Presúvanie výroby môže pokračovať v čoraz vyššom tempe.

Pri aktuálnej sérii iPhone 15 sa stále môžeme stretávať so známym slovným spojením Designed by Apple in California, avšak vzápätí sa priamo na predajnom balení nachádza Assembled in China. To, že Čína nie je jedinou krajinou, kde sa pre Apple vyrábajú iPhony, asi viete. Je však potrebné dodať, že ďalším významným producentom telefónov spoločnosti Apple je India. Apple dokonca v Indii v minulom roku vyrobil iPhony v hodnote až 14 miliárd dolárov. Tento nárast je do určitej miery prekvapujúci, pretože v porovnaní s predchádzajúcim obdobím ide o dvojnásobok sumy. Rastúci trend by mohol zároveň naznačovať, že tlaky na zníženie závislosti od Číny sú nielen pretrvávajúce, ale aj čoraz väčšie.

foxconn buildingZdroj: NL Atsit
Budova Foxconnu v Indii

Aktuálne sa výroba iPhonov v Indii zvýšila až na úroveň, kedy sa jeden zo siedmich iPhonov vyrába práve v tejto krajine, čo predstavuje približne 14 % z celkovej produkcie. India sa pred niekoľkými rokmi stala pre rôznych veľkých investorov zaujímavou príležitosťou, čo z dlhodobého hľadiska predstavuje pre Čínu viaceré problémy. Už iPhone 13 sa začal vyrábať v Indii, avšak približne v rovnakom čase do tejto krajiny výrobu presunul aj Samsung. Je však vidieť, že Apple v presúvaní výroby svojich smartfónov pokračuje aj naďalej.

Hoci väčšina výrobcov v Indii vyrába produkty, ktoré sú určené iba pre tento región, tak táto stratégia sa výrobcom určite vypláca, keďže indický trh je jeden z najväčších. Týmto krokom Apple diverzifikuje svoje dodávateľské reťazce mimo Číny, kde väčšinu svojich telefónov vyrába. V Indii sa snaží konkurovať oveľa lacnejším juhokórejským a čínskym smartfónom, ktoré tam navzdory popularite iPhonov stále dominujú. Zástupcovia vlády dokonca uviedli, že postupný rast výroby iPhonov vytvoril 150 000 priamych pracovných miest. 

Tim Cook vo Foxconne
Tim Cook zo spoločnosti Apple vo Foxconne

V súvislosti s rastúcou produkciou iPhonov je potrebné spomenúť aj pripravovaný model zo série iPhone SE, ktorý by mohol rozšíriť produkciu spoločnosti Foxconn aj v Indii. Hovorí sa, že tento najlacnejší iPhone by mal byť predstavený v prvom kvartáli roku 2025, pričom sa očakávajú viaceré vylepšenia a “staronový dizajn” s OLED displejom, ktorý nanovo definuje sériu iPhone SE.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.