Aplikácia sa v posledných dňoch stala veľmi populárna a fotky starcov a stareniek zaplavili sociálne siete.

FaceApp dokáže pomocou umelej inteligencie nasimulovať, ako by sme mohli vyzerať o pár desiatok rokov, pričom existuje podozrenie, že s aplikáciou nie je „niečo v poriadku„. Hlavne s jej zabezpečením súkromia používateľov.

Objavilo sa totiž podozrenie, že všetky fotky, ktoré sú v aplikácii použité, sa ukladajú na servery v Rusku. Na prvý pohľad by nebolo na tom nič tak závažné, ale ruské spoločnosti musia podľa zákona odovzdať všetky informácie ruským úradom, kedykoľvek to budú od nich vyžadovať.

Na to, aby aplikácia fungovala správne, používateľ poskytuje spoločnosti plný prístup k osobným dátam a fotografiám. Podľa nastavení súkromia používateľ aplikácie dáva FaceApp súhlas na zverejnenie obsahu, ktorý súvisí s aplikáciou, vrátane jeho mena či používateľského mena bez toho, že by poskytol za to kompenzáciu.

Podľa spoločnosti Forbes, ktorá sa na svojom portáli venovala tejto téme podrobne, to s najväčšou pravdepodobnosťou nie je pravda. Servery, ktoré aplikácia využíva nie sú v Rusku, ale v Amerike. To aj napriek tomu, že vývojár aplikácie sídli v Petrohrade, čo znamená, že veľký počet fotografií sa “zastaví” práve u nich.

Využívanie serverov je však pochopiteľné, pretože nie je jasné, ako by AI aplikácie FaceApp spracovala fotografie napríklad na smartfóne s malým výkonom, ako na výkonnejších serveroch. FaceApp zlepšuje svoje algoritmy na zmenu tváre učením sa z fotografií, ktoré ľudia odosielajú. To by však mohlo byť vykonané na zariadení, skôr ako na serveri, pretože funkcie strojového učenia sú k dispozícii aj pre OS Android a iOS. FaceApp pravdepodobne chce používať svoje počítače na trénovanie vlastnej AI.

Forbes kontaktoval zakladateľa FaceApp Yaroslava Goncahrova, ktorý v stredu ráno poskytol vyhlásenie. Uviedol, že používateľské údaje nie sú posielané do Ruska. Do cloudu sa nahrá len fotka vybraná používateľom, žiadna iná fotka z telefónu.

Dodáva, že používatelia môžu požiadať o vymazanie všetkých používateľských údajov cez funkciu, ktorá je v nastaveniach. Väčšina obrázkov sa zo serverov odstráni do 48 hodín. FaceApp nepredáva a nezdieľa žiadne používateľské údaje s tretími stranami, dodal Goncharov.

Zdroj: Forbes

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.