Čipy nízkej kvality sa objavujú v pamäťových produktoch overených značiek.

Hovorí o tom správa nemeckej spoločnosti CBL, ktorá sa venuje obnove dát. NAND čipy od výrobcov ako Hynix, Sandisk alebo Samsung, ktoré neprešli kvalitatívnou kontrolou, dostali nové využitie. To odporuje podmienkam týchto firiem na zachovanie kvality produktov. Pri nespoľahlivých výrobkoch sa kapacita postupne znižuje. Jednou z príčin je objavovanie poškodených blokov.

Pochybná kvalita

Ide o produkty ako flash disky alebo karty microSD. Generálny riaditeľ CBL, Conrad Heinicke, sa k tejto téme nelichotivo vyjadril: „Keď sme minulý rok otvorili chybné USB flash disky, objavili sme čipy s nižšou pamäťou.“ K vážnej situácii ďalej dodáva, že z konkrétnych modulov bolo odstránené aj logo výrobcu. Za podvod sa dá považovať aj spájkovanie microSD kariet na flash diskový základ. Obíde sa tým radič karty, ktorý je v nej vstavaný.

Praktiky tohto charakteru môžu pôsobiť úsmevne, no ide o bežnú prax „neznačkových“ produktov z Číny. Ponúkajú napríklad 1 TB microSD kartu a v systéme sa tak aj javí. Ide ale o špeciálne upravenú informáciu pre radič a skutočná kapacita tu nie je. Zápis síce prebehne, ale reálne zapíšete len zlomok dát. Je teda problém ich naspäť prečítať.

SLC vs MLC

V skúmanom prípade išlo produkty rozdávané ako propagačné darčeky na rôznych konferenciách. Niekedy však išlo o značkové produkty, ktoré nevykazovali dôveryhodnú kvalitu. Ak by išlo o bunky typu SLC (single-level cell), nemuselo by ísť o tak vypuklý problém. Výrobcovia používajú technológiu obsadenia bunky viacerými bitmi na uchovanie viacerých hodnôt. Na menšom mieste uskladnia viac informácií, avšak pri nevhodnej kvalite dochádza k rýchlej degradácii čipu. Ide o zápis typu QLC (quad-level cell), teda štyri bity na jednu bunku.

Pri kúpe pamäťových produktov odporúčame uprednostniť overených výrobcov. Nesnažte sa ušetriť za každú cenu. No a čo k flash disku, ktorý ste dostali na propagačnej akcii? Ak obsahuje jasný identifikátor značky, smelo ho používajte. Ak je na ňom iba názov firmy, ktorá vám ho podarovala, nepovažujeme za vhodné ho používať. Nakoniec, viete ako to chodí: Vaše dáta, vaše rozhodnutie.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.