Pozrite si očakávané plány spoločnosti Apple.

Spoločnosť Apple sa nikdy neponáhľala odprezentovať najprevratnejšie inovácie ako prvá, ale vždy vsádzala na istotu a veľmi dobrú používateľskú skúsenosť. Aj napriek tomu, že oproti výrobcom Android zariadení v niektorých oblastiach naoko zaostáva, tak je potrebné sa zamyslieť, či tie sú natoľko dôležité, aby boli stále predmetom nekonečných diskusií. Aj preto odporúčame nemiešať hrušky s jablkami. Každému chutí niečo iné. Apple ide svojou cestou, čo znamená, že sa nemusí miešať do konkurenčných súbojov Android výrobcov, ale “ide si svoje”.

Hoci onedlho sa s príchodom iOS 18 pre iPhony veľa vecí zmení, tak najnovší únik odkrýva možné plány spoločnosti Apple na najbližšie roky. Keďže z veľkej časti ide o informácie, ktoré nie sú potvrdené Applom, tak je potrebné brať ich s rezervou. Do úvahy je potrebné zobrať aj uvedené dlhé časové obdobie, pretože za najbližšie tri až štyri roky sa môžu zmeniť aj tie najistejšie plány, či už na základe meniaceho sa trhu, alebo novej filozofie spoločnosti.

Plány spoločnosti Apple od roku 2024 až 2027Zdroj: Revegnus1
Plány spoločnosti Apple od roku 2024 až po rok 2027

2024

Ako sme spomínali vyššie, rok 2024 má priniesť jednu z najväčších aktualizácií pre iPhony. Verzia systému iOS 18 má toho priniesť skutočne veľa, avšak portál Ithome hovorí aj o príchode série iPhone 16, ktorej všetky modely budú mať 8 GB RAM. Okrem toho môžu iPhone 16 Pro a Pro Max do svojej výbavy dostať fotoaparát s periskopickým teleobjektívom s 5× priblížením. V súvislosti s novou generáciou iPhonov je taktiež zaujímavá aj informácia o väčších displejoch Pro modelov. Zatiaľ čo iPhone 16 Pro má dostať 6,3-palcový displej, tak Pro Max ho má mať až 6,9-palcový. 

Nakoľko rok 2024 je už v plnom prúde, tak ďalšie zásadné kroky možno odhalí blížiaca sa vývojárska konferencia WWDC 2024, ktorá sa bude konať začiatkom júna. 

2025

Budúci rok by mohol byť o niečo zaujímavejší. Očakáva sa totižto príchod nového modelu iPhone SE, o ktorom sa hovorí veľmi dlho. V súvislosti s týmto modelom sa očakávajú viaceré zmeny, ktoré budú korunované “novým dizajnom” vrátane 6,1-palcového OLED displeja, čo tejto sérii lacných telefónov konečne pridá na atraktivite. Súčasťou výbavy tohto telefónu by mal byť aj známy 48 Mpx fotoaparát. 

Budúci rok bude samozrejme vydaná aj séria iPhone 17. Zaujímavý upgrade však dostane aj zostava fotoaparátov modelu Pro. Tento model dostane trojitý 48 Mpx fotoaparát s iOS. 48 Mpx fotoaparát s iOS sa má objaviť dokonca aj na prednej strane. Okrem tejto zmeny sa očakáva aj nový jasnejší displej, ktorý bude mať priamy vplyv na tenší dizajn.

iPhone SE 4 si vraj osvojí dizajn série iPhone 15Zdroj: JIA
iPhone SE 4 si vraj osvojí dizajn série iPhone 15

2026

Tento rok môže byť z pohľadu Applu prelomový, pretože spoločnosť by mala konečne predstaviť prvý skladateľný iPhone, ktorý Apple údajne vyvíja už od roku 2018. Iba nedávno sa dokonca objavili správy, že na vývoji prvého skladateľného telefónu spoločnosti Apple sa bude spolupodieľať aj Samsung. Pri skladateľnom smartfóne je opäť vidieť rozvážny prístup Applu, pretože sa nikam neponáhľa a svojim zákazníkom chce ponúknuť “hotový” produkt, ktorý bude fungovať a niečo aj vydrží. 

To znamená, že skladateľné zariadenie spoločnosti Apple bude v roku 2026 na veľmi vysokej úrovni, pričom určite nebude za konkurenciou zastávať v žiadnej oblasti. Skladateľný smartfón by mal obsahovať 6 palcovú vonkajšiu obrazovku a 8 palcovú vnútornú obrazovku. Medzi ďalšie pozoruhodné uniknuté funkcie patrí technológia LLW DRAM s nízkou latenciou a nízkou spotrebou pre optimálny výkon.

Koncept iPhone Fold - jeden z možných dizajnov skladacieho iPhonuZdroj: GizChina
Koncept iPhone Fold – jeden z možných dizajnov skladacieho iPhonu

V súvislosti so sériou iPhone sa objavila fáma, ktorá hovorí o technológii rozpoznávanie tváre, ktorá bude ukrytá pod displejom. To znamená, že na iPhonoch sa už nebude objavovať žiadny statický výrez a funkcie Dynamic Island budú vyslovene softvérovou záležitosťou. 

V roku 2026 by sa mali objaviť aj nový 10,9 palcový iPad Air s OLED displejom a 8,4-palcový OLED iPad mini. Únik tiež naznačuje príchod MacBookov s OLED displejmi vo veľkostiach 14 a 16 palcov.

2027 – …

Keďže v rokoch 2024 až 2026 sa neobjavili žiadne zmienky týkajúce sa Vision Pro, tak je možné, že Apple si novú generáciu tejto náhlavnej súpravy odkladá až na rok 2027 alebo 2028. Nie je vylúčené, že Apple predstaví aj okuliare s rozšírenou realitou, čo by mohlo zmeniť spôsob, akým komunikujeme s technológiami. 

V roku 2028 by sa mal na trhu objaviť aj skladateľný iPad.

Zdroj: GizChina, Ithome

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.