V tomto článku sa budeme venovať kartám SD, ktoré sú licencované SD Association.

Niekto môže hľadať menšiu kartu typicky microSDHC určenú napríklad do smartfónu alebo pôvodnú veľkosť karty označovanú ako SD, ktorá sa dá používať v niektorých notebookoch avšak najmä v kamerách a fotoaparátoch. Teória okolo pamäťových kariet je vskutku obsiahla. Nezaujímajú nás historické aspekty a vznik týchto kariet.

To čo vás predovšetkým zaujíma je, akú kartu si vybrať pre váš fotoaparát smartfón alebo domácu IP kameru.

Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, sú medzi kartami rozdiely. Nejde len o to, akú rýchlosť zápisu majú, hoci pravdepodobne bude toto najdôležitejší parameter. Existujú aj špeciálne série kariet, ktoré sú vhodné do už spomínaných IP kamier. Je to z toho dôvodu potreby vydržať veľký nápor kontinuálneho zápisu.

cd card typesZdroj: SD Association
Typy kariet v skratke

Použitie inej karty v takomto type zariadení môže spôsobiť poruchovosť a správnu funkčnosť karty. Nedajte sa zaskočiť, poruchovosť sa môže objaviť už po niekoľkých mesiacoch. Začnú sa objavovať chyby vo forme poškodeného videa alebo súborov, prípadne sa karta nebude v zariadení zobrazovať.

Typ kartySkratkaKapacita
Secure DigitalSDdo 2 GB
Secure Digital High CapacitySDHC4 GB až 32 GB
Secure Digital High Extended CapacitySDXC32 GB až 2 TB

Podvody s kapacitami

Ešte predtým, než sa pozrieme na trh pamäťových kariet a toho, čo si môžete kúpiť, odporúčame zbystriť pozornosť pri objednávkach z Číny. Za lákavé ceny sa dajú kúpiť obrovské kapacity kariet, napríklad 512 GB alebo 1 TB s tým, že cena takejto karty je desať násobne menšia oproti karte, ktorá sa predáva od renomovaného výrobcu. Zaujímavosťou na tom ale je, že po vložení karty do zariadenia alebo čítačky kariet v počítači, bude zobrazovaná korektná informácia. V čom je teda problém?

Trik s kapacitou využívajú výrobcovia kariet, ktorých môžeme považovať za plagiátorov. Balenie karty aj nápisy na nej obsahujú údaje podobajúce sa na štandardizované popisy týchto kariet. Ako je teda možné, že sa predávajú karty s obrovskými kapacitami za zlomok ceny, ktorú vidíte v bežných e-shopoch?

1 TB card fakeZdroj: AliExpress
Podozrivá karta s kapacitou 1 TB a cenou do 5 USD

Je to dané tým, že pamäťová karta hoci vyzerá ako malé zariadenie, v ktorom nič nie je, obsahuje v skutočnosti miniatúrne elektronické komponenty. Jeden z takých komponentov je aj radič. Ten obsahuje informáciu o karte, ako napríklad jej úplná veľkosť, názov výrobcu, produktové alebo sériové číslo a dátum, kedy bola vyrobená. Karta v skutočnosti nemusí mať pamäťové bunky odpovedajúce danej kapacite na obale, ale informáciu o tom môže v radiči obsahovať.

Čo nastáva v takýchto prípadoch? Tým, že je informácia o karte podvrhnutá, používateľ sa mylne domnieva, že má dostatok priestoru. Takto vznikne pri kopírovaní poškodený súbor, ktorý pravdepodobne fyzicky na karte zapísaný nebude. Bude však obsahovať informáciu vo FAT tabuľke. Radič nechá kartu zapisovať tento súbor cez kopírovací proces systému.

Na toto si dajte určite pozor a je lepšie sa pokusným nákupom vyhnúť. Falzifikáty sú niekedy vyrobené pomerne precízne a obsahujú ukradnuté logo značky, hoci ich popis nie vždy korešponduje s tým, ako značka dané produkty prezentuje. Ide napríklad o rozdielnosť vo fontoch alebo v celkovo nižšej kvalite spracovaného popisu. Dá sa to poznať na prvý pohľad pri porovnaní s oficiálnym vzhľadom kariet konkrétnej značky.

Zoberte do úvahy, že ide o vaše dáta a tak je dôležité mať istotu a garanciu od výrobcu, že kupujete to čo deklaruje.

