Kabel.sk už podniká na Slovensku 25 rokov. Ide o špecialistov na káble so zameraním na kvalitu a poradenstvo v tejto oblasti.

Pri tejto príležitosti sme požiadali o rozhovor Katarínu Kolekovú, ktorá je spolu s manželom majiteľkou firmy PC BUSINESS. Tá prevádzkuje portál Kabel.sk.

Kabel.sk je tu už naozaj dlho a je to portál zameraný na špeciálny segment. Ako sa vám vlastne darí v dobe pandémie?

Môžem povedať, že sa nám darí dobre. Rozbehnutý chod nášho biznisu pandémia tak výraznejšie nenarušila. Za úspešných 25 rokov ďakujem hlavne zamestnancom a celej rodine. Mali sme šťastie na ľudí, ktorí tu pracujú. Sú to špecialisti verní firme, neustále sa zlepšujú a dokážu pracovať so zákazníkmi. Samozrejme, v dobe pandémie musíme dávať pozor na to, aby niekto z kolektívu neochorel.

Čo predávate najviac?

Jednoznačne sú to komponenty k sieťam. Hotely, kongresy či bary, to je v súčasnej situácii výrazne utlmené, ale stále sa stavia a inteligentná stavba bez sietí sa dnes nedá zrealizovať. Jej základom sú káble. Je našou výhodou, že máme viac zdrojov dodávateľov na káble. Dobre sa predávajú aj rozvádzače, rôzne adaptéry a pod. A z tohto sortimentu máme dostatok komponentov priamo v našom sklade. Dnes treba veľmi starostlivo sledovať trh, niektoré komponenty sú totiž nedostatkové a treba hľadať aj u iných dodávateľov.

Objednávky dnes potvrdíme až vtedy, keď máme tovar rezervovaný u dodávateľa alebo ho máme na sklade. Sme tak v očiach zákazníkov zodpovedný predajca, a to sa cení.

Predsa len sa pandémia dotkla biznisu, v čom je to iné?

Samozrejme nás ovplyvnil enormný nárast ceny dopravy z Číny. Dopravné spoločnosti dokonca usporadúvajú burzu o to, koho kontajner bude na lodi. To spôsobuje nárast ceny.

Aj káble sa vyvíjajú podľa toho, ako sa mení technológia. Čo je tu nové?

V kábloch sa stále niečo mení. Musia prenášať viac dát, a preto musia byť samotné káble hrubšie. To potom negatívne mení dosiahnuteľný uhol ohnutia a to treba riešiť. Aj v súvislosti s green policy sa na kábloch mení granulát na opláštenie. Materiál TPE však spôsobí nárast ceny. Ďalej pri kratších kábloch do rozvádzačov sa používajú takéto tzv. Superflex káble alebo ploché káble. My máme takéto káble už skladom a dodávame hlavne do väčších firiem, ktoré dobre vedia, prečo si ich kupujú.

Stáva sa totiž, že niektorí iní predajcovia neoznačujú káble správne. Stane sa tak, že naozaj lacný HDMI kábel označia značkou 18 G, pričom je evidentné, že tomu tak nie je. A nie je jednoduché vysvetliť to zákazníkom. Máme však veľa zákazníkov, ktorí sa už poučili a radšej si kúpia kvalitu.

Ďalej už máme hybridné káble, kde sa namiesto medi používa optika. Pri takýchto kábloch sa dá dosiahnuť naozaj veľká dĺžka – pokojne aj 100 metrov.

Katarína Koleková, Kabel.skZdroj: TOUCHIT
Katarína Koleková, Kabel.sk

Čo sa zmenilo v samotnom spôsobe realizácie obchodu?

Výrazne sme posilnili e-commerce a podporujeme ho pomocou internetových kampaní. To spôsobilo enormný nárast objednávok. Výdaj tovaru je u nás bezproblémový. Pohodlne a bezplatne zaparkujete a tovar vydávame cez okienko. Práve preto sme neboli zatiaľ ani jeden deň zatvorení a nikdy sme neobmedzili osobný odber tovaru.

Podstatné je, že vieme poradiť zákazníkom – najčastejšie cez telefón a ľudia to oceňujú. Napr. na Heuréka nájdete pozitívne hodnotenia na to, ako pristupujeme k zákazníkom. V rámci samotnej firmy sa snažíme, aby každý zamestnanec mal autonómnu moc. Chceme, aby zamestnanci mali voľné ruky.

Súčasný trh si však predsa len žiada aj lacné veci. Máte ich v ponuke?

Nedá sa nemať lacné veci v ponuke. Na Slovensku stále funguje výberové konanie a tam sa ide jednoznačne po cene. Priamo sa výberových konaní nezúčastňujeme, ale zúčastňujú sa ich naši zákazníci. Máme ich teda a výhodou je, že aj tie najlacnejšie veci z našej ponuky sú stále dostatočne kvalitné.

Čo ešte robíte?

Poskytujeme aj prostriedky na čistenie počítačovej techniky a elektroniku a aj tu sa orientujeme na kvalitu. Predávame aj modulárne rozvodné systémy od firmy Bachmann do pracovných stolov. Keďže si firmy začali hromadne vytvárať štúdiá aj pre interné videomítingy, tomuto segmentu sa veľmi dobre darí. Výborne sa predávajú aj držiaky na monitory, káblové žľaby pod stôl, výškovo nastaviteľné pracoviská a celkovo produkty, ktoré sú zamerané na ergonómiu práce. A tu máme naozaj ucelenú ponuku vrátane suchých zipsov a optických káblov, o ktoré je obrovský záujem. Špeciálnou časťou našej ponuky je predaj kynologických potrieb www.kypo.sk.

Kabel.skZdroj: Kabel

Za TOUCHIT sa rozprával Ondrej Macko

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.