Kamera do auta je investícia, ktorá sa vám oplatí. Hlavne vtedy, keď po nehode chcete dokázať svoju nevinu, vtedy je to ideálny svedok. Ak potrebujete, môžete ju použiť a je to pre vás dôležitý dôkaz. Kamera by však mala byť čo najmenšia, aby vám neprekážala vo výhľade a tiež aby zbytočne nelákala pozornosť okoloidúcich. 

Predná kamera sa dá dobre ukryť v okolí spätného zrkadla

Aktuálne sme pre tlačené vydanie magazínu TOUCHIT realizovali test autokamier a ako kamera s najlepším obrazom sa nám osvedčila súprava DOD RC500S. Na prvý pohľad je to iná kamera, ako to býva bežné. Nemá totiž zabudovaný displej. Preto aj môže byť menšia, v podstate má tvar valca.

Zadnú kameru sme prilepili za zadné sklo. Výhoda je, že dodávaný káble je dostatočne dlhý

Súčasťou dodávky je aj druhá kamera, ktorá je určená na sledovania diania za vozidlom.

Hlavná, teda predná kamera má na sebe tri ovládacie tlačidlá a tiež tri signalizačné diódy. Aby ste mohli aj v teréne vidieť obraz, ktorý kamera nahrala, je k dispozícii mobilná aplikácia pre smartfóny či tablety s iOS a Android. Prepojenie medzi kamerou a smartfónom s aplikáciou zabezpečuje Wi-Fi a tento spôsob komunikácie sa zapína pomocou jedného z tlačidiel. Následne sa signalizuje bielou farbou. ďalšia dióda hovorí o tom, že sa obraz nahráva a tretia signalizuje nahrávanie hlasu cez zabudovaný mikrofón.

Ďalšie tlačidlá sú potom určené na nahrávanie hlasu a manuálne zabránenie prepísania nahraného súboru, ktorý zachytáva pre vás dôležitý obraz. Kamera nahráva obraz na microSD kartu, podporovaná je kapacita až do 128 GB.

Takto to vyzerá po inštalácii kamery zvnútra. Dobre je, že ovládacie tlačidlá pohodlne sú dostupné

Súčasťou kamery je G-snímač, ktorý rozpoznáva pohyb a zrýchlenie auta. Ak rozpozná, že s autom sa pri jazde stalo čosi zvláštne, automaticky sa zabezpečí, aby sa tieto súbory v slučke neprepísali. Po zaplnení kapacity karty sa najstarší údaj začne prepisovať najnovším.

Na boku prednej kamery potom nájdete šachtu pre microSD kartu a pripojenie napájacieho adaptéra. Ten sa pripája do adaptéra pre cigaretový zapaľovač v aute.

Rovnako tu nájdete aj prepojenie AV IN, na ktorý sa pripája asi 5,5 metra dlhý kábel. Tento spája prednú a zadnú kameru a jeho dĺžka je postačujúca pre všetky bežné osobné vozidlá. Napájanie je pripravené pre rozvod 12 V ale aj 24 V.

Napájací kábel (vpravo) a prepojovací kábel k zadnej kamere (vľavo)

Kamery sa na predné a zadné sklo v aute pripevňujú pomocou lepiacej pásky 3M. Konštatujeme, že páska drží kameru veľmi spoľahlivo. Dobre si tak premyslite, kam chcete kameru umiestniť, neskoršie zmeny nie sú také jednoduché. Prednú kameru je možné otáčať v jej puzdre po stlačení príslušného tlačidla s nápisom Press. Zadná kamera sa dá otáčať voľne v jej menšom puzdre.

Spojenie s mobilnou aplikáciou prichádza do úvahy vtedy, keď si chcete nahraný obraz prezrieť alebo nastaviť kameru.

V aplikácii máte dobrý prehľad o tom, čo sa vlastne nahráva na microSD kartu

Napr. sa dá otáčať obraz o 180°, tiež určiť, ktoré z obrazov chcete v mobilnej aplikácii vidieť (len z prednej, súčasne oba) a pod.

Následne si môžete pozrieť na mobilnom telefóne aj obraz, ktorý sa práve nahráva, resp. prezrieť skôr nahraný záznam. Súčasťou záznamu je aj údaj o aktuálnej rýchlosti a o aktuálnej GPS pozícii na mape.

Obraz si môžete na väčšom displeji pozrieť napr. na notebooku, je na to určená desktopová aplikácia DOD Player.

Desktop aplikácia DOD Player potom, zobrazuje aj aktuálne preženie vozidla

Veľkou výhodou tejto súpravy kamier je kvalita snímania obrazu. Obe kamery sú vybavené polarizačným filtrom, ktorý pomôže hlavne v noci a eliminuje odrazy. V prípade prednej kamery sa dá polarizačný  filter aj nastavovať otáčaním. Rozlíšenie oboch kamier je 1080p, Full HD s frekvenciou 30 fps a je to vidieť potom pri prehrávaní obrazu na veľkej obrazovke. Kompresia obrazu je H.264, nahráva sa do MP4 súboru a citlivosť kamery je ISO 12 800, clona objektívu je F/1.6. Jedna minúta záznamu pri najvyššom rozlíšení 1080p 30 fps z jedného kanálu zaberie asi 110 MB. Pri microSD karte s kapacitu 128 GB zaznamenáte až 9 hodín videa pre každý kanál. Obraz pre prednej a zadnej kamery sa nahrávajú do samostatných súborov. Predná kamera má pritom zorný uhol až 145° a zadná 140°. Je to niečo ako rybie oko, vidíte poriadne široko do strán.

Predná kamera obsahuje nový snímač Sony Stravis  IMX291 a ten sa prejaví hlavne v noci. Kamera DOD RC500S nemá zabudovanú batériu, ale používa super kondenzátor. V prípade výpadku napájania funguje na tento zdroj a výhodou je, že voči Li-Ion batérii kapacita kondenzátora sa časom neznižuje.

Výhodou je aj vylepšený systém funkcie parkovacieho režimu. Nahrávať záznam sa totiž začne už 15 sekúnd predtým, ako sa rozpozná pohyb. Takto budete mať záznam z oboch kamier, aby ste vedeli dobre zistiť, čo sa s autom stalo, keď ste pri ňom neboli. Parkovací režim sa automaticky spustí 10 minút po opustení vozidla. Keď budete z režimu parkovania pokračovať v jazde, kamera sa automaticky prepne do režimu záznamu z jazdy. Aby parkovací režim fungoval spoľahlivo aj pri dlhodobom odstavení vozidla, je vhodná súprava na trvalé pripojenie kamery k napájaniu. Túto súpravu teraz predajca ponúka ako darček pri kúpe tejto kamery (do vypredania zásob).

Adaptér na trvalé pripojenie k napájaniu

Celkovo považujeme kameru DOD RC500S za vynikajúce riešenie, je vybavený najnovšími technológiami, čím sa dosahuje veľmi dobrý obraz aj pri zníženej úrovni svetla. Kamera tak dokáže nahrávať rozpoznateľný obraz takmer v plnej tme.

Pozrite si záznam z prednej kamery DOD RC500S realizovaný tesne pred polnocou.

Pripájame aj záznam zo zadnej kamery DOD RC500S realizovaný v tom istom čase

Cena: 399 Eur

Zapožičal: DOD-TEC

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.