Označenia kariet a ich rozdiely

Tak ako aj iné produkty aj pamäťovej karty si prešli svojim vývojom. Postupne však bolo potrebné nejakým spôsobom charakterizovať jednotlivé modely a vývojové série a označení pribúdalo. Nepríjemným faktom je to, že na označenie karty nestačí jedna informácia, ale s ich historickým vývojom bolo potrebné zahrnúť viacero ikoniek a špecifikácií, ktoré by kartu charakterizovali. Na karte tak nájdete množstvo piktogramov a informácií, v ktorých môže byť problém sa vyznať.

Niektoré sú prakticky duplicitou a nie je potrebné ich uvádzať, avšak ide o historický kontext. Základné označenie kariet predstavujú skratky ako SD, SDHC, SDXC a SDUC. Toto označenie však nie je až tak potrebné a prakticky sa dá vychádzať z toho, akú má karta veľkosť.

samsung-pro-enduranceZdroj: Samsung
Karta Samsung Pro Endurance

Logo s SDHC znamená, že jej kapacita je väčšia ako 32 gigabajtov. Označenie je preto viac menej informatívne, pretože už v základe viete, akú kartu si kupujete. Je to napísané na balení a je to prvé, čo vás zaujíma. Dôležitú informáciu prinášajú ďalšie ukazovatele, napríklad číslovka v krúžku alebo číslo v písmene U.

Dobrou správou pre vás je, že tieto čísla určujú, aká bude rýchlosť zápisu. Konkrétne ide o minimálnu garantovanú rýchlosť priebežného zápisu na kartu. Čítanie býva spravidla rýchlejšie, ale toto sa dá považovať aj za garantovanú rýchlosť pre čítanie.

Označenie jednotlivých kariet vidíte prehľadne v obrázku a špecialitou v dnešnej dobe, kedy sa na karty nahráva aj video, je práve označenie číslom v písmene U alebo číslom vedľa písmena V.

Asociácia SD kariet to nazýva ako Video Speed Class. Tento údaj je dôležitý najmä z dôvodu rýchlostných limitov pri nakrúcaní videa. V prípade, že nakrúcate štandardné video v rozlíšení, teda 640 × 480 bodov, môžete použiť akúkoľvek dnes predávanú kartu.

Tí z vás, ktorí chcú nakrúcať video vo Full HD alebo 4K rozlíšení už potrebujú piktogramy sledovať detailnejšie. Na Full HD video je odporúčané mať kartu s označením minimálne video triedou V6 a vyššou. Na nakrúcanie videa v rozlíšení 4K je vhodné použiť minimálne kartu označenú ako V30.

Karta pre domácu kameru

Informáciu o tom, aká rýchla karta je, respektíve aký rýchly dátový tok umožňuje pri zápise už poznáte. Ako si ale vybrať kartu napríklad pre domácu kameru? Piktogramy vám o tom veľa nepovedia. Musíte sa spoľahnúť na výrobcov. Tu prichádzame k rozdielom, ktoré na prvý pohľad neuvidíte, no výrobca o nich vie. Je to jeho výrobný proces a materiály, ktoré na pamäťové bunky danej karty použil.

Samsung napríklad označuje svoje karty slovom Endurance, robia to tak ale aj iní výrobcovia a našťastie sa nesnažia vymyslieť vlastné názvy. Tieto karty sa hodia do IP kamier a všade, kde potrebujete neustály kontinuálny zápis. Ich životnosť pri tomto spôsobe používania je navrhnutá na niekoľko rokov.

Kingston Endurance vhodná do IP kamery

Dnes sú obľúbené takzvané jednodoskové počítače označované ako SBC a majú funkciu bootovania, respektíve inštalácie operačného systému práve na pamäťovú kartu. Použitie obyčajnej karty by vám o niekoľko mesiacov začalo signalizovať chyby. Je teda potrebné použiť špecializovanú kartu.

V prípade Samsungu to bude opäť séria Endurance a podobne označené sú aj karty SanDisk (divízia Western Digital). Tu sa stretnete s prívlastkom High Endurance. V prípade, že hľadáte kartu s vysokou rýchlosťou zápisu, tak hľadajte názvy ako Extreme. Tento prívlastok používa firma SanDisk a Kingston. Samsung ide cestou označenia slovom Pro.

wd purple microsd cardZdroj: Western Digital
Špeciálna séria Purple od WD vhodná do záznamových zariadení

Karty vhodné do domácej kamery

  • SanDisk High Endurance 128GB – 30 eur
  • Samsung Pro Endurance 128 GB – 30 eur
  • SanDisk Max Endurance 64 GB – 20 eur

Karta pre smartfón

Pozornosť treba venovať aj výberu karty pre váš smartfón. Výrobca v špecifikácii určuje, akú maximálnu kapacitu karty zariadenie podporuje. Pri výbere karty pre tento typ zariadení treba zohľadniť, aby ste nepredimenzovali jej veľkosť, alebo naopak, aby nebola príliš pomalá.

