje, či kamera aktívne nahráva.

ZV-1 tiež prináša pokroky v stabilizácii obrazu, zabezpečuje stabilný obraz aj pri nakrúcaní z ruky pri chôdzi. Pri zázname v HD (aktívny režim) sa kombinujú optické a elektronické spôsoby stabilizácie, ktoré znižujú roztrasenie obrazu až 11-krát v porovnaní so štandardnou stabilizáciou SteadyShot. Pri nakrúcaní 4K videa s optickou stabilizáciou Optical SteadyShot (aktívny režim) dochádza k zlepšeniu stabilizačného účinku až 8-krát oproti štandardnej stabilizácii SteadyShot. ZV-1 je tiež kompatibilná s gripom GP-VPT2BT Shooting Grip s bezdrôtovým diaľkovým bluetooth ovládačom a ponúka ďalšiu stabilitu a pohodlie v kombinácii s pripojením bez kábla.

Kvalitná AV funkcia

Napriek malým kompaktným rozmerom existuje veľké množstvo možností pre vytváranie filmov na profesionálnej úrovni, vrátane:

  • Nahrávanie filmu 4K s funkciou full pixel readout bez zlučovania pixelov do kodeku XAVC S s vysokou bitovou rýchlosťou
  • Štandardný 3,5 mm mikrofónový vstup
  • Hybridný Log-Gamma (HDR)/S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3
  • Intervalové snímanie pre časozberné videá
  • Super Slow-Motion záznam až do 1000 sn./s
  • Kompatibilita s ‘Movie Edit add-on’ k mobilnej aplikácii “Imaging Edge™” na stabilizáciu obrazu pri úprave Highlightov možnosť editovať pomer strán 9:16 pro IG a pod.

Živé vysielanie so ZV-1

ZV-1 môžete zmeniť na webovú kameru pripojením k PC cez USB. To umožní komunikovať s divákmi v reálnom čase a zároveň využívať pokročilé zobrazovacie technológie ZV-1. Tento nový počítačový softvér bude k dispozícii v júli 2020.

Vlogovacia kamera ZV-1 bude v Európe v predaji od júna 2020 za cenu približne 800 eur.

FDR-AX43

Sony dnes tiež predstavila novú 4K kameru so zabudovaným gimbalovým mechanizmom, technológiou Balanced Optical SteadyShot ktorá umožňuje zachytenie plynulého, prirodzeného a vysoko kvalitného videozáznamu. FDR-AX43 bola vyvinutá pre tvorcov obsahu a vlogerov,

Prečítajte si aj:

Sony predstavilo prvé obrazové senzory na svete so zabudovanou umelou inteligenciou

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.