Ak potrebujete pracovať v exotických destináciách alebo na dovolenke, určite je pre vás zaujímavé vedieť, ako sa dá aj v teréne pracovať skoro tak, ako keby ste boli vo svojej kancelárii. Máme tu pre vás niekoľko tipov, ako na to. Prídu vám vhod, aj keď budete v horúcom lete pracovať na terase, v parku či na chalupe. Ak si pri svojej práci vystačíte s notebookom, smartfónom a internetom, ide to vcelku ľahko.

Aby vám nedošla šťava

Základným predpokladom práce mimo kanceláriu je dostatočný prísun energie. Obyčajne ide o elektrickú energiu, ktorá do vašich prístrojov prúdi z akumulátorov. Smartfóny a tablety majú dnes všakovaké funkcie, ale životnosť ich batérie pri využití viacerých funkcií niekedy nedosahuje ani celý deň. Tu prichádza k slovu jednoduchá pomoc v podobe prenosných akumulátorov, tzv. powerbaniek.

Powerbanka sa vojde aj do vrecka, do tašky alebo do batohu a v závislosti na svojej kapacite dokáže aj niekoľkokrát dobiť naplno batériu smartfónu. Powerbanky existujú v rôznych variantoch, hmotnosti a dizajne. „Vždy voľte akumulátor s kapacitou vyššou ako má batéria vo vašom zariadení, ktoré chcete nabíjať. Dôležité je to hlavne v prípade tabletov, ktoré majú výrazne vyššiu spotrebu ako smartfóny“ vysvetľuje Radim Tlapák z internetového obchodu Batteryshop.cz a odporúča napr. externú batériu T6 power ME III. Tá dovoľuje nabíjať naraz dva prístroje zároveň a tento záložný zdroj umožňuje nabiť batériu inteligentného telefónu až 8 krát.

me4_nowat

Vysokú spotrebu majú aj notebooky, ktoré sa zatiaľ nedajú dobíjať z externých akumulátorov. Riešenie na predĺženie ich výdrže samozrejme existuje. Môžete si kúpiť náhradnú batériu a v prípade potreby ju vymeniť (ak to však notebook umožňuje). Táto možnosť je dnes k dispozícii skôr v ťažších a profesionálnych notebookoch, u ultrabookov možnosť výmeny batérie už nenájdete. Tie však obyčajne vydržia pracovať počas jedného pracovaného dňa. „Pri výraznom poklese kapacity sa dajú vymeniť aj akumulátory pevne zabudované do notebookov, ale to je už práca pre špecializovaný servis“, dodáva Radim Tlapák, z internetového obchodu Batteryshop.cz.

Stále on-line

Pri práci v teréne sa nezaobídete bez pripojenia na internet. Dnes je už bežná cesta zaistiť si takýto príjem pomocou mobilného riešenia a to pomocou smartfónu alebo ešte lepšie prenosných 3G/4G modemov. V tomto prípade ide o kompaktné riešenia, do ktorých sa vkladá SIM karta s aktivovaným tarifom pre mobilné dáta. Modem sa pripojí k internetu cez mobilnú sieť a vytvorí si vlastnú Wi-Fi sieť. K nej sa potom dá pripojiť hneď niekoľko zariadení: notebook, tablet aj mobilný telefón. Prenosný modem má vlastnú batériu, ktorá ho udrží v prevádzke celý deň. Môže sa vám hodiť aj v zahraničí, keďže do nej ľahko dáte SIM kartu lokálneho operátora využívať budete miestne poplatky. „V prípade, že je zákazník často v zahraničí, odporúčame mu investíciu do SIM karty s výhodným predplateným internetom. Ak zákazník nenavštevuje konkrétnu zahraničnú krajinu pravidelne, je pro neho výhodnejšie jednorazové zakúpenie objemu dát podľa jeho potreby.„, vysvetľuje Pavel Černoch, konateľ spoločnosti Tarifomat.

4g-modem_nowat

Pozor na dáta

To, že môžete pracovať aj mimo svoju kanceláriu so svojou poštovou schránkou dnes už považujeme za úplnú samozrejmosť. Vďaka moderným technológiám sa však dá pracovať aj na rovnakých dokumentoch a tiež on-line diskutovať s kolegami, aj keď ste v skutočnosti na úplne inom kontinente ako oni. A to vďaka počítaču, tabletu alebo smartfónu. Využívajú sa pritom cloudové aplikácie a služby, ktoré sú práve navrhnuté na to, aby ste k nim mohli pristupovať nezávisle od vášho geografického miesta. Môže to byť letisko, hotelová hala, internetová kaviareň alebo pláž. Všetko čo potrebujete je pripojenie k internetu.

Cloudové služby vám pomôžu aj so zálohou vašich fotiek z mobilov a tabletov, „Hlavne na cestách je veľmi dôležité, aby sme všetky nové údaje ako sú fotky alebo videá hneď posielali do internetového úložiska. Tieto dáta majú totiž obyčajne aj vyššiu hodnotu ako telefón alebo fotoaparát, ktorý sa dá pri cestách ľahko stratiť alebo rozbiť.“ Hovorí Zdeněk Malčánek, Technology Consultant v spoločnosti Servodata, ktorá sa zaoberá cloudovými aplikáciami a službami Práve tieto cloudové služby tak pridávajú poslednú časť skladačky na nevyhnutnú prácu mimo kanceláriu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.