Tlačidlové telefóny zvyknú podporovať karty do kapacity 32 GB. Smartfóny podporujú rozšírenie internej pamäte až do kapacity 1 TB, to v prípade tých najdrahších telefónov na trhu. Tu sa ale zároveň stretávame s tým, že práve tie najdrahšie telefóny na trhu už nemajú čítačku kariet / slot na pamäťové karty v sebe a tak pamäťové rozšírenie nepripadá do úvahy.

Pred 5 až 10 rokmi sa na rozšíriteľnosť internej pamäte cez tento typ karty kládol veľký dôraz. Bolo to najmä v cenovej skupine do 300 eur a žiaden výrobca si nedovolil ignorovať fakt, že jeho smartfón by mal mať zabudovaný slot na pamäťové karty. Tým ale z veľkej časti kompenzoval malý úložný priestor, ktorý ste si v danej cenovej relácii mohli kúpiť.

Fotografie a videá sa dali ukladať predvolene na pamäťovú kartu. To predstavovalo výhodu, ktorá plynula napríklad z poškodenia telefónu. Stačilo vybrať pamäťovú kartu a o svoje fotografie, videá či iné údaje ste neprišli. Nevýhodou dnešných smartfónov je, že pri ich poškodení prichádzate automaticky o možnosť extrakcie dát. Prečo sa teda slot na microSD kartu objavuje v smartfónoch čoraz menej? Je to dané najmä technologickými možnosťami.

Výrobcovia sa snažia šetriť priestor a druhý faktor je rýchlosť fotoaparátu a možnosti kamery. Tým, že telefóny dnes umožňujú nahrávanie videa 4K, potrebujú mať istotu, že hardvér, na ktorých sa bude zapisovať, bude dostatočne rýchly. Pri nakrúcaní totiž prebieha kontinuálne zapisovanie dát. To je aj dôvod, prečo pri prehriatí telefónu a vypnutí záznamu videa neprichádzate o doteraz natočený záznam. Všetky dáta zostanú do posledného momentu uložené v smartfóne.

Znalí používatelia si môžu kúpiť dostatočne rýchlu kartu, avšak výrobcovia chcú mať istotu, že ich smartfón bude poskytovať, marketingovo povedané, maximálny možný zážitok. To sa ale nebude dať ak do slotu vložíte pomalšiu verziu karty. Vtedy sa môžete stretnúť s problémom pri nakrúcaní videa vo vysokom rozlíšení a pomalou kartou a chybovosťou pri zázname, nestabilite alebo poškodených súboroch.

Realita je dnes taká, že mnoho výrobcov pomaly upúšťa od tejto možnosti rozšírenia pamäťového priestoru. Tiež vám systém zvykne oznámiť, že pri voľbe ukladania videa alebo fotografií na kartu nebudete mať dostupné všetky možnosti fotoaparátu a kamery.

Karta pre smartfón musí byť na rozdiel od kariet pre domáce kamery najmä rýchla. Účel tejto karty nebude predstavovať najmä potrebu kontinuálneho zápisu 24 hodín denne, ale poskytnúť maximálnu možnú rýchlosť po obmedzenú dobu.

Kedysi boli pamäťové karty vhodné aj na rozšírenie úložiska pre aplikácie. Malý pamäťový priestor základe telefónu sa dal doplniť pamäťovou kartou a istú časť aplikácií ste mohli nainštalovať aj na kartu. To už dnes neodporúčame a aj vtedy išlo o krkolomné riešenie, ktoré vás mohlo limitovať na rýchlosti samotných aplikácií.

Pamäťová karta ako taká môže byť vhodné úložisko na zálohy vašich dát, hoci zálohovanie je ideálne robiť mimo zariadenia. Na skopírovanie údajov a uvoľnenie hlavného pamäťového priestoru sa však karta stále hodí. Nakrúcať videá a fotografovať by ste mali primárne do úložiska smartfónu. Týmto si zabezpečíte najvyššiu možnú rýchlosť a kompatibilitu.

Karty pre smartfón

  • Samsung MicroSDXC 128 GB PRO Plus – 25 eur
  • SanDisk Ultra 256 GB – 30 eur
  • Samsung Pro Plus 512 GB – 70 eur
  • Kingston 64 GB Industrial 64 – 85 eur – vhodná aj do kamier a fotoaparátov v prostredí s teplotnými výkyvmi

Zdroj: SD Association, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.