Od London hard forku Etherea sa niektoré veci menia, najmä sa však pália transakčné poplatky.

Každého, koho zaujíma ETH, má možnosť sledovať spálené alebo inak povedané zničené poplatky vo forme ETH. Toto nastalo od tzv. London Hard Forku, čo je implementácia technologickej aktualizácie označenej ako EIP-1559. Je to predvoj prechodu na Proof of Stake, ktorý by mal byť v plnej prevádzke v prvom štvrťroku 2022. Pre tých z vás, ktorí zachytili správy o tomto dianí, už viete, že je to spôsob, ako postupne upustiť od konsenzu Proof of Stake. Práve toto stojí za vysokými poplatkami v tejto sieti a celkovej náročnosti energie.

Sekundárny efekt, ktorý sa vytvorí, bude deflačný princíp v kryptomene ETH. V každom prípade pálenie bude mať efekt rastúcej ceny tejto kryptomeny. Aspoň to je predpoklad a až čas ukáže, či jej cena porastie alebo ju prekonajú iné meny v kryptosvete.

Na webe ultrasound.money si môžete pozrieť, ako veľmi bude ETH zasiahnuté infláciou a ako rýchlo sa budú páliť ETH v rámci poplatkov. Tie závisia od vyťaženia siete a to bolo jednou z nevýhod posielania menších objemov. Transakčný poplatok bol neraz desiatky percent z vami posielanej kryptomeny. To bolo príliš veľa a tu môžete simulovať aký vplyv na infláciu bude mať navyšovanie tzv. gas price (gwei) a to aj s ohľadom na vami definovaný prechod na PoS vo finálnej verzii.

Simulácia, kým ETH prejde na Proof of Stake

Titulný obrázok: WorldSpectrum / Pixabay

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.